VÄRLDEN. Världens första passteknologi anpassad för Covid-19 testas nu på flyg från Heathrow i syfte att låta passagerare i framtiden resa utan risk för karantän. Detta sker med en app som heter CommonPass, ett digitalt hälsopass som innehåller data om en persons vaccin- och Covid-19 status. Systemet innebär att myndigheterna måste lita på testlaboratoriers provsvar i olika länder, skriver Daily Mail.

Testerna med resepass anpassade för Covid-19 pågår på flygplatsen Heathrow i England med start denna vecka. Teknik testas med målet att tillåta människor resa runt jorden utan risk för att fastna i karantän. Testet gäller passagerare som reser med United Airlines och Cathay Pacific och det sker med en app som heter CommonPass, ett digitalt hälsopass som innehåller data om en persons vaccin- och Covid-19 status. CommonPass ska i framtiden visa om en en person har vaccinerats på ett sätt som är utformat för att uppfylla olika regeringars respektive regler.

CommonPass har tagits fram av The Commons Project Foundation, en del av World Economic Forum, i hopp om att ersätta nuvarande papperslösningar som idag består av diverse hälsodokument och resepass tillverkade av papper.

Försöksverksamheten genomförs i samarbete med volontärer på flyg mellan London, New York, Hongkong och Singapore under den brittiska regeringens översyn. Målet är att så småningom tillåta vanligt resande i världen återgå till situationen innan coronakrisen.


Det nya systemet bygger på att många regeringar runt om i världen accepterar systemet och godkänner testresultat från certifierade laboratorier i de länder som väljer att delta i systemet.


Framtidens resande

Dr Bradley Perkins, Chief Medical Officer för The Commons Project, säger:

“Utan förmågan att lita på Covid-19-tester och så småningom vaccinregister över internationella gränser, kommer många länder att känna sig tvungna att behålla fullständiga reseförbud och obligatoriska karantäner så länge som pandemin råder”.

“Med betrodda individuella hälsodata kan länder genomföra mer nyanserade hälsokontrollkrav för inträde.”

Den ekonomiskt pressade flygindustrin har ett stort intresse av att resesystemet med CommonPass kommer till stånd så snabbt som möjligt.

Tanken är att passagerare ska testas i ett certifierat laboratorium. Provsvaret laddas upp till CommonPass på en smartphone. Appen genererar en QR-kod som kan skannas av flygbolagets personal och av personal vid gränskontroller.

Teamet bakom CommonPass säger att man följer strikta sekretessprinciper och att passet är utformat för att skydda personuppgifter enligt relevanta sekretessregler, tex GDPR.

Så här ska ett säkert resande upprättas i fem steg:

  1. Resenären testas vid ett godkänt laboratorium i sitt hemland eller vaccineras när ett vaccin blir tillgängligt.
  2. Resultaten skickas till en lokal eller nationell registerdatabas och/eller appar som tex: Apple Health, CommonPass, COVIDcheck eller Googles CommonHealth-app.
  3. Appen visar aktuella inreseregler för destinationen, var laboratorietestet utförts och resultatet och om resenären därmed uppfyller landets inträdeskrav.
  4. Personen får information om denne är godkänd för att resa till ett destinationsland.
  5. Appen genererar en QR-kod som kan skannas av flygpersonal och vid gränskontroller.

Det återstår fortfarande en rad mindre problem som måste lösas för att resekontrollsystemet ska sjösättas på bred front, men den generella idén är lanserad.

NewsVoice kommentar

Rockefeller Foundation meddelade att organisationen finansierade The Commons Project med 300,000 USD redan i juni 2019 strax innan coronakrisen tog fart i Kina under hösten 2019. I ett pressmeddelande från den 5:e september 2019 skriver The Commons Project hur användare av smartphones med Android ska kunna komma åt sina hälsodata via godkända appar. Nu framkommer att en av dessa appar är CommonPass som alltså tagits fram av The Commons Project Foundation, för närvarande med c:a 28 anställda och huvudkontor i New York.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Res säkert med Covid-resepass? Foto och licens: Shutterstock.com

Källor

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Thorleif
Thorleif
Gäst
10 oktober 2020 kl 02:02

[Kommentar raderad. Man måste uppge korrekt för och efternamn]

Pia Hopkins
Pia Hopkins
Gäst
9 oktober 2020 kl 19:19

Vi kan börja prata vaccin och pass när ansvariga för hela scenariot har ställts inför rätta. Man kan ju alltid hoppas att människor börjar bojkotta flygresor så kan de sitta där med sina stora investeringar och sukta efter den uteblivna utdelningen.
Om man tänker på Sverige och vårt lands utveckling…. hur skall de kunna hålla reda på allting när de inte ens klarar av de enklaste saker idag?

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
8 oktober 2020 kl 21:25

Ulrik, bravo angående samtal med folkhälsomyndigheten. Motparten blev ganska defensiv och när han har gått genom sändningen av Dr Reiner Fullmich kommer det att blir spännande vilken herre han vill tjäna eller om han vill rädda sitt eget skinn.
Jag uppmanar alla som har förlorat en anhörig, ett jobb eller sin firma i denna Corona “krisen” att skriver till dr. Fullmich med beskrivning av ert fall. Enligt honom och de amerikanska juridiska lagar kan man startar en Class action lawsuit och det räcker det med att samla en eller alla som har fått lida för att starta en process mot de ansvarige och sätter dem bakom lås och bom enligt international Law. Han och många internationella advokater arbeta i en Corona Commity som har samlat all information och har nu juridisk handfasta bevis att hela Corona Pandemin är ett bedrägeri.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Birgit Sjölander
8 oktober 2020 kl 21:58

Ja, enormt bra av den modige Ulf Bittner! Han gjorde schack matt på den som man nästan lite fräckt skulle kunna kalla “byråkrat-krypet”, om man skulle ta till hårda ord, men som förmodligen är en av alla dem, som tvingats in i ett ont system och som mycket hellre skulle vilja ha ett arbete i sina medmänniskors tjänst.

Och uppmaningen av Birgit Sjölander är värd att upprepas:
– Skriv till dr. Fullmich med beskrivning av ert fall!

Kerstin Unger Salen
8 oktober 2020 kl 09:50

Rättsvidrigt eftersom de test man använder är CPR-testet och enligt dess uppfinnare är det inte ett test som ska användas för att säkerställa om han har COVID eller inte

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
7 oktober 2020 kl 22:24

Steg för steg, precis som när munkarna går ned för trappan:
https://newsvoice.se/2019/05/madonna-eurovision-song-contest-2019/