Bayer går med på förlikning på 10 miljarder dollar för Roundup-skador

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 juli 2020
- NewsVoice redaktion
Bayer HQ, Carl Duisberg Park. Pressfoto: Bayer.com
Bayer HQ, Carl Duisberg Park. Pressfoto: Bayer.com
Bayer HQ, Carl Duisberg Park. Pressfoto: Bayer.com

Kemijätten Bayer som 2018 köpte bioteknikföretaget Monsanto har frivilligt gått med på en förlikning på drygt 10 miljarder dollar för att komma till rätta med 125,000 stämningar och rättstvister för skador av ogräsmedlet Roundup.

Bayers juridiska manöver innebär att bolaget kommer till rätta med 75% av de samlade anklagelserna riktade mot företagets storsäljare Roundup som innehåller de skadliga ämnena glyfosat och POEA.

Den rättsliga uppgörelsen i USA är den i farmahistoriens enskilt största någonsin och den avgjordes i Kalifornien. Den omfattade fall från flera delstater, inkluderat äldre fall som följt Bayers efter köpet av Monsanto. Bayer kommer dock inte att erkänna några felaktigheter, skriver Fierce Pharma.

I uppgörelsen som klubbades i slutet av juni 2020 ingår att Bayer ska avsätta 1,25 miljarder dollar för att täcka eventuella framtida Roundup-fordringar. En följd av uppgörelsen är att Bayers aktievärde sjönk väsentligt.

Text: NewsVoice

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Bayerroundup