“Du sköna nya värld” – Shapiro intervjuar Jacob Nordangård och Max Tegmark

publicerad 25 september 2021
- av Extern resurs
Per Shapiro. Pressfoto: Eva Wernlid
Per Shapiro. Pressfoto: Eva Wernlid
Per Shapiro. Pressfoto: Eva Wernlid

VÄRLDEN. “Coronakrisen är triggern till en global statskupp av monumentala mått. Det är inledningen på en ny era, med en ny internationell ekonomisk ordning som riskerar att fullständigt tillintetgöra människans friheter.” Orden är Jacob Nordangårds, författare till boken Den globala statskuppen som kom i december förra året.

Text: Per Shapiro, Folkets Radio | Medverkande: Jacob Nordangård, forskare och författare samt Max Tegmark, AI-debattör, författare, professor i fysik.

I den här uppföljande intervjun, anser Jacob Nordangård att utvecklingen hittills har givit honom rätt. Flera av de saker han tog upp – såsom införandet av en digital identitet för alla medborgare på jorden – känns betydligt mindre avlägsna idag än när boken skrevs.

Utvecklingen mot en allt mer digitaliserad och AI-styrd värld har tagit ett stort steg framåt. Pandemiåtgärderna har också bidragit till en ännu mer extrem ägarkoncentration, då många mindre företagare gått i konkurs och deras verksamheter dammsugits upp av globala jättar.

I programmet får vi även möta fysikprofessor Max Tegmark som länge varnat för riskerna med ett alltför okritiskt förhållningssätt till artificiell intelligens.

Text: Per Shapiro, Folkets Radio

Relaterat

“Brave New World är Aldous Huxleys dystopiska roman från 1932 i en teknokratisk världsstat, ett samhälle som vilar på kärnan i gemenskap, identitet och stabilitet. Läsaren följer två huvudpersoner, först den missnöjda Bernard Marx, sedan outsidern John, eller “The Savage”, när de ifrågasätter världsstatens principer, en plats där människor lever i ett grundläggande tillstånd av ytlig lycka för att undvik att hantera sanningen.”Greelane.com