MEDIADEBATT. NewsVoice grundare Torbjörn Sassersson och debattören Jan Norberg intervjuas om bla yttrandefrihet på NewsVoice. Intervjun är följden av att NewsVoice stoppade en urartad debatt i kommentarsfälten i NewsVoice vilket ledde till att flera högermoderata personer tillfälligt eller permanent lämnade NewsVoice som debattörer och skribenter.

Skribenter på NewsVoice har länge haft möjligheten att kunna få sin debattext publicerad med stängt kommentarsfält. NewsVoice införde även nyligen debattrummet “Rakt på sak” om skribenter vill ha en tuffare ton på debatten i ett öppet “omodererat” kommentarsfält efter en debattartikel.

Sassersson och Jan Norberg är delvis ense om problematiken kring det fria ordet, men det spretar runt hur nätsamtal ska administreras på bästa sätt, viljan att ta konsekvenserna när samtalen urartar och var gränserna ska ligga.

Text: NewsVoice | Temafoto: Campaign Creators. Licens: Unsplash.com (free use). Montage: NewsVoice


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelFd polis: Svenska polisen nedmonteras och ersätts av privata säkerhetsbolag
Nästa artikelErik och Matti kommenterar påståendet att “Sverige aldrig varit tryggare”
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser av händelser i samhället och världen.
Prenumerera
Notify of
guest
22 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
mats sederholm
16 augusti 2019 kl 15:39

Att inte vilja ha en nedsättande och aggressiv ton har inget med mjukisar eller PK som helyllegrabbarna Sasserson och Norberg menar. Jag ser det åtminstone i Norbergs fall som personliga sociala tillkortakommanden som han försöker intellektualisera och formulera i brist på självmedvetenhet.

Det finns inte en arbetsplats som skulle acceptera den samtalston som förekom här tidigare och att låta en promille av Sveriges befolkning med sociala handikapp dominera över resten förstår nog alla att det inte fungerar.

Modereringen SKA vara subjektiv. Hela vår demokrati är subjektiv, våra lagar är subjektiva, allt är subjektivt och måste vara behäftat med någon slags autentisering eller styrning åtminstone fram till den dagen då människor mår bättre och deras inre känner lugn och harmoni.

Det är människors “skyldighet” att finna en gångbar och fredlig ton inuti detta subjektiva demokratiska ramverk som vi alla utnyttjar och lever gott av varje dag. Det handlar om en demokratisk kultur där minoriteter har rätt till yttrande oavsett karaktär precis som att man måste rätta sig i en köordning oavsett vilken personlig läggning man har.

Rättslig prövning är inte en lyckad prövning, det är ett nederlag och en brist på mänsklig självinsikt och mognad. Det är ett uttryck för en oförmåga att integrera demokrati och medbestämmande med sin egen personlighet så till den graden att rättväsende måste avgöra. En mekanisk lösning för ett trubbigt tankesystem som inte mäktar med annat än regelstyrda tankegångar.

Allt handlar om nyanseringar, att i varje enstaka fall och i varje dialog med andra inte gå över gränser som skadar den andra. Detta kräver självinsikt, utbildning och till sist övervakad social träning.

Att det skulle vara PK att inte få våldföra sig på andra är en retorik som kanske lockar några av er som känner er extremt förtryckta, men det är ett personligt socialt problem som somliga bär på. De försöker dra in andra i sin “film” för att rättfärdiga sig själva men förstör för NewsVoice.

Jobba vidare på inslagen väg Torbjörn. Styr upp gör rätt.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  mats sederholm
16 augusti 2019 kl 18:31

Tack för din kommentar, men vad menar du med: “Att inte vilja ha en nedsättande och aggressiv ton har inget med mjukisar eller PK som helyllegrabbarna Sasserson och Norberg menar.”

Jag har aldrig påstått det.

mats sederholm
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
16 augusti 2019 kl 20:25

Du kallade de som inte vill ha denna hårda ton för “de är mer som mjukisar”, Norberg menar på att de som inte vill ha en hård ton är PK.

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  mats sederholm
16 augusti 2019 kl 22:17

Jag använde ordet mjukisar, men inte på ett nedsättande sätt. Det finns helt enkelt dels känsligare människor och dels människor som är starka och inte har behov av en hård ton. Så det har faktiskt ändå delvis med mjukisar att göra, att inte vilja ha en nedsättande ton.

Det finns även ett kontext, vilket är Norbergs vilja att ha en hård debatt och att hela intervjun har en underliggande kritisk ton mot NewsVoice från både Bittner och Norberg.

Tant Pia
Tant Pia
16 augusti 2019 kl 17:12

Visst är andemeningen att alla medborgare skall skrämmas till tystnad. Vore bra om tillämpning och tolkning delges allmänheten så att inte varje anmälan går in för specialgranskning och där tolkningen därefter lämnas fritt till varje enskild domare eller rättsinstans.
Man kan alltid tänka ett steg längre…. när kommer affärs- eller garderobs-granskarna?
Åsiktsstarka individer brukar ofta visa sig vara lättkränkta när någon bemöter deras åsikter och då övergår yttrandefrihet omedelbart till personangrepp. Hur skall en media ansvarig någonsin kunna stoppa en sådan känsla?

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  Tant Pia
16 augusti 2019 kl 21:52

Genom att inte publicera osakliga personangrepp, givetvis.

En annan
En annan
Gäst
16 augusti 2019 kl 19:44

Hmm, Jag tror såhär: Mats Sederholms resonemang är en del av problemet, knappast lösningen. När makten kör över oss fullständigt vill han att vi gillar läget, sitter stilla i båten, undviker övertoner etc.
Vi ska samtala, hålla en god ton i debatten samtidigt som makten lever rövare med skattebetalarnas, deras uppdragsgivares pengar!
Så visst, snälla människor kommer till himlen, dom andra kommer hur långt som helst!
Glöm nu inte att köpa mellanmjölk till kaffet, mellanöl till lördagen.
Om man nu jämför det skrivna ordet på internet visavi en bok man lånar på biblioteket…
Förvisso rensade man ut Tintin och även Pippi fick sig en släng av mellanjölken.
Som sagt, du och din snällism som snabbt äts upp av finansimperiet är ett större problem en att jag kallar dig rövhatt.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Reply to  En annan
16 augusti 2019 kl 22:01

Genom personangrepp skapas käbbel vilket fördunklar sakfrågan. Mats Sederholms resonemang kan diskuteras utan att angripa Sederholm med nedsättande epitet. Jag replikerade honom här, även om Newsvoice inte vill publicera repliken.

Andersson
Andersson
Gäst
16 augusti 2019 kl 22:37

Betraktar mig själv som en klassisk socialdemokrat med fokus på fördelningen av produktionsresultatet. Där står jag inte på Norbergs sida och inte heller på hans vän den nyliberala [raderat ord] Patrik Engellaus sida samt deras själsbroder Leif Östling, vad fan har jag gjort för pengarna, än att krävt att alla skall jobba mer för mindre, vilket är typiskt för dessa räknenissar som är kapitalets välbetalda lakejer.

Det dessa lakejer har gemensamt är att de ytters sällan har skapat något som någon annan kan äta eller använda men duktigt förnekat ingenjörer, forskare samt arbetare en skälig del av produktionsresultatet. Dagens socialdemokratiska parti är vilset, när man inte kan skilja på höger och vänster är man vilsen, däremot är inte den klassiska kapitalistiska högern vilsen utan lyckats lura socialdemokraterna att höger är vänster, vilket resulterat i en ohämmad invandring som tillsammans med försämrade villkor för lönearbetare givit de välbeställda kapitalisterna verktyg att cementera sin position och etablera en underklass vars trösklar på sikt kommer att likna dem som slavarna hade i Romarriket eller i det feodala samhälle vi hade i Europa för några hundra år sedan.

Detta är min kritik mot Norberg, när det kommer till Mats Sederholm upplever jag honom som en del av eller en “hangaround” till näthatsgranskaren och/eller vår junta. Det som är typiskt för dessa är att angripa anonymiteten på nätet samt att hävda att allt de inte gillar är hat, hot och nättroll. Saknar helt bevis mot Mats Sederholm, men efter att läst vad han skrivit har jag fått denna känsla och tillämpar för egen del därför försiktighetsprincipen med omvänd bevisbörda vilket innebär att tills Mats Sederholm bevisat motsatsen är han i mina ögon regimens nättroll.

