Lågutbildad statsminister ger bort 4,9 miljarder kronor per år i coronapaket

publicerad 1 september 2020
- av Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Det gigantiska stödpaket eller ”coronapaket” på 750 miljarder euro totalt som EU-länderna politiskt enades om, tillsammans med Sverige, den 21 juli 2020 är ett kontroversiellt hafsverk av det exempellösa slaget.

Text: Christer Nilsson, författare och ekonom

Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Somliga ekonomer kallar det redan för en ”ekonomisk statskupp”, iscensatt av de stenrika globala lobbyisterna på den internationella finansmarknaden. Sverige blev överkört. Kommande generationer, dvs. våra barn och barnbarn blir nu hårt skuldsatta i minst 30 år framåt.

En kavat Stefan Löfven reste till Bryssel med den orealistiska tron att Sverige minsann inte skulle ge några ovillkorade bidrag (gratispengar) till länder som Grekland, Italien, Spanien, Portugal som i årtionden systematiskt misskött sin ekonomi med gigantiska statsskulder, låga pensionsåldrar, skattesystem som läckt som såll och med överhängande risk att spräcka hela eurosamarbetet och därmed riskera hela EU:s existens. I det storpolitiska rävspelet kom den förre Metallförhandlaren enkelt till korta.

Klockan 3 på natten skulle en sömnig och utmattad Stefan Löfven och EU-nämnd, som på felaktiga grunder delegerats att besluta på riksdagens vägnar, skriva under ett snabbt frammanglat 20 sidor tjockt avtal på snårig juridisk engelska.

Vem tror att en i juridik och engelska lågutbildad statsminister eller EU-nämnd var kapabel att förstå de för Sverige ödesdigra ekonomiska konsekvenserna?

Dimridåerna var utlagda och lockbetet som svaldes med hull och hår stavades r-a-b-a-t-t-e-r. En muta i rättan tid. Den hisnande summan 750 miljarder euro ska snart, 2021, skickas till våra ”fattiga” medlemmar i Sydeuropa  i form av lån  360 miljarder (48 procent) och rena bidrag 390 miljarder (52 procent).

Sverige förbinder sig att från 2028 under 30 år fram till 2058 betala tillbaka 4,9 miljarder kronor per år och med en garantisumma på 147 eller 190 miljarder (ingen har ännu förstått vilken summa som gäller). Pengar som kommande generationer ska slanta upp krona för krona.

Tysklands Angela Merkel – som precis som Stefan Löfven tidigare var starkt emot ”gratispengarna” – gjorde plötsligt en kovändning när hon upptäckte att de tyska bankerna var enormt riskutsatta i de länder som ska ta emot ”gratispengarna” och att bankerna och euron till varje pris måste skyddas.

Knappast någon i Sverige, inte minst regeringen eller de politiska partierna, har förstått att Sverige nu är uppbundet i eurosamarbetet, som vi i folkomröstning sagt nej till. Inbakat i avtalet ligger också en risk för att Sverige mister sin urgamla beskattningsrätt vilken då övergår till Bryssels byråkrater.

I mars 2021 ska regeringen lägga fram propositionen om coronapaketet för riksdagen. Och nu kommer det viktiga: riksdagen kan rösta nej till förslaget och då faller EU:s hela stödpaket.

Detta skulle vara en enorm prestigeförlust för Stefan Löfven om så blev fallet, närmast en regeringskris. Han kommer att stenhårt argumentera för ”de fina rabatterna” som Sverige förhandlade sig fram till. Det är att slå blå dunster i ögonen på svenska folket. Rabatterna har visat sig vara peanuts, den ”sänkta” EU-avgiften har redan ätits upp av Sveriges ökande avgift i EU:s nya långtidsbudget som ska kompensera för Storbritanniens brexit.

Text: Christer Nilsson, författare och ekonom | Det går att skriva under för alla med ett nej till stödpaketet.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Swexit – ja tack: “Skulle behöva pengarna nu”
  Stefan Löfven och regeringen åkte till Bryssel och gav bort 150 miljarder av våra skattepengar för att rädda euron! Vi skulle behöva pengarna nu med tanke på höga elpriser, matpriser och drivmedelspriser!

  Swexit ja tack och Sverige måste ut ur EU!

  Ulrik Petersson

 • Tack för ännu en utmärkt artikel Christer Nilsson – och tack Margareta Lundström för en som alltid läsvärd kommentar.

 • Jag inser nu att jag glömt mitt uttryckliga beröm för en utomordentlig artikel från den alltid lika kompetente Christer Nilsson.

  Det är en fröjd att läsa dina artiklar, keep up the good work och återkom med flera artiklar. I love them!!!

  • Kan bara replikera till vasse debattören Jan Norberg:
   “Til lige måde”, som danskarna säger. Tack Jan!
   Fortsätt även Du!
   Christer

 • Samuel, du upprepar ditt mantra om att Ulf Kristersson och Andreas Norlén skall avsätta Regeringen.

  Jag instämmer att övriga partier bör göra allt för avsätta regeringen men hur menar du att just dessa individer skulle kunna göra det på egen hand??

   • Utan att veta Samuel så verkar du fortfarande tro att du med ditt personliga tyckande i olika kommentarsfält skall kunna påverka Ulf Kristersson och Norlén så att du kan fortsätta rösta på Moderaterna.

    Du sällar dig därmed till den tveksamma skara som trots alla moderaternas idiotier ändå överväger att rösta på M.

    Hur tänkte du nu egentligen??

    Har du övervägt SD alt Alternativ För Sverige??

 • Hur många chanser har Ulf Kristersson och Andreas Norle’n MISSAT under innevarande mandatperiod att avsätta Löfvensocialisterna?

 • Den summan skulle gett Sveriges fattigpensionären en betydande inkomstökning, men sådant är inte intressant Svenskar skall sugas ut i största möjliga mån !!!

 • Christer Nilsson tar upp en ödesfråga för Sverige, vars konsekvenser MSM inte tycker att är värt att skriva eller tala om. Därför vet människor inte vad man talar om man nämner EU:s stödpaketet, som vi skall vara med och betala.

  Det som vi åstadkommit med arbete och uppoffringar skall under falska förespeglingar (CORONA) betalas ut till dem som varit ansvarslösa och frikostiga mot sig själva.
  Lövfen må vara en duktig svetsare och fackföreningsledare och det är värd all respekt och han må ha ett gott förstånd. Men i dessa sammanhang när man har att göra med riktigt slipade politiska djur, så borde han använda sitt förstånd för att inse han behöver både tid och lika slipade experter till hjälp för att rätt tolka de dokument som han mot sitt löfte till oss godkände. Bondfångeri på hög nivå.
  Vi röstade bort euron en gång. Nu erbjuder vi oss att rädda euron med risk att vi tvingas att acceptera euron själva.
  Vi ingår i en union och vi skall visa solidaritet med övriga medlemmar sägs det. Solidaritet med vem? Euron och bankerna eller våra barn och barnbarn och deras barn.
  Jag kan föreställa mig den avbetalningsbörda som våra politiker lägger på mina aningslösa barnbarn. Löven har inga barn och det har inte heller Angela Merkel. Undra vad det betyder i detta och vid andra beslut för framtiden?
  Bara en observation: (…) …of a total EU population of 510million, 310million are living in countries that have leaders who are childless. (…)
  https://conservativewoman.co.uk/why-are-so-many-of-our-political-leaders-childless/

  Läs Ilona Szatmari Waldaus (V) begäran om granskning i konstitutionsutskottet av statsminister Stefan Löfven handhavande av vår del ”det gigantiska stödpaketet eller CORONA -paketet ”. Benämningen ”hafsverk” har verkligen fog för sig.

  https://data.riksdagen.se/fil/C70F2D19-8EB2-4AF1-AB65-51AD0BB63106

  Vi som inte vill mata den omättlige jätten Glufs Glufs måste bilda opinion var och en på sitt sätt så att vår riksdag röstar ner förslaget om stödpaket. SD och V reserverade sig tydligen EU-nämnden. Nu får de tillfälle att visa att de menar allvar.
  Hoppfullt är att man i Finland funnit att det att det är i strid mot konstitutionen
  Detta stödpaket får inte ratificeras av den svenska riksdagen. Då har vi sålt ut vårt framtida oberoende.

 • Ett förkrav på en statsminister borde vara ett cv innehållande en post som egen företagare med minst en konkurs i bagaget och/eller som fartygsbefälhavare. Befälhavare av olika slag har ju begränsade tidslicensperioder.
  Livskarriär som politiker bör brytas med max antal 3 valperioder.

 • Sverige Riksdag har skickat den största och dummaste ministern i svensk historia att förhandla, väl sagt, att ge bort ett vis antal miljarder till länder som många av dessa har bättre än vi, se på Spanien som har skona sig på EU bidrag i alla år, och som Löfven med sina “ideologiska politiska” bidrar att dessa politiker i Spanien gör sig rika på svensk bidrag och några andra länder som ingår i paketet. Sverige måste ur EU som är den största “svälja euro” maskin som har tillverkas för att bidrar till ett samhället,oavsett miljarder euros, står och stampa på samma elände. Folket måste lära att arbeta och inte leva på bidrag, som socialisterna vill så att dem kan inkassera en röst till deras favör.

  Europa kommer att kollapsa, för eller senare, man försöker hela tiden att lura “rika länder” att betala den andras skuld, medan man själv sitter i skiten. Är det inte så? Har inte statsministern förstår bättre att vi lever i en demokratiskt land det är folks vilja som gäller? Ja, vi sade ja till EU då, den dag har passerat och vi var under andra omständigheterna. Det gäller nu och det har man sett är att EU har lurat oss att betala 10 och få i bidrag 1. Vi behöver inga bidrag när man har egna pengar, är det inte så . Man går inte till banken och tar ett lån när jag miljarder på konto.

  Oavsett hur mycket pengar det är frågat om, dessa nå aldrig till folket, som sitter och ligger i samma eländet, det går direkt till makthavarna som skona sig själva först och används resten till att köpa vapen och andra leksaker för sedan starta sin “lilla krig” mot grannländer. Hur många krig har denna världen har haft efter 2:a världskriget ? Det beror 99% på vem som styr landet och hans/hon blinda lakejer. Vi har haft redan krig i Europa, vad var vi när detta händer och det kommer att hända igen om ni inte kommer överens om reglerna till en schysst spel….utan pengar.

  Passa på och säg ditt den 8 September kl. 14.00 framför Rosenbad det politiska partier ska försöka rösta ned var statsminister tokiga förslag att skänka 4.9 miljarder/år under 30 år framåt dvs. 190 miljarder som sätter landet i skuld för allt framtid och som dem som komma att leva kommer att betala dvs. bara barn och deras barn och deras barn mm…

  Ta dit ansvar och visa din missnöjd genom att gå emot förslaget och påpeka till denne “blinde mannen” att vi behöver dessa pengar nu och i allt framtid i detta land som måste rusta inför kommande angrepp ” “Si vis pacem, para bellum” den som önska fred, bör förbereda sig för krig!

 • Påminner mig om Nurnbergrättegångarna. Tyskland har nyligen gått iland med att betala av för sina “Brott” i Första världskriget (WWI). Nu håller de på med att betala för sina (Brott) i Andra Världskriget (WWII).
  Och varje Judisk person får visst en hög med pengar även om de flyttade från Tyskland 1933.
  Dessa “krigsbrott” börjar komma i dagen efter murens fall 1989, och detta får man inte ens andas om
  i Tyskland m.fl. länder (DET är brottsligt?).

  Vi måste gå ur EU så fort som möjligt. Det är numera någonting som vi inte har fått rösta om.
  SWEXIT.

 • Denna upplysande artikel borde ligga i varenda väljares brevlåda.
  Vad mer skall till för att svensken skall vakna?
  Måste alla familjer ha drabbats av “berikningens” baksida, med förnedrings-rånade och våldtagna söner och döttrar, eller med lurade, bedragna far/morföräldrar, som klarat sig från coronan.
  Kanske återinförandet av fastighetsskatt kan få skattetyngda svenskar att dra upp den knutna näven ur fickan och gå ut och tydligt demonstrera sitt missnöje. Gärna med början den 8 september utanför Rosenbad kl. 14.00 då riksdagen åter börjar sitt arbete.

  • Yuri Bezmenovs recept för uppvaknande är en stövelklack i ansiktet.
   En mindre våldsam ingång är att återigen läsa Orwells 1984, som från ha varit en udda roman, nu blivit en manual.
   Och visa på hur banker skapar valuta ur tomma intet vilket leder till inflation, som syns vid nästa affärsbesök.
   Man måste i de flesta fall starta på dagisnivå även om barn är långt smartare en vuxna. Barn saknar bara ord på fenomen, men oj vad de uppfattar verkligheten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *