NewsVoice omnämns i DN Debatt – Var går gränsen för brottsliga åsikter?

14
Torbjörn Sassersson, 13 juli 2021. Foto: Selfie
Torbjörn Sassersson, 13 juli 2021. Foto: Selfie

OPINION & KULTUR. Nils Funcke som tidigare varit utredare på Yttrandefrihetskommittén och journalist på DN anser att myndigheter inte ska försöka styra kulturyttringar, som tex vad medier skriver. Trots denna självklarhet styr idag mediemyndigheten MPRT vilka medier som ska få stöd eller inte, baserat på MPRT:s åsikter om vad som är “bra” nyheter och “godkända” åsikter. Ungefär så argumenterar Funcke på DN Debatt i artikeln: “Så har politisk styrning blivit ett hot mot fri opinionsbildning”. NewsVoice nämns som ett exempel på hur MPRT missbrukar sin makt.

Text: Torbjörn Sassersson

Nils Funcke anser att politisk styrning skadar fri opinionsbildning, att så sker i dagens Sverige. Det finns många exempel på att Regeringen och politiskt tillsatta tjänstemän styr medierna. En tidigare anställd på SVT berättar för NewsVoice att denne under sin anställning läste fax mellan SVT och Regeringen där det framgick att personer på Regeringskansliet strök vad som ansågs vara olämpligt att sända i det planerade programflödet på SVT.

Ett annat exempel är sajten Faktiskt.se som var en liten regeringsstyrd trollverkstad lanserad inför valrörelsen 2018 med uppdraget att bedöma vad som var godkända nyheter i Sverige. Alla förstod snabbt att det handlade om att säkra sossarnas valseger. Faktiskt.se blev dock ett kortlivat mediesamarbete mellan SVT, SvD, DN, SR och KIT från mediehusen Bonnier och Schibsted. “Sanningsministeriet” fick 1,9 miljoner kronor av Staten via Vinnova. Livslängden var kort. Projektet gillades inte ens av etablissemanget.

Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson – Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Så här skrev sanningskommissionären Martin Jönsson på DN när han argumenterade för sina baby Faktiskt.se:

“De etablerade medierna har resurserna, kompetensen och det uttryckliga uppdraget att förmedla en relevant och korrekt bild av verkligheten. Det gör medierna till en elit på nätet, ett etablissemang.”Journalisten

NewsVoice och Nya Dagbladet var då snabba med att lägga upp en motpol på domänen Faktiskt.eu. Åtgärden gjorde naturligtvis de som låg bakom Faktiskt.se mycket upprörda.

Vi skrev till vårt försvar att det även måste finnas utrymme för oberoende aktörer att kunna presentera sina granskningar och slutsatser, allt för att säkra både yttrandefrihet och pressfrihet. Omvärlden måste också tillåtas få genomföra faktakoll på jönssoneliten.

Nu senast 2021 fick inte NewsVoice innovationsstöd från MPRT inte långt efter att NewsVoice 2020 även fick avslag för redaktionsstöd från samma myndighet. MPRT:s motivering till att vi inte får stöden kan sammanfattas med att MPRT (läs Georg Lagerberg) anser att NewsVoice inte är tillräckligt vetenskapligt samt sprider konspirationsteorier, men att beslå NewsVoice med dessa påståenden handlar egentligen om att några beslutsfattare inte gillar att vi existerar och att vi löpande publicerar fakta och åsikter från mycket kunniga forskare, läkare och experter vars slutsatser avviker från narrativen.

Lejonparten av mediestöden hamnar istället i knät på de stora regimvänliga drakarna. I en kommentar efter Funckes debattartikel på DN Debatt skriver Reza Nasouri Tehrany följande:

“Att mediestödet i stort ges till etablerade mediebolag med goda vinster genom reklam och abonnemangs intäkter, som DN, SVD, AB, Expressen osv……. är inget annat än skam. Sedan att vägra stöd till mindre medier eftersom de har åsikter i vissa ämnen eller publicerar vetenskap av andra forskare som kommit till resultat som skiljer sig från vad man bestämt är rätt och obestridligt, är inget annat än att påtvinga censur och brott mot demokratins mest grundläggande värderingar”.

Vi tackar för den pricksäkra kommentaren. Vi hade inte kunnat formulera den bättre. Jag tycker själv att mediestöden ska avskaffas (eftersom dessa missbrukas) så att alla medier får arbeta utifrån samma marknadsekonomiska villkor. Newsvoice.se som jag grundade 2011 har mot alla odds överlevt utan mediestöd. “Godkända” medier som tex Tempus, som fått indragna mediestöd, gick i konkurs för att de fuskade till sig stöd och för att de gjort sig beroende av fuskstöden.

Nils Funcke (1953-) journalist, författare, publicist och expert i yttrandefrihetsfrågor. Foto: Arild Vågen. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.
Nils Funcke (1953-) journalist, författare, publicist och expert i yttrandefrihetsfrågor. Foto: Arild Vågen. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.

Att förbjuda felaktiga åsikter – en frestelse för jönssoneliten

Det tornar det upp sig mörkare moln på vår framtidshimmel. När ska MPRT eller några enstaka, bullriga och illasinnade politiker få för sig att vi på NewsVoice publicerar “brottsliga” åsikter? Vi har känt denna skugga falla på oss under en längre tid. Nils Funcke (Nilsfuncke.se) verkar ha uppfattat samma sak (i vår tolkning).

“Myndighetens uttolkning av regeringens förordning ledde till att Mediestödsnämnden nekade webbtidningen Newsvoice stöd eftersom den publicerat ”artiklar med ett innehåll som inte förefaller grundas på vetenskap eller fakta”.
Vi har fått en statlig prövning av vad som ska anses utgöra fakta och vetenskap.
Återstår att se var myndigheten drar gränsen för brottsliga yttranden”,
skriver Nils Funcke i DN Debatt.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

14 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ingemar ljungqvist
Gäst
14 juli 2021 kl 08:44

Mycket bra och klargörande artikel. Vill bara påminna om att familjen Bonniers kontrollerar 80% av svenska media. Siffran 80 är från Nikola Majstrovic som kanske är den som på djupet granskat den klanens framväxt.

Magnus Johansson
Reply to  Ingemar ljungqvist
14 juli 2021 kl 09:49

Klanen är mycket större än familjen Bonnier.

Magnus Johansson
Gäst
14 juli 2021 kl 07:36

Dessa officiella och inofficiella åsiktsförbud, varav åtminstone ett efterföljs även här på Newsvoice, som finns idag är resultatet av den lögnaktiga makteliten, den som redan Jesus avslöjar i Johannesevangelitets kapitel 8. Mänskligheten har alltså varit varnad i ungefär 2000 år men tycks inte ha hörsammat varningen tillräckligt, en varning som också mer eller mindre trollats bort (med lögner, givetvis) av samma lögnaktiga maktelit. I sammanhanget kan det vara värt att fundera på varifrån den arketypiske trollkarlens spetsiga hatt kommer.

Erik Roland Pettersson
Erik Roland Pettersson
Gäst
14 juli 2021 kl 06:23

Nils Funcke är född 1953 och pensionär. I dagens samhälle är det bara pensionärer som vågar säga sanningen eftersom de inte har någon anställning att få sparken ifrån.

Magnus Johansson
Reply to  Erik Roland Pettersson
14 juli 2021 kl 07:23

Nja, vi är ganska många utan pension som säger som det är.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
14 juli 2021 kl 06:07

Hoppas det kommer fler avslöjanden om den socialistiska ÅSIKTSPOLISEN Lars Magnusson som avser att förinta Karl Hedin.
En socialistisk politisk vendetta, en skam för SVERIGE.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
13 juli 2021 kl 23:56

Martin Jönsson på DN utnämner sig själv och blaskan som föder honom till en “elit på nätet”.

