Regeringen svälter ut småföretagarna med bluffstöd

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 januari 2021
- NewsVoice redaktion
Småföretagarnas Riksförbund debatterar. Foto av uppslag i Expressen från den 12 dec 2020. Foto: Smaforetagarna.se
Småföretagarnas Riksförbund debatterar. Foto av uppslag i Expressen från den 12 dec 2020. Foto: Smaforetagarna.se
Småföretagarnas Riksförbund debatterar. Foto av uppslag i Expressen från den 12 dec 2020. Foto: Smaforetagarna.se

FÖRETAGANDE. Småföretagarnas Riksförbund kritiserar kraftigt Regeringens löften om miljardbelopp i statliga stöd som skulle rädda svenska småföretag. Ministrarna har enligt förbundet lovat stort, men i realiteten har Regeringen utnyttjat småföretagare för att rädda Statens ekonomi.

Restriktionerna för restaurangerna är meningslösa. Studier visar att enbart 5% av smittspridning sker via restauranger, skriver förbundet.

”Därför blir det fullständigt fel när regeringen adresserar korttidspermittering som ett direkt stöd till företagen när det i själva verket handlar om att rädda statens ekonomi.”

Småföretagare i krisbranscher har fått belåna hus och hem och samtidigt sett hur deras livsverk långsamt raserats. Livsgnistan hos 1000-tals småföretagare i landet har falnat. Bara i november ökade antalet konkurser med 12%, skriver förbundet.

Artikeln som publicerades i mitten på december i Expressen nämner att Stefan Löfven uppmanat alla att stanna hemma, att undvika att äta ute och hans styre har sett till att restauranger måste stänga klockan 22. Sedan dess har restriktionerna ökat. Nu får endast 4 personer träffas per bord i restauranger. NewsVoice har senaste tiden besökt flera restauranger och vid de flesta tillfällen har det endast funnits upp till 4-5 personer i en hel restaurang även innan de senaste restriktionerna infördes. Ägarna har varit mycket lojala mot Regeringen och folk är rädda för att träffas.

”Folkhälsomyndigheten vidtar nu [med start 24 december] ytterligare åtgärder för att trycka ner smittspridningen av covid-19. En stark uppmaning riktas till handeln om att fysiska butiker inte bör locka med lågpriser under mellandagarna och att det krävs åtgärder för att motverka trängsel i lokalerna.”

”Reglerna för restauranger om hur många gäster som får sitta vid samma bord skärps till max 4 personer från och med julafton.” – Folkhälsomyndigheten

Regeringen räddar Statens ekonomi genom att bluffa

Förbundet förkastar helt Finansministerns strategi. Korttidspermitteringar räddar inte jobben eftersom dessa istället blir ett långsamt uppskjutande av konkurser, vilket ger ökad arbetslöshet.

”Ur ett företagsekonomiskt perspektiv är denna konstruktion inte ett stöd för företagen, utan snarare ett sätt för staten att skjuta upp en skenande arbetslöshet och därmed en ökad belastning på statskassan.”

Förbundet avslöjar hur illa det fungerat med stöden.

”Enligt Tillväxtverkets statistik kring korttidsarbete har ca 60 000 anställda inom hotell och restaurang permitterats. Om man utgår ifrån en snittlön på 25 000 kr/månad per korttidspermitterad anställd så har staten betalat ut ett medelvärde på ca 591 miljoner/månad i stöd till företag inom denna bransch.

 

Det kan tyckas vara mycket pengar om det enbart varit en kostnad. Men då arbetsgivarna fortsätter betala arbetsgivaravgifter på utbetald lön och semesterersättning samt att de anställda betalar skatt på sin lön har staten fått in över 820 miljoner kronor/mån i skatt.

 

Hade dessa korttidspermitterade anställda istället blivit arbetslösa hade detta kostat staten 1,5 miljard/månad i arbetslöshetsersättning och uteblivna arbetsgivaravgifter och skatter.”

Förbundet skriver att Magdalena Anderssons retorik vilseleder det svenska folket att tro att stöden från Staten går rakt ner i småföretagarnas fickor. Det är snarare tvärtom.

”Det har varit enkelt att lura småföretagare att in i det sista, solidariskt dela på kostnaden för Regeringens påstådda handlingskraft att stoppa pandemin”

Restauranger bidrar ytterst marginellt till smittspridning

Förbundet pekar på siffror från studier som visar att blott enbart 5% av smittspridning skett via restauranger samtidigt som nästan 100% av restriktionerna slagit stenhårt mot restaurangbranschen. Av den anledningen är det helt fel när Regeringen menar att korttidspermitteringar är ett direkt stöd till företagen när det i själva verket handlar om att rädda statens ekonomi.

”Statens system för företagsstöd är ett hastverk och behäftat med så allvarliga konstruktionsfel att varje företagare borde kunna åberopa sina avbrottsförsäkringar. Stödet ser snyggt ut på den putsade politikerfasaden, men när man synar sömmarna är systemet i grunden ett fuskbygge och gynnar inte de som är Sveriges hårdast arbetande grupp – Småföretagare.”

Läs hela debattartikeln ”Statens bluffstöd mot småföretagare” på förbundets hemsida

Sammanställning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq