Cementbrist i Sverige – 75% av byggstarter kan stoppas

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 juli 2021
- NewsVoice redaktion
Malin Löfsjögård, VD, Svensk Betong. Pressfoto: Svensk Betong
Cementbrist i Sverige - 75% av byggstarter kan stoppas, varnar Malin Löfsjögård, VD, Svensk Betong. Pressfoto: Svensk Betong
Malin Löfsjögård, VD, Svensk Betong. Pressfoto: Svensk Betong

BYGGBRANSCHEN. Sverige riskerar ett omfattande byggstopp. Redan i november 2021 kan inte tre av fyra nya bostäder byggstartas. Stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjs. Upp till 400 000 jobb hotas. Byggbranschen begär omgående möte med Regeringen.

Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad. Det visar en ny konsekvensanalys som Byggföretagen gjort med anledning av Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland.

Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland ståri centrum. Cementbrist leder till omfattande byggstopp.

“Läget är mycket allvarligt. Sverige står inför ett omfattande byggstopp. Cementbristen kommer att få omfattande konsekvenser för svensk ekonomi och sysselsättning”, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

“Det här är värre än den kris vi hade på 90-talet då många förlorade sina jobb”, säger Johan Lindholm Förbundsordförande Byggnads.

“Slitecementen står för en så stor andel av det som används i produktionen av bygg- och anläggningsbranschen. Det finns inga rimliga alternativ till den idag”, enligt Malin Löfsjögård VD Svensk Betong.

Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin begärde i förra veckan gemensamt möte med näringsminister Ibrahim Baylan för att bryta det kommande dödläget.

Tillverkningen i Slite står idag för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Nuvarande brytningstillstånd löper ut den 31 oktober 2021. Redan i november månad tar cementlagret i Slite slut, skriver Svensk Betong i ett pressmeddelande.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: cementbrist
    • Hur ska t ex svenska banker kunna fortsätta expandera sina bolån när det inte kommer några nya bostäder?
    • Kommer detta i sin tur leda till börskrasch, eller möjligen en mjuklandning i nedgång på upp till 30%?
    • Kronans köpkraft internationellt kommer naturligtvis också minska rejält. 

    Om inget cement levereras:

    • Inga nya fängelser.
    • Inga nya polisstationer.
    • Inga nya bostäder.
    • Inga nya vägar.
    • Inga nya järnvägar.
    • Inga nya vindkraftverk eller för den den delen annan kraftproduktion utan enbart arbetslöshet och konkurser.
  • Öppnas inte cementproduktionen kommer det i sin tur generera ett förfall som saknar motstycke i vår tid – ett ex: Det statliga gruvbolaget LKAB är Cementas största kund och kommer att tappa 50–80 procent av produktionen i slutet av oktober. 

    Till Dagens Industri uppger gruvföretaget LKAB att man kommer behöva stoppa upp till 80% av produktion om Cementa inte kan leverera cement. LKAB förbrukar mer cement än vad bygget av samtliga villor i Sverige förbrukar. Antagligen kommer anställda varslas, vilket kommer leda till massarbetslöshet över en natt i det blodröda kommunerna Gällivare och Kiruna.

    • Vidare så enligt Byggföretagen kan stoppet i produktionen av cement leda till 400 000 varsel samt ett investeringstapp på 20 miljarder kronor varje månad. Lägg till inkomstbortfallet i gruvindustrin samt massarbetslöshet i Norrbotten. Betänkt att LKAB dessutom är statligt.

      Vad är det som händer?

  • En smula paradoxalt är det sett i backspegeln; för 60- samt 70-talets sossar kallades just för betongsossar, då de byggdes som aldrig förr. Hela stadsdelar revs och ovärderliga kulturvärden försvann för alltid, som t ex kvarteret Klara – ett nav vars Stockholms dåtida diktning och litteraturen kretsade kring.

  • Det är den tyska koncernen HeidelbergCement som har rätten att bryta kalk i Slite på Gotland. Har detta någon betydelse i sammanhanget?

  • De är som en omvänd Kung Midas då precis allting de tar i blir till skit. Hela det här djävla landet är ju helt dysfunktionellt.

  • Här slår man flera flugor i samma smäll. Cementen blir avsevärt mycket dyrare om råvaror ska importeras. Hyrorna blir likaledes höjda för projekt som blir av. Projekt som inte blir av, gissningsvis i mindre orter med större priskänslighet, får se ökad arbetslöshet inom bygg med förvecklingar på flera andra områden. Detta passar bra in i planen att sänka ett samhälle, skapa oroligheter och begynnande kaos.

    • Visst, men vänsterns kampen mot kalkbrytning i Slite på Gotland har förts i många år, inte minst i tidningen ETC sedan 2015 eller ännu tidigare.

  • Blott ett “Nej! – och strax skjuter bostadskostnaderna i höjden.

    Så enkelt det kan vara ibland med lite “social engineering”.

  • Bra artikel, så här går det när Miljömupparna har ett avgörande inflytande över svensk politik.

    Sozzarna tillåter Miljömupparna att få detta inflytande för att kunna sitta kvar vid maktens grytor. Makten framför allt som sozzarnas valspråk alltid har varit.

    Fortsätt rösta på socialisterna och ni är säkra på att Sverige fortsätter gå under.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *