Studie: Antikroppar mot SARS-CoV2 fortsatt effektiva efter 4 månader

Publicerad

Författare

Ämne

VETENSKAP. Forskare vid institutet Decode Genetics på Island, ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Amgen, har publicerat en studie i The New England Journal of Medicine som visar att antivirala antikroppar mot SARS-CoV2 inte minskar inom fyra månader.

Text uppdaterad kl 10:30, 15 sep 2020

Daniel F Gudbjartsson och Kari Stefansson på Decode Genetics skriver i ett pressmeddelande rubricerat: ”Titers of antibodies against SARS-CoV2 do not decline within four months”, att syftet med studien var att få förståelse för beständigheten hos det mänskliga immunsvaret mot infektion med SARS-CoV-2, det virus som orsakar sjukdomen Covid-19.

Forskarna mätte antikroppar i serum på 30,576 personer på Island (8,4% av landets totala befolkning). De mätte också antikroppar i 4222 prover från exponerade personer i karantän och 19,000 personer som man inte visste om de exponerats eller inte. Man uppskattar att 0,9% av islänningarna smittades av SARS-CoV-2 och att 44% av de som var smittade med SARS-CoV2 på Island inte diagnostiserades med PCR.

  • Infektionsdödligheten ligger på endast 0,3%.
  • Av de 1797 personer som återhämtat sig från SARS-CoV-2 på Island var 1107 (91,1%) seropositiva (dvs de har antikroppar).

Svenska Folkhälsomyndigheten och SVT

”Folkhälsomyndigheten gör nu [21 juli 2020] bedömningen att även personer som haft covid-19-infektion som bekräftats med PCR-prov och tillfrisknat har en mycket låg risk att bli sjuka igen i åtminstone sex månader framåt.” – Folkhälsomyndigheten

Forskar-teamet presenterad sin rapport den 1:a september och det handlar om nyare vetenskapliga rön till skillnad från Folkhälsomyndigheten som dessutom endast endast gör en ”bedömning” daterad 21 juli.

SVT publicerade den 4 juli 2020 artikeln: ”Studie: Antikroppar kan försvinna efter två månader vid mild covid-19”. Denna studie baseras på en studie som publicerats i journalen Nature Medicine. Den handlar om en kinesisk studie på 37 covidsmittade personer i en grupp på totalt 178 personer (utan påtagliga symptom).

Antikroppar mot SARS-CoV2 lever vidare

Antikroppar mot SARS-CoV2 fortsatt effektiva efter 4 månader, enligt dr Kari Stefansson, VD, Decode Genetics. Pressfoto: Decode Genetics
Dr Kari Stefansson, VD, Decode Genetics. Pressfoto: Decode Genetics

Den isländska studien som är större och nyare gör istället gällande:

”We are pleased to be able to put to rest the concern that the titer [mängden eller koncentrationen av en substans i en lösning] of the antiviral antibodies may decline within weeks of infection, says Kari Stefansson, CEO of Decode Genetics and senior author on the paper.”

Kari Stefansson menar alltså att studien visar att mängden av aktiva antikroppar inte minskar med tiden utan ligger på fortsatt hög nivå.

Text: NewsVoice

Relaterat

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Mer läsning

Kammaråklagare Linda Seger. Pressfoto: Thomas Carlgren för Åklagarmyndigheten

Linda Seger – Var går din gräns för tankekontroll i Sverige?

Åklagare Linda Seger, var går din gräns för tankekontroll i Sverige? Fråga iranierna som flydde från det förtryck som du nu utvecklar.
Högern mot vänstern - Foto: Crestock.com

Extremhögern och extremvänstern delar världsuppfattning

Extremhögern och extremvänstern egentligen delar många världsuppfattningar i politiken i väsentliga stycken.
Donald Trump. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Fauci uppbackad av Trump: “När vi har vaccinet är militären på plats!”

DEBATT. Presidenten för världens mäktigaste nation talar i klartext om för befolkningen att om ni inte vaccinerar er så skickar jag militären på er....
Morgan Larsson, 2019 juni - Privat foto

Svensk akutsjukvård sämst i Europa? Fick vänta 12 timmar med blodpropp

Akuten på Södersjukhuset (SöS) kan inte kallas akutsjukvård. Patienter tvingas vänta - akut sjuka - under många timmar utan några besked alls. Det berättar...
Laura Ingraham. Pressfoto: FoxNews

Norberg: Globalister och socialister har samma mål – Krossa Trump

https://www.youtube.com/watch?v=vkgmvQ7D8bM DEBATT. Nu börjar det klarna allt tydligare hur skakade globalister och socialister är inför valet i USA. Laura Ingraham från Fox News sammanfattar stämningsläget...
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser av händelser i samhället och världen.