Kalle 01
Kalle 01
17 augusti 2019 kl 13:31

Viktig men aningen spretig diskussion som jag med viss tvekan ger mig in i. Jag menar att en viktigt pusselbit i det som gjort Newsvoice till en så läsvärd nättidning har varit de många intressanta, informativa och ofta tänkvärda kommentarerna till artiklarna i Newsvoice. Under det senaste året eller så har dock kommentarsfälten till artiklarna alltför ofta urartat i ren pajkasning mellan ett fåtal kommentatörer och de intressanta inläggen uteblivit. Som läsare tröttnar man snabbt på denna pajkastning så jag förstår att Sasserson vill göra något åt problemet. Som jag ser det handlar frågan om samtalston. – Vilket samtalston vill vi ha? – Vilken samtalston leder till en konstruktiv och intressant diskussion? – Vilken samtalston leder fram mot ökad förståelse? För mig är svaret enkelt – en saklig och respektfull samtalston. Nedsättande omdömen eller att man ställer någon form av diagnos på sin meningsmotståndare (foliehatt, har sociala problem, islamofob, rasist, konspirationsteoretiker, PK- eller AK-faschist, etc) menar jag är en form av verbalt våld som ofelbart leder till att kvaliteten i samtalet sjunker och i förlängningen till att röster tystnar och läsare tröttnar på skiten. Att lägga ned arbete på att skriva en kommentar som man vet kommer att drunkna i en massa meningslöst käbbel lockar inte. Självfallet har Sasserson, som ju driver Newsvoice helt i egen regi, all rätt i världen att bestämma vilken samtalston han vill ha på Newsvoice. Observera att detta inte har något med yttrandefrihet att göra. Yttrandefriheten handlar primärt om rätten att i samhället uttrycka vilken åsikt man vill, inte om rätten att i en kommentar på en nättidning som drivs i privat regi (och oftast i brist på bättre argument) använda mer eller mindre verbalt våld mot sina meningsmotståndare. Newsvoice tar upp en rad ämnen som MSM censurerar och tillåter ett brett spektrum av åsikter i kommentarsfälten, så ur ett yttrandefrihetsperspektiv ser jag, oaktat vilka regler för samtalston som Newsvoice skulle tillämpa, Newsvoice som en försvarare av den allt mer trängda yttrandefriheten. Jag tror alltså inte att ”Newsvoice rakt på sak” – med så högt i tak för nedsättande kommentarer att alla kommentatorer måste vara väl identifierbara i händelse av allmänt åtal – kommer att tillföra något läsarvärde. Föreslår därför som komplement ”Newsvoice Zero” med absolut nolltolerans mot nedsättande kommentarer och varje form av diagnos av meningsmotståndare. Kommentarer som innehåller minsta lilla nedsättande personomdöme eller diagnos refuseras rakt av utan att någon redaktör ska behöva… Read more »

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Kalle 01
17 augusti 2019 kl 20:54

Tack för din kommentar. Jag tror ändå att ett särskilt “instängslat” debattrum kan fungera, men det har ännu inte kommit någon förfrågan om att få placera en debattartikel där. Ingen av de debattörer som hoppat av har på något sätt blivit avvisade från NV. De har inte heller valt att komma tillbaka för att testa “Rakt på sak”, inte ännu iallafall. Det kan tolkas på olika sätt.

per
per
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
18 augusti 2019 kl 00:06

Jag håller i stort sett med om allt av vad Kalle 01 skriver ovan, Torbjörn. Dock är kvaliteten på tidningen redan avsevärt höjd, unkenheten är i stort sett helt borta.

Det finns väl kanske fortfarande en eller annan person som på ett något svårtytt sätt verkar okynnesangrip dig en smula, men detta är en västanfläkt jämfört med tidigare.

“Rakt på sak” är ett märkligt påhitt som jag inte tycker har motiverats på ett bra sätt, det känns konstlat och pekar mot att du i själva verket av någon dunkel anledning vill ha debattörer här på NewsVoice som snappar efter varandras strupar.

stenb
stenb
Reply to  Kalle 01
17 augusti 2019 kl 23:58

Kalle 01: Bra kommentar.
Vi behöver fler “aktiva lyssnare” här, som t.ex. istället för att hoppa-på det man inte håller med om frågar om det är “det eller det han menar”. En mening har trots allt nästan alltid fler meningar än en och tar man fel blir det lätt “pajkastning” istf respekt. Är man “på hugg” tar man alltid fel.
Alltså jag håller helt med dig.
Man kan googla “aktivt lyssnande” för att få en bättre bild av vad jag menar. Att använda metoden för mer än att nå samförstånd vid direktkontakt bör ju åtminstone prövas.

Fiskargubben
Fiskargubben
21 augusti 2019 kl 17:30

Jag är inte här så ofta och vet inte vad som händer. Det enda jag vet är att det var storslakt på kristna kommentarer med bäring på ämnet. Det förundrade mig och jag flyttade annorstädes. Tidigare var det inga problem.

Fiskargubben
Fiskargubben
29 augusti 2019 kl 17:04

Jag har funderat på att porta mig själv från Newsvoice, men har inte bestämt mig. Mina kristna kommentarer med bäring på ämnet censurerades. Ingen kan kalla mig antisemit eller fascist, men det är tydligen farligt att vara kristen. Ledarsidorna förlorade också viktiga skribenter och jag ser nekade kommentarer på en annan sekulär blogg. Vi behöver uppmärksamma problemet.

De två Habibarna får gärna publicera sig, trots att de talar nationalekonomiskt strunt jag inte orkar svara på utan att skriva en uppsats.

Så, Thorbjörn, jag testar. Släpper du fram mig? Handlar det om pengar till bloggen? Jag kan kommentera utfallet på en annan blogg. Det tror jag att du vet och hittills har jag varit skonsam.

https://www.nyatider.nu/det-svenska-politiska-kommissariatet-gar-till-aktion-mot-alternativmedia/

https://www.nyatider.nu/torbjorn-sassersson-svarar-revolvermannens-uppgorelse-i-newsvoice-city/

eva-marie
eva-marie
Gäst
Reply to  Fiskargubben
29 augusti 2019 kl 19:22

Jag har lite samma tankar som du, Fiskargubben. Det här att de s k kristna kommentarerna plötsligt blev som bannlysta. Visserligen är inte NV en kristen blogg, men tidigare släpptes det fram många intressanta synpunkter från t ex både dig och Savalle (som jag också saknar). Synpunkter från ett bibliskt/kristet perspektiv.

Jag saknar också de gamla skribenterna som försvann. Dom skrev intressanta artiklar. Jag hoppas dom kommer tillbaka. Någon av dom i alla fall.
Inget ont om artiklarna som tas in nu heller, men jag saknar, som du, vissa intressanta kommentarer från er som var här förut.
Varje gång jag ser din Signatur blir jag glad. Jag hoppas du stannar men naturligtvis gör du som du vill.

Fiskargubben
Fiskargubben
Reply to  eva-marie
29 augusti 2019 kl 20:21

eva-marie, du är min glädje. Savalle mår inte bra just nu. Han är mycket trött och saknar sina hundar. Nu åker han till Tyskland för att få mänsklig kontakt. Savalle är mig nära och jag lider med honom.

Heintje ( TV-Show ) – Deine tränen sind auch meine ( 1970 )

https://www.youtube.com/watch?list=RD-c71Nl4pGeo&v=-c71Nl4pGeo

Ja, vad som händer på bloggarna angår oss mycket. De är våra informationskällor.

eva-marie
eva-marie
Gäst
Reply to  Fiskargubben
29 augusti 2019 kl 20:51

Och du Fiskargubben, tillsammans med Savalle har varit/är min glädje här på NV.
Så trist att Savalle inte mår bra. Han saknar sina hundar, skriver du. Jag anar orsaken men det kan ju vara ngt annat än det jag tänker på. Jag hoppas han återhämtar sig.

Tack till er båda, för all information jag tagit del av med er hjälp. Ni två är nog dom som fick mig att intressera mig för NV från början. Du är ju kunnig om så mycket mer än de kristna frågorna, så jag önskar du blir kvar här då och då i alla fall.

eva-marie
eva-marie
Gäst
Reply to  eva-marie
30 augusti 2019 kl 09:50

Måste tacka dig för den mycket fina sången du länkade till, Fiskargubben !

Vilken charmig begåvning som sjunger den där gripande sången! Jag har nog aldrig hört den förr. Orden får en stark betydelse när jag tänker på både dig och Savalle , er starka vänskap. Du skriver att du lider med honom och att han står dig nära. Kanske missbedömde jag varför han mår så dåligt? Hoppas det inte är nån allvarlig sjukdom bara.
Jag vill så gärna sända något tillbaka till er båda men det är så svårt att veta vad. ( Dålig på att länka ). Det enda jag får i huvudet är Ferlins tonsatta sång ; “Får jag lämna några blommor, ” (ett par rosor i din famn . . .)

Sången på tyska om “tårarna som också är mina” kan även gälla alla oss som sörjer över vårt land och den hemska utvecklingen på senare tid. Vi som inte är så unga längre minns ett helt annat land med en gemensam, liksom underförstådd kultur, som delades av de flesta. Vi var en enhet (inte fullkomlig,men ändå) som det nu verkar göras allt för att slå sönder och splittra! Och om vi protesterar blir vi kallade för allt möjligt konstigt ! Tror många yngre också känner av det här. Det är bara för sorgligt, alltihop.
Kanske är det som jag läst någonstans, att “precis före gryningen är natten särskilt kall ” . . .

Fiskargubben
Fiskargubben
Reply to  eva-marie
30 augusti 2019 kl 16:06

eva-marie, Thorbjörn har mycket att tänka på nu och ännu har jag inte klagat på en annan blogg. Det är typiskt att makthavarna vill styra bloggarna som de redan styr youtube, t.ex. Yttrandefriheten är inskriven i grundlagen och då måste de styra med pengar. Det är guldet som härskar i detta antikristliga välde. Några spanska bloggare gav upp efter påtryckningar och några svenska skriver bara i ett skyddat utland. Det verkar som om Island och Ryssland är bra val.

Barmhärtighet är ett ord fullt av betydelse. Hjärtat i bröstet, kärlek. Se den lidande grannen. Kärlek uttrycks i handling och det vet kvinnor bättre än män. Vi är lite tröga, men sådana är vi skapade.

Min glädje är också för dig, sjunger Heintje. Budskapet är dubbelt och det finns en referens till Herren. Jag har många gånger sett videon och annat Heintje sjöng om.

Vi som sörjer, studerar och rapporterar utvecklingen i Sverige drar ett tungt lass, men om man själv drar det tyngsta lasset, så följer de andra, som en pastor sade. Någon måste vara åsna eller häst och jag är en riktig åsna….Jag använder inte Karlssons klister. Minns du reklamen?

Före gryningen är det också som mörkast, innan solen, Sanningens och Kärlekens Sol, går upp. Jag har gott hopp.

eva-marie
eva-marie
Gäst
Reply to  Fiskargubben
30 augusti 2019 kl 17:03

Måste söka fler videor på denne Heintje. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om honom men tycker mycket om sången. Märker också att jag glömt många tyska ord fast jag läst det, dock länge sedan nu.

Ja, du har rätt i att vi som studerar utvecklingen i landet och sörjer inte har/haft det lätt att föra vidare till andra det vi tycker oss förstå. Själv har jag några vänner som jag nästan inte får säga ett knyst om samhällsfrågorna till. Dom vet ungefär vad jag tycker då vi tidigare pratade mer öppet.
Därför är det så skönt att det finns alternativa medier, där vi kan uttrycka oss ganska fritt ( än i alla fall. ) Och lära oss av andra också. Jag har lärt mig mycket här på NV t ex. Bl a av dig och Savalle m fl.

Har funderat på reklamen om Karlssons klister, men kommer inte riktigt ihåg.
Bra att du är en åsna kanske. Dom är ju envisa och vet vad dom vill.
Vi kämpar på och väntar på gryningen, Fiskargubben!

Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
Reply to  Fiskargubben
30 augusti 2019 kl 19:45

Tack för alla Dina fina och kloka inlägg här på NV Fiskargubben, tack för detta nostalgiska inslag av sång från 1968, tror jag det var, ja, då var jag ung, nygift, och mamma…Det är mycket att minnas från denna tid, både på gott och ont, det mesta var ju gott förstås…Jag har också en hälsning till Din kamrat Savalle, har följt er båda här på NV, som är en alternativ tidning som för mig är viktig…följer Dig och Savalle också hos Peter Krabbe…Jag vill ge er båda en Ljushälsning och massor av goda tankar…Hoppas ni båda fortsätter att skriva här inne på NV.Ni behövs. / Kerstin Carlsson.