Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Astma kan lätt blandas ihop med diagnosen EILO

publicerad 20 augusti 2019
- TV Hälsa
Astma. Foto: MV. Licens: Flickr.com
Astma. Foto: MV. Licens: Flickr.com
Astma. Foto: MV. Licens: Flickr.com

Över 80,000 norska barn fick recept på astmamediciner under år 2017, men var det vettigt att de fick dessa? Forskare som arbetar med det mer okända andningsproblemet EILO är oroliga över att många av de som medicineras är feldiagnosticerade.

Text: Berit Kvifte, TV Helse

EILO är en förkortning för “Exercise Induced Laryngeal Obstruction” och de som har den diagnosen, upplever att strupen stängs antingen helt eller delvis vid fysisk ansträngning. Tillståndet är ofarligt, men upplevs som väldigt skrämmande.


Skillnaden mellan astma och EILO är att astmatiker ofta har problem med att andas ut, medan de med EILO kämpar med att andas in.


Hege Clemm. Pressfoto från Researchgate.net
Hege Clemm. Pressfoto från Researchgate.net

Man ska inte bortse från att många med astmadiagnoser egentligen har EILO och vid Barn- och ungdomskliniken vid Haukeland universitetssjukhus i Norge, utreds nu ett antal barn och ungdomar för den här diagnosen.

Överläkare Hege Clemm berättar för forskning.no att många inte känner till att de kan få hjälp med att ställa rätt diagnos. Överläkaren uppskattar att 80–90 procent av de som utreds har använt astmamediciner och att upp till 70 procent inte behöver dem. Astmamediciner fungerar inte vid EILO.

Läs hela artikeln i TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: astmaEILO