Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ytterligare 40 miljoner vaccindoser till Sverige under 2022 och 2023

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 18 maj 2021
- NewsVoice redaktionen
Vaccinspruta - Foto: Andres Rueda, Public domain, Flickr.com
Vaccinspruta - Foto: Andres Rueda, Public domain, Flickr.com
Vaccinspruta – Foto: Andres Rueda, Public domain, Flickr.com

EU-kommissionen har förhandlat fram ett nytt avtal med Pfizer/BioNTech som regeringen i dag beslutat att ansluta sig till. Det innebär initialt ytterligare cirka 20 miljoner vaccindoser till Sverige under 2022 och 2023, med en så kallad option om ytterligare cirka 20 miljoner doser under samma tidsperiod.

“Sverige har kommit långt i vaccinarbetet med över fyra miljoner utförda vaccinationer. Nu gäller det att även säkerställa vaccintillgången på sikt. Vi vet ännu inte hur viruset kan komma att påverka samhället längre fram i tiden”, säger socialminister Lena Hallengren.

På EU-nivå handlar avtalet om totalt 900 miljoner doser, med option på ytterligare lika mycket. Det nya avtalet har förhandlats fram utöver de två tidigare avtalen med Pfizer/BioNTech, som Sverige redan i dag får leveranser ifrån.

“Även om de nuvarande vaccinerna verkar vara tillräckligt effektiva mot de mutationer vi hittills sett, måste vi vara beredda på att byta till nya, uppdaterade vaccin. Det här kontraktet ger oss den beredskapen samtidigt som vi tryggar tillgången för de kommande två åren”, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Det nya avtalet är omfattande och inkluderar bland annat möjlighet att byta till ett uppdaterat vaccin, vilket kan ses som en försäkring mot eventuella framtida mutationer. Det är i dagsläget heller inte uteslutet att så kallade boosterdoser, återvaccinering för att säkra skyddet som vaccinen ger, kan behövas framöver.

Teknologin bakom vaccinet från Pfizer/BioNTech, mRNA, är särskilt lämpat för upprepade vaccinationer och för att uppdatera mot nya mutationer.

Text (pressmeddelande): Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: vaccin