Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Barnmat kan innehålla lika mycket socker som godis

publicerad 12 december 2019
- TV Hälsa
Tine Mejlbo Sundfør, klinisk näringsfysiolog i Norge. Privat foto
Tine Mejlbo Sundfør, klinisk näringsfysiolog i Norge. Privat foto
Tine Mejlbo Sundfør, klinisk näringsfysiolog i Norge. Privat foto

BARNMAT. Som småbarnsförälder med en hektisk vardag är det enklast att välja banmat som du kanske tror är hälsosam, men så är det inte alltid. Kiddylicious är en barnmatsserie med allt från smoothie-bitar och fruktsnören till potatisstavar, men det är faktiskt lika ohälsosamt som en skål smågodis eller potatischips.

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman

Den kliniska näringsfysiologen, Tine Mejbo Sundfør, anser att den största utmaningen i butikshyllorna med barnprodukter är att flera av dessa framställs som hälsosamma, trots att det inte alls stämmer. Därför tror mammor och pappor att de gör ett bättre val när  roducenten begått ett fel – oavsett om det är en avsiktlig handling eller inte”, säger Tine Mejlbo Sundfør till TV Hälsa med anledning av ett inslag i norska TV2:s “Matkollen”. TV-programmet gjorde att många småbarnsföräldrar fick kalla kårar längs ryggen.

Barnmat måste innehålla bra näring

 Till skillnad från vuxna har inte barn en fullt utvecklad hjärna och kropp. Kroppen ska utvecklas med hjälp av näringsrik mat. Om barnen inte får tillräckliga mängder med de näringsämnen som kroppen behöver, till exempel jod och järn, kan det gå utöver den kognitiva utvecklingen ge bestående skador.

“Mängden socker i de nämnda produkterna tar utrymme från viktiga näringsämnen och barnet får ett sämre utgångsläge. En annan viktig poäng är att om små barn vänjer sig vid sött, kan de bli beroende av sötsaker när de växer upp. Om dessa sockerbomber ges utöver vanlig mat, kan det orsaka övervikt”, förklarar Sundfør.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: barnmat