Probiotika supervapen för ung och frisk hud

0
551
Smoothie med probiotika. Foto: Tara Evans.Licens: Unsplash.com
Bild: Smoothie med probiotika. Foto: Tara Evans.Licens: Unsplash.com

Probiotika (från grekiska pro + bios, som betyder «för livet») är bakterier som hjälper till att upprätthålla den naturliga balansen hos mikroberna i tarmen. Eftersom man forskar alltmer vilken roll bakteriefloran i tarmsystemet spelar, har det visat sig att en frisk mikroflora i mag-tarmkanalen är avgörande för god hälsa. Inte bara när det gäller diarré eller irriterad mage, utan vid allt från autoimmuna sjukdomar till hjärthälsa. Probiotika är supervapen för en frisk och hälsosam hud. 

Text: Berit Kvifte, “Supervåpen for ung og frisk hud!” | Översättning: Madeleine Lidman

Renlighet är bra, men om du överdriver knäcker du din “första försvarslinje”, som är huden…

Det finns 100 biljoner bakterier som lever i tarmen och det är 10 gånger fler än vad du har celler i kroppen. Bakterierna i tarmen, som tillsammans väger cirka 1,5 kilo, har många olika uppgifter. De ska skydda oss från att invaderas av “dåliga” bakterier, virus och svamp, de hjälper till att producera kortkedjiga fettsyror genom att äta osmälta kolhydrater, de syntetiserar vissa vitaminer, som K-vitamin och de utgör en mycket stor del av avföringen.

Dessutom verkar det som om våra tarmbakterier spelar en viktig roll vid utvecklingen av både cancer, inflammatorisk tarmsjukdom, allergier, fetma och olika tillstånd i huden. Den perfekta balansen mellan bakterierna är 85 procent “goda” och 15 procent “dåliga”.

Om du slarvar med kosthållningen, stressar eller dricker för mycket alkohol, ställer du till det ordentligt för balansen i tarmen. Detsamma gäller om du ofta…

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här