Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Leg psykolog: FHM ger barn ångest och onödiga “säkerhetsbeteenden”

publicerad 19 november 2021
- Gästskribent
Susanna Sandström, legitimerad psykolog
Susanna Sandström, legitimerad psykolog
Susanna Sandström, legitimerad psykolog. Privat foto.

COVIDKRISEN. Den legitimerade psykologen Susanna Sandström ser en stor samhällsfara i den stämning som piskats upp runt covid-19. Hon anser att Folkhälsomyndigheten bidragit till ökade ”säkerhetsbeteenden” och panikångest, särskilt hos barn. 

Sandström (finns på Facebook) skickade följande brev till Folkhälsomyndigheten den 18 november 2021 (fetningar av NewsVoice):

Jag arbetar som leg psykolog och ser en stor samhällsfara i den stämning som piskats upp runt covid-19-viruset under det sista året. Jag har svårt att förstå de uttalanden som Folkhälsomyndigheten gått ut med sista dagarna, som jag anser på ett olyckligt sätt underblåser en oproportionerlig ångest i befolkningen.

Direktiven är dåligt underbyggda av tidigare vetenskap och evidens, och det har länge pågått en debatt om nyttan av vaccinering/isolering av andra än riskgrupper eller införande av vaccinpass.

Jag vill mer belysa de psykologiska effekterna av den förda politiken.

Den hårt vinklade rapporteringen runt covid-19 i media har lett till förhöjd ångest hos stora delar av befolkningen. Tyvärr har Folkhälsomyndigheten inte agerat för att balansera detta utan i stället bidragit till ökade ”säkerhetsbeteenden”, i psykologiska termer beteenden som används för att kortsiktigt dämpa ångest, men som sett i perspektiv bara ökar ångesten och gör den ständigt mer lättväckt.

Jämför t ex en patient med svår panikångest som inte kan lämna hemmet. Det är inte ett tillstånd som kommit plötsligt, utan har utvecklats steg för steg genom alltfler undvikande ”säkerhetsbeteenden”.

När det gäller covid-19 är dessa ”säkerhetsbeteenden” vaccinationer och testningar allt längre ner i åldrarna, särskiljning av vaccinerade och ovaccinerade, restriktioner som kommer och går osv, som bildar en nedåtgående spiral som snarast måste brytas!

För att främja folkhälsan bör myndigheten sträva efter att motverka ångest och panik med saklighet och noggrannhet i sina kommunikationer och direktiv. Inte uttalanden som att ”vaccinerade ska inte behöva oroa sig för att sitta bredvid ovaccinerade personer” som argument för vaccinpass.

Var finns evidensen för att ovaccinerade skulle vara farligare än andra människor ur smittosynpunkt? Och var ska det sluta? Krav från folket på arbetsläger för ovaccinerade?

När det gäller barnens psykiska hälsa ser jag direktiven om att testa barn med förkylningssymtom som direkt olämpliga. Även om testerna tas som snabbtest i näsan är det ett mycket obehagligt och smärtsamt ingrepp som det är orimligt att barn ska ”skolas in i” från sex års ålder! Förkylningar har alltid funnits och ännu för ett år sedan ansågs barn varken behöva vaccin eller vara smittspridare av covid.

Har det kommit ny evidens angående smitta eller nyttan av barnvaccinering eller är det ”säkerhetsbeteende”?

Barn löper liten risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, medan Folkhälsomyndighetens nya direktiv riskerar att ge dem psykiska men för lång tid framöver.

Signerat: Susanna Sandström, leg psykolog


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq