Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Så här ser förtryckta människor ut på en vanlig flight idag

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 februari 2021
- Torbjörn Sassersson
Bilder från KLM-flygning, feb 2021. Montage: NewsVoice
Bilder från KLM-flygning, feb 2021. Montage: NewsVoive
Bilder från KLM-flygning, 4 februari 2021. Foto och montage: NewsVoice

DEBATT. Det har blivit osäkert, dyrt, men även förolämpande med flygresor för privatpersoner. Inför redaktörens resa mellan Athen och Amsterdam stacks det in testpinnar i både mun och näsa. Trots att alla som godkändes för flygningen redan hade klarat två tester – och därmed var sjukdomsfria – krävdes ändå munskydd.

Nya regler infördes den 2:a februari för alla som flyger med det holländska flygbolaget KLM. Alla som ska mellanlanda i Amsterdam måste innan inresa ha testats negativt i två olika test, dels i ett PCR-test, men dels även för antigener, vilket ska indikera om det pågår en infektion i kroppen. Testkraven gäller för personer som kommer från ett land som anses vara osäkert som till exempel Grekland.

Kraven för alla som avreser från Athen till Amsterdam är att passageraren ska kunna uppvisa ett negativt PCR-resultat (pris 600 kr) som är maximalt 72 timmar gammalt samt ett negativt antigentest (200 kr) som är max 4 timmar gammalt innan avresa. Båda testerna kunde utföras på Athens internationella flygplats.

Är ett av dessa tester positivt släpps passageraren inte på planet. Vem hinner eller tillåts boka om en flygresa med 4 timmars varsel och hur länge måste passageraren vänta för att kunna ta om testerna? Den vanligaste karantänsperioden runt om i världen är 10-14 dagar vid en testning som påstås visa pågående smitta.

Min hemresa startade på Samos. Av olika skäl (framför allt pga coronareglerna) kortade jag ner besöket på Samos och köpte därför en separat enkel flygbiljett från Samos till Athen. Priset var 700 kr. I Athen försökte jag boka om den resterande delen av resan eftersom hela resan var ombokningsbar, men det gick inte KLM med på eftersom jag ändrat startposition på hemresan från Samos till Athen. Enligt KLM blir det då en ny resa och ombokningspriset på drygt 600 kr kastades i sjön. Det blev till att köpa en ny biljett för c:a 2100 kr från Athen till Stockholm.

Flygvärdinnorna var vänliga, men ettriga under hela hemresan med att kontrollera att munskydden täckte samtliga 200-300 näsor i planet. Det fick inte glida ner. Man kan undra varför alla dessa passagerare ska ha munskydd trots att alla enligt testarna bevisligen är sjukdomsfria. Det är nämligen enligt det trakasserande coronanarrativet skillnad på att vara sjukdomsfri och smittfri. En person som är testad negativt för smitta och sjukdom – och som dessutom är vaccinerad –  kan ändå vara smittbärare. Alla blir misstänkta och ingen kan lita på någon. Vinnaren är det kontrollsystem som varje dag tar allt mer kontroll över samhället och invånarna.

När KLM-planet landade i Amsterdam meddelande flygvärdinnorna att alla passagerare uppmanades att gå i frivillig karantän i 10 dagar i sina hem. Snart är inte heller det frivilligt.

Jag tog tillfälligt av mig “munkavlen” i planet i slutet av flygningen över Sverige, men tyvärr såg ingen flygvärdinna det. Det hade varit intressant att se hur de tränats att hantera en passagerare som gör passivt motstånd. Jag satte på mig trasslet igen för jag orkade inte just denna dag att utmana ödet, men den dagen kommer.

Snart styrs vi alla av data på skärmar, av datorer och tillhörande informationssystem. När det realiserats har människans blivit ett redskap åt ett teknokratiskt övervakningssystem som styrs av maskiner, om vi inte gör passivt motstånd. 

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq