Världsmanifestation 15:e maj i Malmö, Göteborg och Stockholm

publicerad 14 maj 2021
- Gästskribent
Från manifestationen den 1:a maj 2021. Foto: Vaken.se
Från manifestationen den 1:a maj 2021. Foto: Vaken.se
Från manifestationen den 1:a maj 2021. Foto: Vaken.se

KULTUR. Lördagen 15:e maj så hålls manifestationer i över 40 länder för Frihet, Fred och mänskliga rättigheter. Initiativet kommer från staden Kassel i Tyskland och går under namnet World Wide Demonstration. I Sverige så är städerna Malmö, Göteborg och Stockholm officiella värdar för evenemanget.

Manifestationerna som ägde rum 20:e mars lockade stora folkmassor över i stort sett hela världen. Även så i Malmö, Göteborg och Stockholm där massiva polisinsatser försökte stoppa de som gav sig ut för att visa sitt missnöje med restriktionerna. Det är ännu osäkert hur många som kommer komma denna gången och om polisen går in med lika mycket resurser som senast men något liknande som senast är troligt.

I Malmö och Göteborg startar evenemanget kl. 13 på Gustav Adolfs torg i både städerna. I Stockholm börjar det kl. 13 i Kungsträdgården.

En deltagare som ska komma till Malmö på lördag säger detta om varför hon och hennes vänner ska komma:

”Vi är där för att sprida glädje och kärlek och för att göra allmänheten uppmärksammade på vikten av att våra grundläggande friheter bevaras och respekteras i alla lägen.”

I Göteborg har man gått ut med följande budskap inför lördagen:

”Vi står upp för vår frihet genom musik och dans. Ta med ett rött hjärta och ett fredligt och positivt budskap! Undvik att skapa trängsel och gå i mindre grupper. Behandla polis och medmänniskor med medkänsla”

En anonym arrangör i Stockholm skriver följande:

”Varför du bör protestera emot pandemilagen? För att om den blir permanent så kan framtida regeringar (eller denna) stänga ner hela landet för vilket litet virus som helst. Varje höst / vinter / vår. Den makten ska ingen regering någonsin ha.

Vi kanske har en ”snäll” regering nu men nästa regering kommer i så fall ha verktygen att totalt ödelägga landet.

Pandemilagen ger alla framtida regeringar (och denna) oinskränkt och diktatorisk makt över folket. Detta går stick i stäv med själva fundamentet i vår grundlag – att all makt utgår ifrån folket. Därför måste den bort.”

Text: Vaken


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq