“Vi styr rakt in i en elkris” – Professor Jan Blomgren

-

ELKRISEN. Jan Blomgren som är professor i tillämpad kärnfysik berättar hur det svenska elsystemet fungerar i ett samtal med Mikael Willgert på SwebbTV. Det svenska elnätet är mycket skakigt.

Sammanställning: NewsVoice | Källa: SwebbTV | Bild: Jan Blomgren. Pressfoto: Timbro

Jan Blomgren säger att de stigande elpriserna bottnar i en långvarig försämring av elsystemet som det tar många år att rätta till. Sverige hade tidigare kanske världens bästa elsystem med en balans mellan olika anläggningar för elproduktion som kompletterade varandra.

“Med den stora mängden vindkraft krävs kompletterande kraftkällor i Sverige eller utomlands. 5% andel vindkraft hade kanske inte varit ett problem men när det blir 10-15% då blir det problematiskt. Att vi periodvis får negativa priser är ett bevis på att marknaden inte fungerar.” – SwebbTV

Några punkter från intervjun:

 • Vattenfall var tidigare en myndighet som drev hela kraftnätet. Sedan kom avreglering och privatisering.
 • Elproduktionen hänger samman med elnätet. Avskaffandet av kärnkraftverken gör att de långa kraftledningarna inte kan leverera mer än 50-70% av kapaciteten vilket ger ett dubbelt problem: minskad produktion och minskad leverans från norr.
 • Elpriserna i Sverige påverkas av elbristen i England och Tyskland. Om överföringskapaciteten ökar kommer priset i Sverige helt styras av utlandets behov.
 • Jan Blomgren har privat ett rörligt elpris. Han menar att det nästan är omöjligt som privatperson att påverka förbrukningen. Det är på valdagen som kostnaden bestäms.
 • Den stora mängden vindkraft leder till att gaskraftverk måste byggas. Ett alternativ är att bygga kärnkraft, men det kan ta tio år innan ett verk byggs beroende på den långa godkännandeprocessen.
 • Det finns ingen svensk myndighet eller bolag som ansvarar för att det svenska elnätet fungerar. Svenska Kraftnät ansvarar inte för den ytterligare elproduktion som krävs i nätets “tryckpunkter”.
 • Ansvaret ligger hos Regeringen som inte har tagit tag i problemen utan förvärrat dem genom en blind tro på vindkraft.
 • På kort sikt krävs nya gaskraftverk för att klara vindkraften. De tidigare gaskraftverken i Sverige är dock sålda.
 • Gaspriserna har ökat med minst 250% senaste året.
 • Energiministern säger att elproblemen ska lösas genom kraftledningar från Norrland, men det kan ta minst 10 år att bygga. Sydvästlänken tog 27 år att bygga.
 • En möjlig lösning är att bygga om kraftvärmeanläggningarna i kommunerna.
 • Forsmark 2 måste stängas om ett beslut om slutförvar drar ut på tiden.
 • Ringhals 1 och Oskarshamn 2 var i bra skick och delvis nyrenoverade före nedläggning. De hade kunnat användas i ytterligare 20 år.
 • Jan Blomgren tror att det bästa är att bygga nya kärnkraftverk som ställs på de gamla kärnkraftverkens plats (alternativet är att starta upp de nedlagda).
 • Om inte elförsörjningsproblemen löses kan inte industrin expandera. Mängder av jobb förloras.
 • Dessutom tillkommer att alla vattenverk i Sverige ska genomgå miljöprövning. Det kan ta 20 år. Det kan handla om mer än 2% av vattenkraften som försvinner.
 • Vid akut elbrist måste olika elområden stängas av i tur och ordning. Det har aldrig testats och ingen vet om Sverige klarar det.
  Hur ska nedstängningen prioriteras? Om konsumenter prioriteras stängs industrier av först. Då får vi brist på varor (red anm).

Samtalet tar även upp svensk kärnkraftskompetens.

Sammanställning: NewsVoice | Källa: SwebbTV

NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe

17 KOMMENTARER

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest

17 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Demo2demo
Demo2demo
Gäst
13 december 2021 kl 14:29

“Norska regeringen har tidigare sänkt elskatten med nära 3 miljarder för att stödja landets elkunder. Nu kommer norska elkunder dessutom få ett direktstöd i form av att staten betalar hälften av elpriset när det överstiger 70 öre. Men i Sverige är något stöd till elkunderna inte aktuellt, säger den nya energiministern Khashayar Farmanbar (S), som istället erbjuder svenska elkunder ”stor förståelse och medkänsla”.
https://nyheteridag.se/nytt-norskt-stod-till-elkunder-svenska-energiministern-erbjuder-forstaelse-och-medkansla/

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Demo2demo
14 december 2021 kl 18:43

Visst är det skillnad här har förtroendevalda istället höjt egna bidragsarvoden.

Riksdagspolitikerna får löneförhöjning
Publicerad 13 december 2021

INRIKES. 
Riksdagens ledamöter får sina arvoden med 1.600 kronor, enligt ett beslut av Riksdagens arvodesnämnd.

Beslutet innebär att politikerlönerna höjs till 71.500 skattekronor i månaden från och med den 1 januari 2022. Sveriges riksdag består 349 ledamöter, vilket är en mycket hög siffra ur ett internationellt perspektiv och med tanke på landets folkmängd.

Många riksdagsledamöter gör inte mycket mer i arbetsväg än att då och då dyka upp kammaren och trycka på en knapp. Vilken knapp de ska trycka på bestämmer partiledningarna.

Utöver lönen har ledamöterna rätt till en gratis övernattningsbostad i centrala Stockholm. I de överväganden som legat till grund för beslutet om läneförhöjning har arvodesnämnden “främst beaktat de löneförändringar som det tidigare träffats avtal om på arbetsmarknaden”, enligt ett pressmeddelande.

Nämnden består av Johan Hirschfeldt, Peter Egardt och Barbro Holmberg.

Riksdagspolitikerna får löneförhöjning | Fria Tider

Last edited 7 månader sedan by Magnus Lindgren
Demo2demo
Demo2demo
Gäst
12 december 2021 kl 18:22

Elsa Widding till svenskarna efter de höga elpriserna: Ställ högre krav på politikerna
https://www.youtube.com/watch?v=I1q6k2m3qzQ

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Demo2demo
5 januari 2022 kl 01:45

Regeringens elrabatt till nätjättarna: 300 miljoner kronor
Publicerad 4 januari 2022 kl 19.05
SKATT. De skattelättnader för elförbrukning som regeringen beviljar åt storföretag som Facebook, Microsoft och Amazon ökar till nya rekordnivåer, rapporterar Dagens Industri.

Trots de rekordhöga elpriserna i Sverige avfärdar regeringen tanken på att ge elskattelättnader åt svenska hushåll.
Samtidigt fortsätter de amerikanska nätjättar som driver serverhallar i Sverige att få mycket generösa rabatter på sin omfattande elförbrukning.
Under år 2021, fram till november månad, betalade Skatteverket tillbaka 294 miljoner kronor för nedsatt elskatt till aktörer inom serverhallar
Det kan jämföras med 216 miljoner kronor under 2020.

De amerikanska nätjättarna slipper nästan helt att betala skatt för de serverhallar som regeringen har låtit dem bygga i Sverige. Det rör sig om datahallar som drar lika mycket el som hela svenska storstäder och som bidrar till att driva upp elpriserna för vanliga svenska konsumenter.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) vill inte ställa upp på en intervju med DI om elrabatten till serverhallar utan hänvisar till finansministern. Finansminister Mikael Damberg (S) ställer dock inte heller upp på nåon intervju, skriver DI.
Dambergs pressekreterare har istället skickat ett mejl till tidningen om att det är viktigt att “Sverige är med och leder digitaliseringen”.

Regeringens elrabatt till nätjättarna: 300 miljoner kronor | Fria Tider

Demo2demo
Demo2demo
Gäst
10 december 2021 kl 13:10

Björn Gillberg – Vindkraften, elhysterin och elbristen hotar välfärden, demokratin och miljön
https://www.youtube.com/watch?v=CJcIXznbsV4

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Demo2demo
12 december 2021 kl 03:30

Kungligt medaljerade IS anhängare https://vk.com/wall467209794_750
har äntligen hittat syndabocken!

MP om elpriserna: “Ilskan ska riktas mot Ryssland”
Publicerad 11 december 2021

INRIKES. Det är inte svenska politiker som ansvarar för elförsörjningen i Sverige, hävdar Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt, 32, i en intervju med Expressen. Istället bör svenskarna rikta sin ilska mot ryska politiker, enligt honom.

Den som trodde att regeringens stängning av Ringhals och satsningarna på att etablera amerikanska IT-jättar, diverse Bitcoin-hallar, Grönt stål och fabriker för elbilsbatterier i Sverige hade något med elpriserna att göra har fel, enligt den unge MP-höjdaren.
Politikern har förståelse för att svenskar blir arga när de inte har råd att värma upp sina bostäder.

– Men då ska man komma ihåg att ilskan ska man rikta mot Ryssland. Det är dom som har satt oss i den här situationen och vårt beroende av deras gas, säger Lorentz Tovatt till Expressen.

Det stämmer dock inte, enligt Energimyndigheten.

“Idag levereras all naturgas till Sverige från de danska gasfälten i Nordsjön. Tillförseln sker via en ledning under Öresund”, skriver myndigheten i en rapport.
Myndigheten konstaterar också att bara en försumbar del av Sveriges energibehov täcks av gas.

Elbristen

Last edited 7 månader sedan by Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Magnus Lindgren
12 december 2021 kl 07:53

Hoppsan död länk!

Ett antal politiker – Yasri Kahn till vänster – inom miljöpartiet som gör det numera kända tecknet för de mest brutala terroristerna på jorden IS. Det wahabitiska tecknet eller pekfingertecknet. Bredvid står Barbara Spectre.
 
https://experimentlandet.blogg.se/2018/february/paideias-barbara-spectre-hjalper-vast-att-bli-mangkulturellt-med-skattepengar-fran-vast.html

Last edited 7 månader sedan by Magnus Lindgren
Demo2demo
Demo2demo
Gäst
9 december 2021 kl 17:52

ENERGIFATTIGDOM – KÄRNKRAFTS-TABU & KONSEKVENSER
https://www.youtube.com/watch?v=JYtKomOzNlw

Demo2demo
Demo2demo
Gäst
9 december 2021 kl 16:48

Riggat, korrumperad och falska spel – pengar tickar i maffia fickorna och delas med Wallenberg skapad spindelnät….
Finansiella Instrument På Elmarknaden https://carlnorberg.se/2021/12/08/finansiella-instrument-pa-elmarknaden/

leif bengtsson
leif bengtsson
Gäst
9 december 2021 kl 05:09

Jag ser minskning av elproduktionen som en del i ett led i att skapa “krigsliknande tillstånd” bland befolkningen.

Vi är verkliogen på väg mot ett verkligt armageddon som få såg för några år sedan.
comment image
Minnet är kort.
Uppdatera läget just nu.
https://www.youtube.com/watch?v=y16SjhXXqps

LeifB

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  leif bengtsson
9 december 2021 kl 11:54

Jo men Leif, du ska ju kanske inte ha foto på hederliga tyska soldater som de facto försökte bekämpa ‘de’ som idag attackerar oss. Hade kanske varit lämpligare att visa bilder på bolsjevik’soldater’

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
8 december 2021 kl 23:30

Vårt land är redan i en energikris, vi är alltså inte på väg..Delsyftet fr ‘de’ har hela tiden varit detta, där huvudsyftet för dessa parasiter är totalförstörelse och utradering av Nationalstaterna (ja, alla utom en då o som är ett stulet land numera)

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
8 december 2021 kl 18:22

För oss ”vanliga” svenskar, en suverän genomgång passande oss alla och envar.
24 år för att etablera överförings möjligheter som ersättning för Barsebäck som endast kan användas till 50% av beräknad kapacitet?
Fattar medborgarna vansinnet som utspelar sig framför ögonen på dem?
Tack Jan & Mikael.

stig lönnqvist
stig lönnqvist
Gäst
8 december 2021 kl 17:56

Avregleringarna i dom flesta gebiten verkar inte att fungera på annat sätt än att dom som velat ha avrelegleringen blivit rikare, vanligt folk är förlorarna.
“Avskaffandet av kärnkraftverken gör att de långa kraftledningarna inte kan leverera mer än 50-70% av kapaciteten vilket ger ett dubbelt problem: minskad produktion och minskad leverans från norr.”
Varför har man inte förebyggt problemet, varför har vi politiker, är inte deras främsta uppgift att förebygga möjliga framtida problem? Det går att exportleverera el till europa med långa ledningar, men inte inom Sverige.
Påståenden från kärnkraftförespråkaren ovan kan alla bemötas, valde att bara bemöta ett påstående.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
8 december 2021 kl 12:45

det är väldigt dyrt med amatörer som politiker.

Benny H
Benny H
Gäst
Reply to  petergrfstrm
8 december 2021 kl 14:25

Japp, och det är ännu dyrare att ha idioter som politiker! Sen kan man ju undra om dessa politikers rådgivare har den minsta susning om hur elkraft och elnät fungerar? Säkert har de amatörer som rådgivare i stället för proffs och då hamnar vi i detta läge!

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Benny H
9 december 2021 kl 12:21

Tyvärr Benny, det finns inga idioter i det här sammanhanget, ‘de’ vet preecis vad ‘de’ gör nr ‘de’ s a s rekryterar (fr ex ‘frimurarna’),, allt ingår i ‘deras’ psykopatplan

NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV

ANNONS