Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Tandlossning ökar risk för cancer, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar

publicerad 2 november 2019
- Sanja Juric
Bild på en tandläkare. Foto: Hike Shaw. Licens: Unsplash.com
Bild på en tandläkare.

Nästan varannan svensk kommer att drabbas av tandlossning under sitt liv. Ett av symptomen kan vara blödande tandkött även om sjukdomen oftast inte ger några symptom innan det är försent. Finska forskare har hittat ett samband mellan tandlossning och olika former av cancer. Risken för att dö i buskpottskörtelcancer är nästan dubbelt så stor för patienter med parodontit. 

Text: Sanja R. Juric

Timo Sorsa, professor i parodontologi vid Helsingfors universitet och gästprofessor vid KI, har tillsammans med kollegor upptäckt en stark koppling mellan parodontit och bukspottkörtelcancer. Resultaten från studierna var oväntade, säger forskarna.

“Man har visat att om man har tandlossningssjukdom, parodontit, så ökar risken för cancer överhuvudtaget med 25-27 procent och när man tittar på olika former av cancer så ser man att risken för bukspottskörtelcancer är mer än dubbelt så stor som för andra former av cancer”Björn Klinge 

Forskarna hade följt nästan 70,000 Helsingforsbor i tio år. Det visade sig att de som hade parodontit hade högre risk att få cancer i just bukspottskörteln.

I en in vitro-studie, publicerad i British Journal of Cancer, upptäckte forskarna ett enzym från bakterien Treponema denticola, vanlig vid parodontit, att den ofta fanns i vävnadsprover bland olika cancerformer såsom tungcancer, strupcancer, magcancer och koloncancer. Enzymet fanns även i tumören i bukspottskörteln.

“De här bakterierna har tagit sig från munnen ner till bukspottkörtelcancern och finns i vävnaden och där driver de på cancerutvecklingen. Det är på det spåret man forskar nu” – Björn Klinge

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Tandlossning