Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Coronavirus-epidemin värre än vad massmedierna medger?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Coronavirus-epidemin i Kina (Xinjiang). Foto: Gangston Tech. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Coronavirus-epidemin i Kina (Xinjiang). Foto: Gangston Tech. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Coronavirus-epidemin i Kina (Xinjiang). Foto: Gangston Tech. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

NOTERAT. Det cirkulerar många uppgifter på internet om coronaviruset (Covid-19). NewsVoice sammanställer påståenden från andra källor än massmedierna. Redaktionen har inte haft möjlighet att faktakontrollera uppgifterna. Befinner du dig i Kina eller i Asien? Kommentera gärna dessa påståenden.

Påståenden:

“Många andningsskydd är verkningslösa pga att corona-viruset enkelt passerar genom sådana barriärer pga partiklarnas mikroskopiska storlek.”

“Corona-viruset kan spridas via luftburen överföring, dvs det kan leva mycket länge i luften och infektera folk långt efter att en person har spridit viruset i luften.”

“Corona-viruset har en inkubationstid på upp till 24 dagar och inte 14 dagar som tidigare uppgetts, enligt epidemiologen Zhong Nanshan, som upptäckte SARS 2003.”

“Dödligheten ligger på mellan 2-17% enligt det kinesiska kommunistpartiets statistik. KKP uppger en dödlighet på 2% och sedan uppges en betydligt högre dödlighet i de fall patienter har nedsatt immunförsvar.”

“Kineser bunkrar förnödenheter och i Hongkong sägs nu vissa varor vara på slut pga ryktesspridning. På landsbygden i Kina är situationen bättre till skillnad från i storstäderna.”

“En brittisk professor från Imperial College uppgav en siffra på 50,000 nya infektioner per dag i Kina den 5/2. Prognosen innebär miljontals nya fall i mitten på mars 2020”

Eftersom uppgifterna om coronaviruset varierar och spretar väljer en del att förbereda sig genom att fokusera på aktiv självhjälp. Det vanligaste beslutet många tar är att köpa andningsskydd.

Sammanställning NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq