Lade om kosten – gick ner 20 kg på fyra månader

0
955
Ena-Maria Hijman - Privata foton
Ena-Maria Hijman – Privata foton

HÄLSA. Ena-Maria Hijman hade försonat sig med ett liv med diffusa åkommor och smärta i kroppen. När hon diagnostiserades med insulinresistens år 2017, bytte hon till en annan kost. Det resulterade i en viktminskning på 20 kilo under en fyramånaders period.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman

”Hade jag inte lagt om kosten, skulle jag knappast arbetat heltid idag”, säger Ena-Maria.

Ena-Maria kände sig utmattad, hade dålig aptit och svårt att koncentrera sig. Dessutom blev hon lätt irriterad och känslomässigt instabil och gick upp i vikt, trots dålig aptit och att hon inte åt så mycket. Hon hade diffus smärta i olika delar av kroppen, i benen, musklerna och huden. Andra symptom var torra ögon och ljuskänslighet. Ena-Maria drabbades ofta av förkylningar och influensa.

”Dessutom kände jag mig trött, oinspirerad och hade inte energi till att göra någonting annat än det mest nödvändiga”, berättar hon.

Hashimotos tyreoidit

Ena-Maria diagnostiserades med Hashimotos tyreoidit år 2014, men hade känt sig sjuk i många år innan det syntes i blodproverna. Hashimotos tyreoidit anses vara en sk autoimmun sjukdom där kroppens immunceller attackerar sköldkörteln, vilket leder till hypotyreos (låg ämnesomsättning).

När hon tre år senare visade på insulinresistens efter att hon hade uppmätt c-peptid i blodet på nästan 1600 pmol/L, bestämde hon sig för att byta till en annan kost…

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.