Därför tog NewsVoice ner artikel om donationspengar till frihetsprojekt

-

REDAKTIONEN. NewsVoice avpublicerade den 23:e april artikeln “Frihetens källa tog 125.000 kr från våra projekt säger Sandra Wigren” efter att artikeln legat uppe knappt ett dygn på nätet. Vi vill förklara varför.

Artikeln var ett redigerat pressmeddelande från Sandra Wigren, en av idealisterna som lyckats samla in pengarna under blott ett dygn för projektet “nej till vaccinpass”. Pengarna hamnade dock i ett mellanläge innan de landade i föreningen Frihetens källa, startad av Max Winter, känd från Frihetsrörelsen.

Artikeln uppgav att Frihetens källa inte skulle vara den egentliga slutdestinationen för de insamlade pengarna, men vid publiceringstillfället hade inte redaktionen kännedom om att Winter fått pengarna i form av en generös gåva på drygt 135,000 kr från mellanhanden. Målet var sedan att flytta över pengarna till föreningen Frihetens Källa när den väl skapats, vilket skedde. Pengarna ska ha hamnat där i slutänden.

Vi känner därför inte att artikeln gav rätt bild av vad som faktiskt skett och därför valde vi att ta ned den eftersom det framstod som om Winter “tagit” pengarna själv när hans förening Frihetens Källa i själva verket fått pengarna i form av en gåva via honom. Vi slipper härmed – genom att ta ner artikeln och publicera denna förklaring – risken att stämmas för förtal med skadeståndsanspråk, vilka framförts.

NewsVoice har tagit del av gåvobrevet direkt från gåvogivaren och vi bedömer det som äkta

Vi hoppas att pengarna fördelas rättvist och till slut hamnar i de frihetsprojekt som donatorerna hade i åtanke.

Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice | Foto: Katt Yukawa. Licens: Unsplash.com

Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.
Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Erik Forsman
29 april 2022 kl 07:14

Författare till en artikel i en tidning som INTE har ett utgivningsbevis så har men ett eget straffrättsligt ansvar för de texter man författar och låter publicera. En författare kan således dömas för förtal och för brottet förolämpning som regleras i 5 kapitlet 1 § och och 3 § i brottmåsbalken, men NewsVoice är en tidning med utgivningsbevis och lyder därför under tryckfrihetsgrundlagens lagar och det är bara Justitiekanslern som ensam åklagare som kan driva ett mål för brott mot tryckfrihetsförordningen som regleras i 9 kapitlet 2 och 3 § i tryckfrihetsförordningen.

NewsVoice behöver alltså inte vika ner sig vid hot (nämnder det bra som ett punkt) men förstår att man bör kunna lösa missförstånd och försöka vara lite pragmatisk.  

Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV

ANNONS

1
0
Kommentera gärnax
()
x