Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Swedbank sjunker djupare ner i den ryskamerikanska pengatvättskandalen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Sergej Magnitskij och Swedvanks VD Birgitte Bonnesen. Pressfotomontage
Sergej Magnitskij och Swedvanks VD Birgitte Bonnesen. Pressfotomontage
Sergej Magnitskij och Swedbanks VD Birgitte Bonnesen. Pressfotomontage: NewsVoice

SVT avslöjade att enorma belopp av stulna pengar slussats via Swedbank till Ryssland i Magnitskij-fallet. Swedbanks VD Birgitte Bonnesen informerades om detta redan 2013. SVT skriver idag att uppgifter från hösten 2018 visar att kunder med Magnitskij-kopplingar fortfarande finns kvar i banken.

Bakgrunden till Magnitskij-fallet handlar om att år 2007 utfördes en gigantisk stöld av 230 miljoner dollar som betalats in i vinstskatt till den ryska staten från den amerikanske finansmannen Bill Browders bolag, förklarar SVT.

Sergej Magnitskij anlitades som skatterevisor av Browder. Magnitskij kom då bedragarna på spåren varpå han kastades i häkte och 2009 hittades död i en cell.

SVT har djuplodat beskrivit händelseutvecklingen i artikeln: “Stulna ryska pengar skickades till konton i Swedbank”.

“Sergej Magnitskij har pekat ut ryska topptjänstemän som delaktiga i ett skattebedrägeri värt motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor. För detta har han fängslats och dött.”

Problemet är att Swedbank försökt mörklägga Sergej Magnitskijs inblandning i sin egen utredning som presenterades i förra veckan. Swedbank försökte utreda frågan redan 2013. SVT uppger nu att en tidigare Swedbank-anställd som arbetade med rapporten bekräftar uppgifterna för SVT:s samarbetspartner i Estland, dagstidningen Postimees.

I artikeln framkommer att Swedbank undersökt transaktioner mellan offshore-konton, men att det var svårt att dra slutsatser eftersom bara en del av transaktionerna var synliga.

SVT skriver:

“Enligt källor från den aktuella tiden skickades den interna rapporten till Birgitte Bonnesen som då var chef för den baltiska bankverksamheten i Swedbank. Fem år senare, hösten 2018, tar Birgitte Bonnesen emot en annan hemlig internrapport som visar att misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank har slussat motsvarande 95 miljarder svenska kronor mellan varandra, vilket SVT tidigare har avslöjat.”

Den hemliga internrapporten avslöjar att Swedbank uppmanas att göra sig av med samtliga kunder som har en koppling till Magnitskij-fallet. Det skedde alltså inte.

Den amerikanske affärsmannen Bill Browder kommenterar till SVT att han skulle ha antagit att banken borde ha agerat mycket tidigare. Han säger att han inte kan komma på något vettigt skäl till varför de behöll dessa kunder om de visste att de var inblandade i Magnitskij-fallet.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq