Advokat: Karantänkrav och dina rättigheter – Vad gäller?

7
899

CORONAKRISEN. Runt om i världen och även här i Sverige begränsas människors mötes- och rörelsefrihet. Allt i syfte att begränsa smittspridningen som pågår runt om i världen just nu.

En begränsning av mötesfriheten som regeringen alldeles nyligen infört, är också en begränsning av våra grundlagsskyddade mänskliga rättigheter. En eventuell karantän i landet, såsom införts i länder som Italien och Spanien innebär en kraftig inskränkning av den kanske mest grundläggande rättigheten som vi har, nämligen vår rörelsefrihet.

Hur ser möjligheterna ut i Sverige för att begränsa vår rörelsefrihet? Kan regering och riksdag begränsa en så pass grundläggande rättighet?

Text: David Massi | Källa: Advokatsnack

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Min enda fråga som jag avser ställa till svenska politiker i framtiden.
    Har svenskar i Sverige lagar som skyddar deras rätt till LIV och EGENDOM?
    Avser politikern ifråga att med sitt LIV taga ansvar för dessa rättigheter?

  2. Här börjar det bli intressant om vi kan skilja på den levande människan och ”slavidentiteten” dvs. org/pers.nr och namn med stora bokstäver som verkar vara en juridisk konstruktion, nån slags korsbefruktning mellan papper och kött:) Vem är du? Förmånstagare, förvaltare, slav eller fri? Mänskliga rättigheter kan vi väl inte ha om vi identifierar oss med tex. körkortet. Eller ? Någon som kan denna byråkrati?? Ämnet är väl värt en klargörande artikel för den som kan/vågar.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här