Äldre resenärer luras att bli drogkurirer – ”The Arlanda connection”

6
814

TRAFFICKING. Äldre resenärer luras systematiskt genom ytterst genomtänkta bedrägerier att ovetandes bli drogkurirer. NewsVoice har tidigare publicerat en artikel på engelska om fallet Koskinas, en pensionär från Grekland som togs på Arlanda med 4 kg heroin. NewsVoice har intervjuat Stylianos Koskinas dotter som tar upp möjligheten att Arlanda är en mellanstation för knarkhandeln till Sverige.

I samband med att en svensk kändisadvokat fann liknande fall på Arlanda utsattes han för ett mordförsök. Lönnmördaren greps och dömdes, men vägrade uppge vem som var beställaren. Leif GW Persson tog upp fallet i Efterlyst, men hittade ingen rimlig förklaring till morduppdraget. Persson verkar dock inte känna till att det kan finnas en koppling till försvarsadvokatens fynd på Arlanda. Olsson Lilja var Koskinas försvarsadvokat. Efter försöket att ta hans liv avsade han sig uppdraget för Koskinas och han kom aldrig tillbaka trots att han började arbeta igen som advokat.

Historien är dramatisk. Det finns alltså indikationer på att en av Sveriges mest kända försvarsadvokater Henrik Olsson Lilja utsattes för ett mordförsök för att det kan finnas en koppling till vad vi väljer att kalla ”the Arlanda connection”, en misstänkt hub för systematisk införsel av narkotika till Stockholm.

Fenomenet med ofrivilliga drogkurirer är känt internationellt. Kanadensiska gränspolisen varnar sina seniora resenärer att inte låta sig luras. Ofta utnyttjas äldre personer som dras in i avancerade bedrägerihärvor där bedragarna betalar för dyra resor och hotellrum samtidigt som de lockar med exklusiva kontakter, affärer och ersättning. Mycket tyder på att offren noga profilerats innan de kontaktas.

I fallet Stylianos Koskinas, hade Koskinas redan erfarenheter av internationella affärer inom oljebranschen. Han erbjöds att delta i en större oljeaffär som ombud. Som tack för hjälpen utlovades en ersättning efter att affärens gått i hamn och som dragplåster användes namnet på en tidigare oljeminister i Irak. Bedragarna kommunicerade hela tiden professionellt. De betalade för flygresor från Grekland till Sydafrika och sedan tillbaka till Europa. Även hotellvistelserna var betalda.

Allt var bluff och hela målet med bedrägeriet var att få ned en person till Sydafrika där offrets väskor fick heroin insytt i fodret och sedan skulle personen ovetandes leverera narkotikan till Europa. Det finns indikationer på att Arlanda var slutdestination eftersom rutten från Sydafrika till Italien, som uppgavs vara näst sista destination innan Grekland, oförklarligt gick långt norrut via Arlanda. En annan tes är att Italien var slutdestinationen för heroinet, men att ett tips på Arlanda stoppade bedrägeriet.

NewsVoice har diskuterat med två personer som tidigare har arbetat på den sektion som hanterar inkommande gods och bagage på Arlanda. Båda personerna anser att det inte är omöjligt att tappa av inkommande narkotika under vissa givna omständigheter. Vi kommer dock inte att fortsätta undersöka fallet med anledning av mordförsöket på försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja.

Varken Leif GW Persson eller Olsson Lilja väljer att kommentera misstanken om att Arlanda är en mellanstation för införsel av narkotika, det vi väljer att kalla ”The Arlanda connection”. Begreppet hämtar vi från biofilmen French Connection, en amerikansk historisk thriller från 1971. Handlingen är baserad på den facklitterära boken The French Connection från 1969 av Robin Moore, som är baserad på verkliga händelser. De två poliserna, som spelas av Gene Hackman och Roy Scheider är på jakt efter den franske knarkkungen Alain Charnier (Fernando Rey) och dennes heroinskeppning mellan Frankrike och New York.

Idag sitter Stylianos Koskinas på ett svenskt högsäkerhetsfängelse i Saltvik bland grovt kriminella individer, trots att Koskinas aldrig tidigare straffats och inte kan anses utgöra ett allvarligt hot mot samhället. Stylianos uppger att han är oskyldig. Gemma Koskinas fortsätter med att försöka få sin far frigiven. Hon säger att det svenska rättssystemet är ointresserat av att lösa fallet.

Text: NewsVoice


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Relaterat: Toppjuristen Karin Lilja begärs häktad, misstänks för ha beställt mord på advokat Henrik Olsson Lilja

  ”Karin Lilja, född 1968, har en karriär som jurist och domare bakom sig, nu begärs hon häktad för att ha beställt skjutningen mot advokat Henrik Olsson Lilja. Hon misstänks för anstiftan till mordförsök.”

  https://petterssonsblogg.se/2020/06/17/toppjuristen-karin-lilja-begars-haktad-misstanks-for-ha-bestallt-mord-pa-advokat-henrik-olsson-lilja/

 2. Intressant fall, jag tror alla slås av att det som verkar för bra för att vara sant i de flesta fall också är för bra för att vara sant. Alla varningsklockor borde ha ringt, men tyvärr är girigheten att tjäna snabba pengar alltid den drivkraft som får människor att bortse från alla risker och varningsklockor.

  Det som får mig att fundera lite är ett par frågor.

  Hur fick de kontakt med just den här mannen?

  Varför accepterar man att behöva ta ut väskan och checka in igen på Arlanda om slutdestinationen är Italien?

  Den mest avgörande frågan är dock var har knarket tagit vägen?

  Om beslaget dokumenterats så skall det ju enligt gängse rutiner destrueras och då borde det ju finnas ett destruktionsprotokoll som styrker att så verkligen har skett. För det går ju inte helt att bortse från att knarket hade sin egentliga slutdestination i Sverige.

  Misstanken om Arlanda som knarkhub går ju inte heller helt att avfärda, då jag arbetade vid Arlanda för en del år sedan så var ju inte säkerheten den allra bästa. Något som det famösa rånet visade då ett gäng kriminella med inside kontakter kunde köra rakt in genom stängslet och fullfölja ett spektakulärt rån (SK1254) för att snabbt försvinna. Se youtube länken här https://www.youtube.com/watch?v=za_vG7CgBSs

  Då fanns inga kameror och personsäkerhetskontrollerna var ytterst amatörmässiga. Att såna som Leo Carmona (senast på tapeten pga sina hot mot Alexander Bards uttalande betr Black Lives Matter) kunnat skaffa sig inside information på Arlanda indikerar ju att säkerhetskontrollen av anställd personal var undermålig.

  Sannolikt lyckades man få in en icke straffad person via någon av de sk handling agenter som finns på Airside, vid säkerhetskontroll (i alla fall på den tiden) så kollades inte misstankeregister utan enbart straffregister. Merparten av de 44 miljonerna från det sk Arlandarånet är ju fortfarande borta, något som indikerar att Leo Carmina borde sitta kvar livet ut.

  Carminas kumpaner i dessa kriminella kretsar är fortfarande brottsaktiva och kan mycket väl vara inblandade i mordförsöket på advokaten Lilja. Sverige av idag är pga massinvandringen översvämmade av yrkeskriminella vilka med alla medel försöker tysta dem vilka kan ha varit knarkhanteringen vid Arlanda på spåren.

  Något gick sannolikt snett just den här gången, en knarkhund kan tex ha sniffat sig fram till den aktuella väskan då den återincheckades på väg till Italien. Advokaten Lilja har i alla fall tystnat, vilket man får förstå. Ett skott i kroppen tystar nog de flesta om det inte är ett dödande skott.

  Den gamle mannen går inte heller helt fri misstankar, han borde ju ha insett att det var något suspekt med att agera målvakt för ett för honom okänt gäng av ”investerare” i Syd Afrika. Varför får just han detta famösa erbjudande om investeringar (utan egen insats) i Syd Afrika, och varför blir man inte misstänksam när de bjuder på resa, uppehälle osv??

  Förvisso förekommer det sannolikt att äldre luras in att bli sk mulåsnor i den internationella knarkhandel som pågår. Det finns t o m en australisk TV-serie som visar att en del människor endera blir lurade att agera mulåsnor eller själva är beredda att smuggla knarket.

  Jag tror att han sitter där han ska (Saltviksanstalten), även om hans dotter förefaller hyggligt trovärdig så är hans historia en aning tunn som förklaring. Vilken dotter vill tro att pappa är inblandad i den här typen av affärer, och vad har pappan att förlora på att dottern försöker rentvå honom?

  Det som stör mig är att korruptionen i Sverige nu nått in så långt i samhällskroppen att vi kan se hur kriminella på värsta Al Capone manér kan tysta vittnen och advokater, möjligen är också den kvinna vilken nu sitter häktad inblandad i detta. Hennes tidigare knytningar till advokaten gör ju hela historien ännu mer pikant.

  • Bra inspel i debatten. Under ytan på Arlanda gör tydligen kriminella affärer. Helt klart är att Sverige på intet sätt är fritt från knarkimport. Polisen har tidigare uppgett att Sverige är självförsörjande när det gäller cannabis. Heroin kan inte odlas här (?) och måste importeras, antar jag. Därför måste det vara fiffigt att ta in heroinet via ovetande kurirer.

   Jag har en liknande historia som jag någon gång ska återge. Den handlar om vad enkelt det kan vara för en skicklig bedragare att lura in utbildade välartade människor i kontroversiella affärer.

 3. Arlanda visar Sveriges stora säkerhetsfiasko
  LEDARE. Expressen berättar i en artikel på torsdagen om hur kriminell och gäng har infiltrerat Arlanda.
  https://www.di.se/ledare/arlanda-visar-sveriges-stora-sakerhetsfiasko/

  Hemlig rapport: Kriminella arbetar inne på Arlanda
  https://omni.se/hemlig-rapport-kriminella-arbetar-inne-pa-arlanda/a/l1q1p9

  Det finns anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk enligt en polisrapport. Underrättelserapporten ger en oroväckande bild av situationen på Arlanda, en flygplats som klassas som skyddsobjekt och som årligen tar emot 25 miljoner passagerare.
  https://www.expressen.se/kvallsposten/hemligstamplad-polisrapport-kriminella-jobbar-pa-flygplats/

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här