Solarium två gånger i veckan vintertid gör nytta

0
304
Solning på Maldiverna. Foto:Filippo Piemonte. Licens: Pixabay.com
Solning under megasolarium på Maldiverna. Foto:Filippo Piemonte. Licens: Pixabay.com

Att förbjuda solarium är inte rätt väg att gå för att minska hudcancer, säger den internationellt kända vitamin D-experten, Johan Moan. Även om det kan minska risken för hudcancer, kan priset vara en ökad förekomst av många andra sjukdomar, inklusive andra typer av cancer.

Text: Lars Ranes | Översättning: Madeleine Lidman

Precis som vi är beroende av luft och vatten, är vi också beroende av solen. ”Våra förfäder formades bokstavligen av solen på afrikanska savannen för flera miljoner år sedan”, säger professor Moan. Han är cancerforskare på Radiumhospitalet och Universitetet i Oslo. Med anledning av den årliga kosthållningskonferensen för förlaget Lille Måne och föreningen Kostreform i Oslo förra helgen, gav han en spännande presentation om D-vitaminets grundläggande betydelse för hälsan.

På samma sätt som växterna är beroende av solen för att producera energi och kolhydrater, behöver våra kroppar solens UV-strålar för att producera D-vitamin. På våra nordliga breddgrader har evolutionen gjort sitt bästa för att anpassa oss till mindre sol genom att göra vår hud ljus. Det ökar absorptionen av UV-strålar och därmed D-vitaminproduktion. Det hjälper dock inte när solen står lågt på himlen under stora delar av året och somrarna är molniga och trista.

Listan över sjukdomar som D-vitamin skyddar mot utvidgas från år till år, eftersom det hela tiden kommer nya studier.

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här