Vilken komik!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
13 juli 2021 kl 23:27

Redaktören för Newsvoice skriver:

“”Jag tycker själv att mediestöden ska avskaffas (eftersom dessa missbrukas) så att alla medier får arbeta utifrån samma marknadsekonomiska villkor. Newsvoice.se som jag grundade 2011 har mot alla odds överlevt utan mediestöd.”

Tror – ni läsare här – att någon enda tidning skulle överleva då av det som jag skulle vilja kalla RÖVSLICKARPRESSEN, det vill säga de tidningar som kräks upp samma sörja som maktapparaten producerat.

Vi svenskar behöver inga tidningar som ekar ut precis det som korruptiosmätta maktmissbrukare rapar fram!

Vi behöver istället en press som sätter press på makthavarna!

Bort med bidragen så rensas SKITEN också bort!!!

Jan Norberg
13 juli 2021 kl 23:11

Så rätt, så rätt min broder Torbjörn!!

MPRT finns enbart som regeringens förlängda arm med det helt uppenbara syftet att stoppa fria medier från att på konkurrensneutrala villkor få samma tillämpning av helt politikerstyrda bidragsmedel.

Vi kunde ha befunnit oss i DDR, Kina eller Kuba där politiker också till 100 % styr medieutbudet.

Fortsätt hålla strålkastarljuset på MPRT och allt vad de gör för att gynna sina redan välmående gunstlingar inom Medströmmedia.

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Jan Norberg
14 juli 2021 kl 06:25

MPRT kan omöjligt betraktas som en legitim svensk myndighet när man varken
följer regeringsformen eller FN deklarationerna som även ingår här.

Ett exempel på avsteg från laglig myndighetsutövning, (av många)

“ENVAR HAR RÄTT TILL ÅSIKTSFRIHET OCH YTTRANDEFRIHET. DENNA RÄTT INNEFATTAR FRIHET FÖR ENVAR ATT UTAN INGRIPANDEN HYSA ÅSIKTER OCH FRIHET ATT SÖKA, MOTTAGA OCH SPRIDA UPPLYSNINGAR OCH TANKAR GENOM VARJE SLAGS UTTRYCKSMEDEL OCH UTAN HÄNSYN TILL GRÄNSER.”

– FN:S DEKLARATION OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA, ARTIKEL 19

Är korruptionen så ogenomtränglig att ingen orkar klaga?

Individuella klagomål
https://fn.se/vi-gor/vi-utbildar-och-informerar/fn-info/vad-gor-fn/fns-arbete-med-manskliga-rattigheter/individuella-klagomal/

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
13 juli 2021 kl 22:28

Låter som “gråzonsproblematik”.

Kanske har Anders Thornberg kokat ihop lite nya recept för att göra sig av med allt som inte är HELT I LINJE med de styrandes dekret…?

https://newsvoice.se/2020/01/typfall-5-alternativa-medier-sekretess/
(Typfall 5 – Alternativa medier kan tystas inför valet 2022 – Åtgärderna sekretessbelagda)

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Hans Dahl
14 juli 2021 kl 06:11

Väldigt intressant med Faktiskt.se 2018 och de nya metoderna inför “val” 2022.

Estoniaadvokaten: Henning Witte berättar i nedanstäende video om den märkliga valnatten 2018 och om uppgiften han delgivits av datatekniker att valet var riggat.
https://www.youtube.com/watch?v=Y9PqyaZ3zm4

Polisman: Något är konstigt med väljaropinionen? Varför? – YouTube

Relaterat info om vår talman (som leder riksdagen)
Detta bör alla svenskar veta (det är inget unikt för bara vår talman, hela sosseklanen o många andra politiker jobbar på detta vis, endast för sig själva, aldrig för folket…..).

https://www.youtube.com/watch?v=quepOBkiguk

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren