PSYKISK HÄLSA. En mycket snabb och oroande ökning av psykisk ohälsa hos barn och unga, har tvingat fler länder att leta efter möjliga lösningar på hälsokrisen. I Sverige har kontakter till BRIS om självdestruktivitet och självmord ökat med 64 respektive 66 procent från 2016 till 2018. Enligt Socialstyrelsen ökar även antalet barn och unga som söker vård för psykiska besvär och med det även förskrivning av psykofarmaka.    

Psykisk ohälsa har legat högt under alla tre åren med över 9000 kontakter med BRIS per år och tre procents ökning under 2018. Den största ökningen med hela 31 procent handlade om våld, övergrepp och kränkningar.

Det är samtal om ångest som förlamar och skrämmer, om att vilja skada sig själv eller att inte längre orka leva. De senaste tre åren har samtal om självmordstankar ökat med 66 pro­cent, självdestruktivitet med 64 procent och ätstörningar med 47 procent.”

Ökningen av barn och ungas ohälsa bekräftas även av forskningen. Enligt samtalen känner barnen att de inte får hjälp från samhället. BRIS har under många år uppmärksammat avsaknaden av rätt stöd och efterlyst politiska reformer.

Mindfulness – ett nytt ämne i skolan i England

Uppemot 370 engelska skolor kommer att introducera mindfulness som ett ämne. Syftet är att förbättra ungdomarnas mentala hälsa, meddelade den brittiska regeringen i början på året. Det blir den största studien i världen på mindfulness och kommer att pågå fram till 2021.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Bättre söka orsaken till problematiken.
  Det finns ingen mindfulness i världen som tar hand om sårade själars känslor som uppkommit på grund av våld, övergrepp, kränkningar, näringsbrist, biverkningar, oförståelse eller annat. Möjligtvis så kan det fungera likt ett plåster på såret men om såret inte läks så tappar plåstret sin tänkta funktion.

 2. Jag tackar skribenten Sanja R.Juric för artikeln. Jag är själv medlem i Kommitten för Mänskliga Rättigheter, KMR.nu. Denna grupp har i många år varnat för vad som komma skall. Och medans Big Pharma och dess giriga följeslagare har berikat sig själva så har de som har drabbats av dess ”mediciner” fått uppleva och erfara att den livskraft som de tidigare kunde förnimma på ett påtagligt sätt nu rinner iväg och många av dessa patienter väljer att ta sina liv. Det tidigaste självmordet så tidigt som 5 år.
  Så vad som INTE ska göras är att gå till den närmaste läkaren eller psykiatrikern när problem uppstår, utan låt en RIKTIG läkare undersöka vad som kan fattas eller är för mycket av. För mycket socker kan vara en orsak till den påhittade diagnosen ADHD. Det finns inte något påvisat exempel av ”kemisk obalans” i NÅGONS hjärna. Däremot så kommer den att bli i obalans med de kemikalier som Big Pharma tillhandahåller.
  Om du som förälder har fått någon som påpekat möjligheten att ditt barn kanske har ADHD, så undersök först de möjligheter som ”Tant Pia” (ovan) förslår. Och om du nu har ett barn som redan har börjat med dessa ”mediciner” så rekommenderar jag inte att tvärt avbryta med dessa. Att tvärt avbryta kan orsaka att barnet väljer att avsluta sitt liv.
  Så sluta att välja dessa ”pillertrillare” utan välj en RIKTIG läkare som gör en RIKTIG undersökning.

  Tack igen Sanja
  Anders Wiman

 3. För att kunna tala om psykisk ohälsa bör man ha klart för sig vad ett psyke är för något. Att skriva ut piller visar enbart att den utskrivande inte har en susning vad ett ”mind” (sinne) är för något. På materiell nivå är det tal om närmast gravitation vad gäller psyket. Minnesbilder har en pytteliten massa och innehåller sinnet minnesbilder, data, konventioner och annat alltför mycket kontrasägande, bildas kluster av förvirring på tidslinjen och sinnesflöden stoppar upp. Någon hört uttrycket: ”jag blir snurrig”? Det är en bull’s eye faktiskt. Och brist på relevanta ord förhindrar också sinnets pekarfunktion att hitta vad som stoppar upp. Om nu denna pekarfunktion skall söka rätt på något att jämföra med ang. en betraktelse och har man då enbart PK-goja i sinnesboxen, då blir det snurr och om man dessutom inte har ord för att uttrycka ”att detta stämmer inte” och blir dessutom bestraffad för en sann observation, vilket nu händer i PK-världen, blir ju resultatet enbart mer utdelning på aktier. Och det är väl tänkt så!
  Testa teorin: kom ihåg en minnesbild. Se på den (på pannbenets insida). Rör så minnesbilden höger/vänster lite snabbt och se vad som händer. Om du är ren från droger kommer du bli förvånad.

 4. Fann som av en ingivelse denna artikel om ord: https://detgodasamhallet.com/2019/10/09/richard-sorman-lat-oss-ta-tillbaka-orden-1-omdomets-vokabular/
  I terapisammanhang är ord och deras exakta överenskomna betydelse lika viktigt som en prickskytts kikarsikte. Ex,: tänk en dom som Globen i Stockholm och du befinner dig i centrum av domen. Domen är insides tapetserad med alla data och bilder, likt små tavlor, du stött ihop med, och skall du hitta rätt bland miljoner data måste vara en hejare till skarpskytt.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här