Bayer går med på förlikning på 10 miljarder dollar för Roundup-skador

publicerad 20 juli 2020
- av NewsVoice
Bayer HQ, Carl Duisberg Park. Pressfoto: Bayer.com
Bayer HQ, Carl Duisberg Park. Pressfoto: Bayer.com
Bayer HQ, Carl Duisberg Park. Pressfoto: Bayer.com

Kemijätten Bayer som 2018 köpte bioteknikföretaget Monsanto har frivilligt gått med på en förlikning på drygt 10 miljarder dollar för att komma till rätta med 125,000 stämningar och rättstvister för skador av ogräsmedlet Roundup.

Bayers juridiska manöver innebär att bolaget kommer till rätta med 75% av de samlade anklagelserna riktade mot företagets storsäljare Roundup som innehåller de skadliga ämnena glyfosat och POEA.

Den rättsliga uppgörelsen i USA är den i farmahistoriens enskilt största någonsin och den avgjordes i Kalifornien. Den omfattade fall från flera delstater, inkluderat äldre fall som följt Bayers efter köpet av Monsanto. Bayer kommer dock inte att erkänna några felaktigheter, skriver Fierce Pharma.

I uppgörelsen som klubbades i slutet av juni 2020 ingår att Bayer ska avsätta 1,25 miljarder dollar för att täcka eventuella framtida Roundup-fordringar. En följd av uppgörelsen är att Bayers aktievärde sjönk väsentligt.

Text: NewsVoice

Relaterat och källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Bayerroundup
  • 1,25 miljarder dollar för framtida claims… en droppe i ett badkar…. Vad skulle en rening av vårt grundvatten kosta, är det ens genomförbart?
    Ett nätt förlikning vars kassahål snabbt fylls genom fortsatt försäljning. Det krävs lite investering sägs det för att tjäna de stora pengarna. Lite spill måste väl alla räkna med, eller?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *