Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Börje Peratt: Coronaviruset – ska vi verkligen få panik?

publicerad 7 mars 2020
- Börje Peratt
Börje Peratt (eget verk). Sida från Expressen.se. Montage: NewsVoice
Börje Peratt (eget verk). Sida från Expressen.se. Montage: NewsVoice
Börje Peratt (eget verk). Sida från Expressen.se (pixlad). Montage: NewsVoice

NOTERAT. För en gång skull kan jag delvis hålla med Trump. Coronaviruset är om inte en bluff en uppblåst förkylning som liksom många andra förkylningar slår mot lungorna.

Text: Börje Peratt | Artikeln har tidigare publicerats den 2 mars på Peratts blogg. Siffrorna i texten har uppdaterats med Peratts godkännande.

Influensor som återkommer varje år har ofta större spridning och fler i riskzonen pga av fysisk svaghet och andra sjukdomar. Den 2:a mars 2020 var den vanliga säsongsinfluensans utbredning på väldigt låg nivå, ca 650 fall i Sverige i februari 2020. Det blir i sammanhanget faktiskt patetiskt att räkna upp coronavirusets spridning, 137 bekräftade fall i Sverige per dagens datum [7 mars] och de flesta så friska att de skulle kunna gå hem, enligt läkarna, allt medan medierna beskriver detta som ett “highly deadly virus” Varför? När det visar sig att det inte tycks vara det!

Statistik Folkhälsomyndigheten februari 2020. Antal laboratorieverifierade influensafall (alla typer) per vecka, i Sverige. Grön linje 2019- 2020 i februari ca 650 fall. Influensor når alltid en kulmen för att sedan snabbt avta.

Dödssiffrorna från olika världsdelar är heller inte särskilt höga jämfört med ett influensautbrott. Förutom vad som rapporteras från Kina. I Wuhan, virusets epicentrum, kommer bilder som i och för sig är otäcka och man agerar enligt mediernas beskrivning kraftfullt för att minimera spridningen.

Någonstans sitter vinnarna och skrattar åt hysterin och befolkningens agerande och hamstrande. Jovisst finns det de som tjänar på paniken. Trump påstår ju också att Coronaviruset är “man-made” (gjord i ett laboratorium) och han har fått mycket kritik för det, men tveksamheten är stor. [1][2] Alldeles oavsett är detta inte en pandemi. Det är “vargen kommer, vargen kommer..”

Text: Börje Peratt

  1. QZ: Why a Chinese virology lab is unable to quell the coronavirus conspiracy theories around it
  2. New York Post: Don’t buy China’s story: The coronavirus may have leaked from a lab


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq