Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Stridsflygplansaffärer, GlobalEye och industrispionage – Trender

publicerad 27 februari 2021
- Sanja Juric

WARZONE. Senast den 30 april i år förväntas de sista anbuden komma in till finska HX-projektet. Ett av anbuden kommer från det svenska Saab med sitt Gripen. Den svenska Försvarsmakten hoppas på ett positivt beslut med argument att ett samarbete mellan länderna ska motverka en hypotetisk attack från Ryssland. NewsVoice rapporterar även om det pågående industriella spionaget.

Text: Sanja R. Juric | Bild: GlobalEye, Saab. Pressfoto: Saab Aerospace

Det finska jaktplansprojektet HX

Det finska försvarsmaktens logistikverk har sänt in det sista anbudsförfrågan gällande HX-projektet den 29 januari 2021 till berörda företag och de sista anbuden förväntas komma in senast den 30 april till den finska försvarsmakten. Målet med HX är att kunna hitta lämpliga ersättare för dagens jaktplan. Finlands nuvarande jaktplan Hornet (amerikanskt), togs i bruk 1995-2000 och inköpen av de nya jaktplanen väntas ske senast i slutet på året.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist uttryckte oro den 16 februari under en online-konferens inför den ”försämrade säkerhetssituationen” runt Östersjön och skyllde på Rysslands påstådda aggressioner. Även Anders Persson, den svenska biträdande chefen för flygvapnet påpekade att ett samarbete länderna emellan kan minska risken för att ryska styrkor kan ta över det finska luftrummet. Det finska flyget kan i så fall ta sig till svenska flygbaser, vilket uppnås om båda länderna hade samma jaktplan. “Vi kommer att vara som ett flygvapen med två befälhavare”, tillade Persson.

Saab erbjuder Finland, GlobalEye övervakningsplan

Ytterligare en fördel med Gripen, förutom ett fördelaktigt prisläge, är möjligheten för kunden att utveckla nya funktioner på planen, säger Saabs VD Micael Johansson. Även GlobalEye som är Saabs senaste flygburna sensorsystem ingår i anbudet. Enligt Saab består systemet av en radar med utökad räckvidd och kan upphäva smygfunktioner hos attackerande flygplan. Förutom 64 gripenflygplan av typen Gripen E och Gripen F erbjuder Saab även två kanadensiska Bombardier-flygplan med Globaleye-sensorer, något som Finland saknar i nuläget.

Enligt företaget är Globaleye det nyaste och mest avancerade systemet i världen. Den senaste beställningen på GlobalEye gjordes av Förenade Arabemiraten till ett värde av en miljard euro. Det tredje av totalt 5 plan levererades den 20 februari 2021.

NewsVoice (2016): Har Saab sålt militär övervakningsutrustning för 1 miljard till Saudi?

Anbudsförfrågan har skickats till följande företag:

  • Boeing F/A-18 Super Hornet (USA)
  • Dassault Rafale (Frankrike)
  • Eurofighter Typhoon (Storbritannien)
  • Lockheed Martin F-35 (USA)
  • Saab Gripen (Sverige)
NSA vid Fort Meade, Maryland, USA - Foto: NSA.gov, pressroom
NSA, Fort Meade, Maryland, USA – Foto: NSA.gov, pressroom

NSA bedriver spionage riktat mot svenska företag

NSA har gång på gång avslöjats med att spionera på nordiska företag. Ett av avslöjanden gällde Danmarks upphandling av jaktplan under 2019. Danmarks Radio (DR), avslöjade under förra året hur den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency (NSA) har spionerat på både svensk och dansk försvarsindustri med hjälp av den danska underrättelsetjänsten, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Målet ska ha varit det svenska Gripen-programmet som var med i Danmarks upphandling av nya stridsflygplan. Det är oklart huruvida avlyssningen hade något att göra med att den danska staten till slut valde att köpa 27 amerikanska F-35-stridsflygplan, enligt DR.

NSA hade enligt rapporten avlyssnat både Saab och den danska försvarskoncernen Terma. NSA fick tillgång till fiberoptiska kablar samt ett datacenter på Amager, en ö söder om Köpenhamn. Kablarna som sträcker sig till Sverige, England och Tyskland samt till USA, har enligt källor varit en stor tillgång i det amerikanska spionaget i regionen.

Källa: Submarine Cable Map. DR, Antalet kablar ändrar sig hela tiden. Grafik: Morten Fogde Christensen
Källa: Submarine Cable Map. DR, Antalet kablar ändrar sig hela tiden. Grafik: Morten Fogde Christensen

Spionaget bedrevs på bland annat danska bolag och politiska institutioner, samt svenska försvarsintressen. Även holländsk, norsk, fransk och tysk datatrafik bevakades, skriver Svenska Yle.

NewsVoice (2010): Amerikansk underrättelsetjänst kan använda bredbandsbolag för att spionera

Det var under 2015 som den danska visselblåsaren försökte meddela FE om det olagliga samarbetet. Det gällde ett datacenter på Amager som använde systemet Xkeyscore. Programmet gjorde det möjligt att söka efter strategiskt viktiga personer inom vissa organisationer. Enligt källorna var vissa av ”sökorden” direkt riktade mot Gripen-programmet och andra försvarsindustriella objekt.

“De är djupt inuti och gräver i danska industrihemligheter, vilket vanligtvis är det vi anklagar kineserna för att göra hela tiden”, säger Tobias Liebetrau från Center for Militære Studier vid Köpenhamns universitet.

Edward Snowden avslöjade detta för NSA:s avlyssningsprogram viktiga datasystem redan under 2013.

Varken Saab, NSA eller den svenska försvarsministern Peter Hultqvist har velat kommentera uppgifterna.

Läs mer: Joe Rogan intervjuar Edward Snowden som läcker mer hemligheter

Säpo: Spionage mot Sverige har ökat och ändrat karaktär

Spionage har bedrivits länge. 2013 avslöjade Snowden att Sverige har försett USA med viktiga uppgifter om den ryska ledningen och att svenska FRA är ledande i spionaget mot den ”forna ärkefienden”, skriver SVT. Det är inte heller ovanligt att allierade spionerar på varandra som i fallet med Danmark.

Läs mer: The Intercept utvidgar sitt Snowden-arkiv med nio år av spionbrev med start från 2003

Främmande makters underrättelseverksamhet mot Sverige har ökat och delvis ändrat karaktär under de senaste fem åren, står det att läsa på SVT. Uppmärksamheten enligt Säpo verkar ha bytt inriktning mot det civila till skillnad från militära mål. Enligt Daniel Stenling, chef på enheten för kontraspionage på Säpo, försöker man istället komma över information från företag och forskningsinstitut som har spetsteknologi. Ryssland verkar inte ligga långt efter NSA, Kinas och Irans underrättelseverksamhet.

NewsVoice avslöjade redan 2014 hur Ryssland rekryterar agenter via svenska bemanningsföretag: Ryska spionaget mot Sverige – Agenter rekryteras via bemanningsföretag – försvarshemligheter läcker

Text: Sanja R. Juric

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq