Christer Nilsson: Är det fria ordet dött? När ska folk sätta stopp?

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 12 januari 2021
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Internetjättarna är förmögna att censurera USA:s president. Nu har det hänt att mikrobloggtjänsten Twitter beslöt att permanent stänga av Trump efter onsdagens händelse vid Kapitolium i Washington.

Motiveringen: ”att det fanns en överhängande risk för att presidenten skulle uppmana (sic!) till ytterligare våld om han fick tillgång till plattformen”. Facebook, Instagram, Snapchat och Twitch följde kort därefter Twitters exempel.

Kritiken har inte uteblivet. Vem kommer att tystas härnäst? ”Varför ska en handfull Silicon Valley-miljardärer ha monopol på det fria ordet”, skriver en republikansk senator, ”internetjättarnas utrensning, censurerande och maktmissbruk är helt godtyckligt, absurt och mycket farligt”. ”Tyvärr är inte detta en ny taktik, de (vänsterdemokraterna) har arbetat med att tysta meningsmotståndare i åratal”, skriver USA:s utrikesminister Mike Pompeo, inte på sitt ministerkonto, men väl på sitt privata Twitterkonto.

I Sverige är yttrandefriheten också under attack, men här handlar det mer om en tystnadskultur än avstängning på sociala medier. Makthavarna har slutat tala med vanligt folk. De svarar inte på berättigade frågor, bemöter inte folkets invändningar. Det finns knappast något utrymme på mediernas debattsidor.

Men när makthavarna inte längre lyssnar till, talar med och respekterar de människor som utsett dem till sina företrädare, då mister de sin legitimitet. Det är en tystnad som handlar om att få stopp på tvivlarna, dissidenterna, oppositionen. De ska minsann inte komma till tals. De ska bara vara tysta.

Om inte detta hjälper träder mobbningen in. Tonläget skruvas upp och fula tillmälen haglar. För de allra flesta blir det omöjligt och alltför kostsamt att opponera. Man lyder och håller tyst. Bäst att nicka och hålla med. Ett par exempel:

Nu ska munskydd användas i kollektivtrafiken, trots att vetenskapliga belägg saknas. Den nya pandemilagen tillåter nu regeringen att praktiskt taget stänga ner hela Sverige – med förödande konsekvenser för ekonomi och människors psykiska hälsa.

Man har aldrig påvisat i tillförlitlig forskning att influensavaccin minskar dödligheten, men vi bombarderas med ytterst vilseledande information om inte bara effekten utan också om antalet dödsfall i influensa, vilket syftar till att skrämma upp folk så att de låter vaccinera sig.

När ska folket komma till insikt?

Text: Christer Nilsson, historiker

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Rapport idag:”… vi vill rätta en uppgift i kurvan över antalet rapporterade dödsfall som är publicerad den 5/1, i axeln i bilden var felaktig, vilket gjorde att hela kurvan över antalet rapporterade dödsfall visade ett lägre antal än vad som var korrekt” ??? (hon nämnde inte “c19”) … :))

  • Svenska medborgare har sedan socialisternas maktövertagande fråntagits möjligheten att avsätta politiker som missbrukar folkets förtroende!!!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *