Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Skjutningar i Sverige ökade markant under 2020

publicerad 3 februari 2021
Polisen efter terrorist attack i Stockholm 7 april, 2017. Foto: Frankie Fouganthin. Licens: CC BY-SA 4.0.
Polisen efter terrorist attack i Stockholm 7 april, 2017. Foto: Frankie Fouganthin. Licens: CC BY-SA 4.0.
Polisen efter terrorist attack i Stockholm 7 april, 2017. Foto: Frankie Fouganthin. Licens: CC BY-SA 4.0.

SVERIGE. Antalet skjutningar i Sveriges huvudstad steg med närmare 80 procent under 2020 jämfört med föregående år. Situationen är så pass allvarligt att även internationella medier som nu rapporterar om våldsvågen som drabbat Stockholm.

RT skriver att den svenska Regeringen anklagas för att ignorera den ökande brottsligheten i landet och rapporterar vidare att det under 2020 inträffade minst 366 bekräftade skjutningar i Sverige – en om dagen.

Det i sig är en ökning med tio procent jämfört med föregående år men allra störst är ökningen i Stockholm där antalet skjutningar ökat med 79 procent och det är i de invandrartäta förorterna som det skjuts allra mest.

Regeringen har tagit fram en plan på att öka antalet polisrekryter i landet med målsättningen att ha 10 000 nya poliser 2024 jämfört med 2016”, skriver RT.

RT skriver att bara timmar efter att siffrorna om skjutningarna offentliggjordes så inträffade en ny skjutning i Helsingborg där minst fem människor skadades och tre av dem behövde vårdas på sjukhus för stick och skottskador.

RT uppmärksammar också sina läsare på hur en 12-årig flicka i augusti förra året av misstag sköts ihjäl av gängmedlemmar i en Stockholmsförorter och menar att det heller inte är första gången som oskyldiga drabbas av gängens våld.

Kritiker har anklagat regeringen för att ignorera den roll som migranter spelar i ökningen av gängbrottslighet där myndighetspersoner istället pekar på fattigdom och arbetslöshet som roten till våldet”.

Svensk etablissemangsmedia uppmärksammar också siffrorna – men i betydligt försiktigare ordalag.

“Det är möjligt att vändningen kommer i år, men det är ett svårt läge”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till DN

Damberg menar att man har ”viss optimism” när det kommer till att bekämpa gängbrottsligheten. Damberg hävdar att polisen har ”flyttat fram sina positioner” och att skärpt lagstiftning har givit effekt mot kriminaliteten samt att ”omkring tusen fler personer sitter frihetsberövade idag än för två år sedan”.

“Det betyder att många fler gängkriminella sitter i fängelse eller häkte just nu”, säger Damberg.

Under 2020 dödades minst 47 personer i skjutningarna och minst 117 skadades. Hittills har regeringen inte lyckats stoppa våldet men man påstår sig ha goda förhoppningar att bekämpa gängen med hårdare lagstiftning och ökade befogenheter för polisen.

Text: Per Nordin, Nya Dagbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq