Conny Andersson: Därför hoppar poliser av sitt yrke – Cheferna relativt ointresserade av att gripa kriminella

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 6 januari 2021
- NewsVoice redaktion
Fd polisen Conny Andersson, 31 okt 2020. Foto: NewsVoice
Fd polisen Conny Andersson, 31 okt 2020. Foto: NewsVoice
Fd polisen Conny Andersson, 31 okt 2020. Foto: NewsVoice

SVERIGE. Poliser Sverige överger sitt yrke. En fjärdedel av platserna vid landets polisutbildningar stod tomma hösten 2020. Enligt Rekryteringsmyndigheten finns inte tillräckligt många sökande som når upp till polisens kravprofil. Det skriver SR i slutet av december. NewsVoice frågar fd polisen Conny Andersson varför så många hoppar av. 

Samhällsnytt rapporterade i förra veckan att en fjärdedel av platserna vid polisutbildningarna runt om i landet stod tomma vid senaste intagningen. Sökande når inte längre upp till kraven som ställs trots att dessa sänkts. I slutet av januari 2020 skriver Samhällsnytt att över 2000 poliser de senaste 5 åren har sagt upp sig och bytt till en annan karriär. Enbart 2019 valde 400 poliser att lämna polisyrket i förtid och trenden fortsätter.

Statistik från Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) visar att andelen tomma platser vid polisutbildningen är rekordmånga.

Fox News skriver att polisen i Portland, som ett exempel från USA, visar att polisen hoppar av sina tjänster även där i en omfattning som aldrig tidigare skådats. Man anklagar kampanjer som “Defund Police” som en orsak.

“This is unprecedented,” Frome told the Tribune. “We really have not seen this many people leaving at this stage in their career… They’re leaving because they just don’t enjoy working here anymore.” – Fox News

Fd polisen Conny Andersson förklarar

NewsVoice kontaktade den tidigare polisen Conny Andersson, som arbetat som polis i 20 år, varför han tror att poliser hoppar av för att byta yrke. Andersson säger att polismannens motivation att utföra sitt uppdrag bygger på att det måste kännas moraliskt och meningsfullt. Detta skjuts i sank av cheferna.

Han berättar om ett exempel på hur han själv drabbades av sin chefs ovilja att gripa kriminella. Istället fick de kriminella beskydd av polisen medan hans intention att göra gripanden ifrågasattes av hans chef.

Till NewsVoice skriver han:

“Intresset för polisen i stora drag handlar om MORALFÖRFALL. Du kan inte jobba med ett så tungt och krävande svårt yrke med betungande ansvarsfyllda beslut om du inte känner att du har moraliskt stöd i dig själv, från organisationen och folket.

 

Polisens uppgift är att upprätthålla lag, dvs moraliskt grundade regler och beslut. När polisen och andra tappar förtroendet, faller hela strukturen för polisen.

 

Moralförfallet handlar om att allt fler människor som kan söka sig till svensk polis, tror inte längre på verksamheten. Detsamma i USA, poliserna känner meningslösheten och det ligger inte i proportion till riskerna och lönen.”

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Polisen