Munskydd är viktigt i vården men inte för folk på gatan – Analys

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 22 november 2020
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

ANALYS & DEBATT. I SvD Debatt 22/11 påstår professor Mona Holmqvist: ”att använda munskydd innebär inga risker för användaren”. Vilken forskning stödjer sig Holmqvist på här?  Andra forskare tycker precis tvärtom – att det är farligt och alldeles särskilt då för barn. En av dessa forskare är neurolog Margareta Griezs-Britton vid Pain Clinic i London. Läs här vad hon anser om munskydd i allmänhet och för barn i synnerhet.

Text: Christer Nilsson, författare med medicinhistoria som specialitet

Vad säger vetenskapen – och vad säger Folkhälsomyndigheten på sin hemsida?

”Det vetenskapliga underlaget är svagt och kunskapsläget fortsatt bristfälligt när det gäller hur effektivt det är mot smittspridning. Vi rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskyddet i samhället”.

Jag har granskat tre stycken vetenskapliga artiklar som bekräftar detta: En stor dansk studie släpptes den 18 november och då gäller det en välgjord randomiserad studie (kontrollerat försök med slumpmässig uppdelning i två grupper) i ett danskt samhälle. 4862 personer ingick under trettio dagar och resultatet visade ingen större skillnad på dem som bar munskydd och dem utan. 42 personer (1,8 procent) med skydd hade smittats av coronaviruset, medan 53 personer (2,1 procent) utan skydd hade smittats.

Forskarna konstaterade att munskydd är viktigt i vården och att kirurgiskt munskydd visat sig vara tre gånger mer effektivt än enklare skydd.

Munskydd i samhället var problematiskt: bars ofta på felaktigt sätt, inte bars hela tiden, inte byttes varje gång vid avtagandet, inte täckte ögonen där smitta kan spridas. En person rör i genomsnitt vid ansiktet var tredje minut – och 44 procent av gångerna då vid mun eller näsa.

MD, PHD Margareta Griesz-Brisson, specialist på neurologiska sjukdomar vid Pain Clinic i London varnar och menar att ett munsskyddstvång leder till syrebrist och att man tvingas andas in luft innanför munskyddet som innehåller för mycket koldioxid och för lite syre. Speciellt farligt är det för barn vars hjärna är i utveckling. Ett tvång skulle leda till kronisk syrebrist, framkalla demenssjukdomar och förlust av nervceller.

Läs mer: Neurolog: Munskyddstvång ger skador på nervsystemet – särskilt allvarligt för barn

Framöver kommer vi att få se en epidemi av demenssjukdomar, lung- och hjärtsjukdomar, menar denna forskare. I Spanien gäller just nu tvånget alla på gatan eller i affären. Barn från 6 års ålder måste också bära munskydd i skolan och på rasten.

Bok: Falsklarm om corona: Författare: Bhakdi och Reiss
Bok: Falsklarm om corona: Författare: Bhakdi och Reiss

Två ansedda tyskar forskare, Bhakdi och Reiss, professorer i infektionsepidemiologi, biokemi och infektioner, slår i sin nya bok ”Falsklarm om corona?” fast att man inte bör bära munskydd såvida man inte vårdar en patient:

”Enkla munskydd stoppar inte, och kan inte stoppa viruset. Munskydd förhindrar inte, och kan inte förhindra, en infektion. Icke-medicinska munskydd har mycket låg filtreringseffektivitet. Coronaviruspartiklarnas storlek är 160 nanometer eller 0,16 mikrometer. Storleken på ”porerna” i enkla bomulls- eller pappersmunskydd är 0,3 mikrometer. Partiklarna tar sig igenom konventionella munskydd lika lätt som genom ett öppet fönster”.

Slutligen säger forskarna:

Det är förvånansvärt hur mycket mediernas påverkan på folk har åstadkommit. Om mannen på gatan blir tillfrågad så säger han att: ”om det är obligatoriskt och alla gör likadant så är det också meningsfullt”.

Det är skrämmande att människor inte är mer ifrågasättande.

Lite ironiskt avslutar därför forskarna:

”att om det skulle vara obligatoriskt för alla människor att bära en röd pappersnäsa – skulle det också vara meningsfullt?”

Text: Christer Nilsson, författare med medicinhistoria som specialitet

Relaterat

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: munskydd
  • Om SVT skulle framföra att en röd pappersnäsa är nödvändigt att bära, så tror jag att jag skulle möta väldigt många människor med en röd pappersnäsa nästa gång när jag kommer till något samhälle i min närhet för att göra mina inköp. 🙂

  • För väl att någon äntligen försöker avslöja de socialistiska underkastelseförsöken.
    Socialisterna har aldrig haft en tanke på att skydda medborgarens rätt till LIV!!!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *