Regeringens utnämningsmakt granskas – Öystein Rönne intervjuar Jan Norberg

8
1170

Öystein Rönne intervjuar Jan Norberg som just nu granskar Regeringens utnämning av ny Generaldirektör för Läkemedelsverket. Korruptionen blottläggs. Intervjun bygger på fyra artiklar som Jan Norberg skrivit på NewsVoice.

Video/foto av Öystein Rönne respektive Jan Norberg.

Se fler intervjuer på Rönnes YouTube-kanal


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anders Wiman
Gäst
30 september 2020 kl 19:13

Så bra att ni tar upp vad sossarna manipulerar oss med. De har hållit på i många år för att göra vårt land kommunistiskt och toppstyrt. De är ett gäng rövare som endast har sin egennytta som rättesnöre.
De har förstört familjen, demolariserat oss under många år. Har socialiserat kyrkan (vår andliga tro),
destabiliserat oss (politiskt korrekthet, rätt värdegrund, gjort oss alla till rasister m.m.). Feminism (en vit man är pesten själv) Mannen är en ynkrygg kvinnor är de starka. HBTQ-rörelsen ? Pride-parad ?
Avväpnat vårt försvar, förlöjligat vår kultur, löst upp våra traditionella sociala normer. m.m.m.m.
De har hållit på så länge och våra “Journalister” har blivit korrumperade. Våra skolor fungerar inte längre osv….osv.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
1 oktober 2020 kl 04:51

Hanna Stjärne, Jan Helin, Cilla Benkö m. fl. blir aldrig ifrågasatta. Dom är väl också utnämnda av socialisterna?

Hedi Bel Habib
Hedi Bel Habib
Gäst
1 oktober 2020 kl 08:11

Formellt regleras utnämningsmakten i regeringsformens kap. 12, § 5. Där står det i första stycket att “Arbetstagare vid förvaltningsmyndigheter som lyder under regeringen anställs av regeringen eller av den myndighet som regeringen bestämmer”. I andra stycket står det att “Vid beslut om statliga anställningar ska avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet”. I strid mot dessa bestämmelser anses det ha varit allmänt accepterat i praxis att landshövdingar i första hand har politisk erfarenhet. Det skall också ha funnits en överenskommelse mellan partierna, fram till 1994, att före detta statssekreterare skulle ges likvärdig befattning, i praktiken en befattning som generaldirektör. Den nya borgerliga regeringen beslutade efter 2006 års val att införa större öppenhet i ansökningsförfarandet. Bakgrunden till det beslutet var en omfattande kritik sedan början av 2000-talet av regeringen då Perssons regering misstänkts för missbruk av utnämningsmakten. Den första tjänsten som annonserades, till skillnad från det slutna kallelse-förfarandet, var tjänsten som ny generaldirektör för Konsumentverket. Mot denna bakgrund tar Norberg upp en central fråga om transparens i staten och statsförvaltningen och jag förstår att Norberg är upprörd över att ansökningarna till posten som generaldirektör hålls hemliga när det gäller sökanden. Bestämmelsen infördes av integritetsskäl, sedan det visat sig att sökande till tjänsten som generaldirektör upplevde besvär och ibland fått obehagliga frågor på sin arbetsplats när deras ansökan blev offentlig. För att kunna locka fler kvalificerade personer till att söka tjänsterna bestämd man sig för sekretessen för att inte de sökande ska hamna i konfliktsituationer när deras nuvarande arbetsgivare ser att de har sökt en annan tjänst. Bakgrunden är att de intresserade av att söka tjänsten inte ska dra sig för att söka till följd av att ansökan blir en offentlig uppgift. Tanken är att uppmuntra fler att söka och den som aspirerar på höga statliga befattningar ska slippa få sin ansökan publicerad i medierna och därmed hamna i konflikt med sin nuvarande arbetsgivare i de fall där man inte får tjänsten. Det är beklagligt att en offentlig tjänsteansökan förblir hemlig. Men vad är alternativet? Norberg reflekterar inte över denna aspekt. Det är lätt idag att få ta del av kravprofil och antalet ansökningar till en tjänst som generaldirektör. Men sekretess gäller bara enskildas identiteter. 5 b § Sekretess gäller i ärende om anställning av myndighetschef vid en förvaltningsmyndighet som lyder omedelbart under regeringen för uppgift som lämnar eller kan bidra till upplysning om en enskild kandidats identitet, om… Read more »

Kent Lagerquist
Reply to  Hedi Bel Habib
14 oktober 2020 kl 21:51

Fortsättningen på ”Vid beslut om statliga anställningar ska avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet” är:
“Skickligheten skall sättas främst, om det inte finns särskilda skäl för något annat”
Partipolitikerna har stiftat en lag som gör att de kan undanta skicklighet. Att ersätta rätt kompetens med något annat vid tillsättningen. Något annat kan ju vara vad som helst. Helt fria händer med andra ord.
Alternativ till slutenhet/sekretess.
Ex att låta uppdragstagarna/medborgarna få insyn och påverkan på dessa tillsättningar. Lösningen tredjepartsgranskningar och vetorätt från en medborgarägd instans är rimlig eftersom de anställs med medborgarnas pengar (skattemedel). För fler exempel och se detta i sitt sammanhang finns mer att läsa på citizenwell.se

ingemar ljungqvist
Gäst
1 oktober 2020 kl 10:29

Mycket bra. Och när det gäller Lena Hallengren så har jag absolut samma uppfattning som ni. Men den fråga som borde ställas i samband med hennes utnämning, liksom om utnämningen av tidigare minister Gabriel Wikström, är vem som egentligen gjorde själva basarbetet, dvs tog henne fram som ministerkandidat. Hennes kompetens är ju medicinskt outbildad, däremot duktig på att bortförklara. Dessa två är ju viktiga ingredienser för läkemedelsindustrin när de håller i marionettrådarna. Inom departementet lär det ju finnas gott om folk som har rötter i den industrin.
Så här gick det f.ö när jag blev blåst på utlovad intervju med just Lena Hallengren i februari i år ( Hon kom in i svängglasdörren till Sheraton just som jag och Sassersson gick ut . Jag uppmärksammade det och följde in i igen – men den gode Torbjörn med kameran var inte lika snabb i uppfattningen och hamnade ute på gatan): Men reportaget därifrån blixtbelyser ändå Lena Hallengrens roll: https://newsvoice.se/2020/02/varldscancerdagen-journalister-avvisade/

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
1 oktober 2020 kl 14:56

Ännu en gång vill jag betona hur glad jag är att våra fantastiska utlands-svenskar avslöjar myglet, korruptionen och inkompetensen i statsledningen.

Vi har ingen tredje statsmakt längre! Det har varit massmedia. Deras i särklass viktigaste uppgift var att granska den första och andra statsmakten : Regeringen och Riksdagen och deras underlydande, departement och andra myndigheter.

Nu har denna kritik från TV, radio och tidningar fullständigt avstannat.
Tiotals miljarder Sveriges skattemedel delas ut av de båda första statsmakterna till dessa gökungar! Tala om att köpa “lojalitet”!

Och public service har slukats av media-jättarna Bonniers och Schibsted!
Schibsted som ägs av jättebanken Goldman Sachs och Bonniers…

Och när det äntligen kommer till en utredning om Estonias sänkning i Estland tycker Regeringens ledare att det är viktigt att skjuta på det:
https://www.youtube.com/watch?v=BBjcDQWkz40

Och när Folkhälsomyndigheten vill höja maxtaket för folksamlingar så går Regeringens ledare inte heller med på det:
https://www.vaken.se/nu-gar-regeringen-emot-folkhalsomyndigheten-vagrar-hoja-maxtaket-for-folksamlingar/

De inkompetenta och korrupta måste bort från varje offentlig maktposition!!!

Erik Forsman
1 oktober 2020 kl 16:21

Mycket bra intervju Öystein! Jan sätter fingret på något ömt här: nämligen nepotismen inom den socialdemokratiska regeringen; samtidigt som samma parti anklagar bland annat Polen, Ungen samt USA för att både avsätt samt tillsätta statstjänstemän inom bland annat rättsväsendet, när de är sju resor värre ställt i Sverige. Saknar ord för hyckleriet.

CHRISTER NILSSON
CHRISTER NILSSON
Gäst
4 oktober 2020 kl 13:18

Tack Jan, och Öystein! Svenska folket är grundlurat och manipulerat.
Korrupta politiker som ser till sina egna. Och det gäller inte bara utnämningsmakten.
6 av 10 är politiker som blir landshövdingar, generaldirektörer, diplomater
och chefer för statliga företag. Cirka 50 % av avhoppade toppolitiker går till
PR-svängen och “konsultuppdrag” med mångdubblade löner – Björn Rosengren,
Göran Persson, Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg.
Det är skandal att insynen, hur dessa lobbyister, – utan att sitta i karantän –
agerar i sin nya roll, är lika med noll i Sverige. Till skillnad från USA eller i
Bryssel där man kräver full transparens.