Belt & Road och BRICS har målet att göra Global South rikare och mer välmående

publicerad 23 september 2023
- Torbjörn Sassersson red.

NewsVoice intervjuade Stephen Brawer från Belt and Road Institute, en organisation som vill främja en global infrastrukturutveckling. Konceptet har varit mycket framgångsrikt i Kina och nu vill Belt and Road och BRICS utveckla infrastrukturerna i Asien, Afrika och Sydamerika för att minska fattigdomen och höja levnadsstandarden i dessa regioner. En rättvis handel på lika villkor blir en naturlig följd.

Se videointervjun på Youtube

G7-länderna och institutioner som stödjer USA-dollarn har så här långt gett kalla handen till infrastrukturprojekten inom Belt and Road och BRICS. G7 sprider även rykten om att initiativen bygger skuldfällor för de länder som går in i projekten.

Stephen Brawer håller inte med. Han menar att USA-dollarsystemet inte kan styra den nya världsordning som bygger på ett multipolärt koncept, en värld utan en central härskande nation som USA. Dessutom är det historiskt det gamla systemet med IMF och Världsbanken i spetsen som skapat skuldfällorna för utvecklingsländerna.

Giganternas kamp

Det är därför inte konstigt att G7 (Group of Seven) som består av: USA, Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien och Tyskland samt även Europeiska unionen (“Global Northwest”), inte är med på noterna. Ingen av dessa G7-länder ingår i BRICS som består av: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika och från och med den 1:a januari 2024 tillkommer dessutom: Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Vi ser en kamp mellan giganter där G7-länderna bygger sin makt på dollarn medan BRICS har sin egen New Development Bank som är på väg att fram en helt ny valuta som ersätter dollarn. Det betyder att de gamla bankerna förlorar kontrollen.

Stephen Brawer menar att Wallenberg och stora svenska företag snart kan vara redo att ta beslut om en ny strategi som inkluderar en ny ekonomisk och mer rättvis världsordning.

Brawer tror att svenska företag kommer att uppleva stora framgångar om de tänker i nya termer och då tar med Asien och Afrika i sina beräkningar. Afrika är just nu den snabbast växande ekonomiska regionen i världen, säger Brawer, men denna utveckling ska ske lika mycket på afrikanernas villkor.

Det speciella med Belt and Road och BRICS är att dessa initiativ bygger på att de länder som ingår i gemenskapen ska byggas välfärdsmässigt och de ska inte utnyttjas på ett neokolonialt eller finansiellt dominerande sätt som varit typiskt för G7-ländernas maktapparat som utstrålar från London och Wall Street, säger Brawer.

Brawer beskriver G7-ländernas hårdföra strategi för det gamla vanliga “gunboat diplomacy” som använts mot länder som tex: Syrien, Libyen, Irak, Afghanistan och nu senast i Ukraina.

“Gunboat diplomacy is the pursuit of foreign policy objectives with the aid of conspicuous displays of naval power, implying or constituting a direct threat of warfare should terms not be agreeable to the superior force.” – Wikipedia

The Global South och vänskap

Vad G7-länderna inte tar hänsyn till är att majoriteten av världens befolkningar inte finns inom G7 utan de finns i The Global South som idag bäst representeras av BRICS. Dessa sydländer har nu fått en position att slita sig loss från G7-sfärens maktdominans, menar Brawer. En ny och mer rättvis värld kan materialiseras.

Det är inte donationer till Rädda Barnen och Röda Korset (NGO:er) som “räddar” Afrika. Istället handlar det om att sluta förhindra de afrikanska länderna från att utvecklas (red anm).

Intervjun handlade mycket om Afrika, som egentligen är den rikaste kontinenten i världen naturresursmässigt, men trots det är Afrika den fattigaste regionen. Denna oproportionella situation är i dag på väg att snabbt förändras. Även den svenska uppfattningen om “det fattiga Afrika” som “behöver västerlandets ständiga stöd” måste uppdateras, anser Brawer.

Brawer säger vidare att folket i Sverige har rätt att få förstå hur Sverige påverkas av vad som händer i omvärlden, men svenska medier och politiker håller inte människor underrättade om den nya positiva utvecklingen i världen, där fattigare länder har möjligheten att nå samma levnadsstandard som i-länderna.

Hittills har inte de rika länderna, som är centrerade runt USA, inte varit seriöst intresserade av att höja välfärden i utvecklingsländerna och The Global South, anser Stephen Brawer. I dagsläget är det Washingtons talking points, EU:s och och NATO:s policyer som gäller, menar Brawer, och då handlar det om handel helt på Västs villkor.

Nu vill Brawer att svenska politiker och journalister tar tag i detta seriöst och startar en fruktbar och intelligent dialog och debatt om hur vi i vänskap och över nationsgränserna löser de stora världsproblemen.

Sammanfattningsvis: Världen kan inte blomstra som planet om inte alla världens länder får välfärd, rättvisa och internationell jämlikhet.

Text, videointervju och klippning: Torbjörn Sassersson, Intervjuperson: Stephen Brawer, BrixSweden.org

NewsVoice stödjer Afrikas utveckling. Bild: Sound Beaver
NewsVoice stödjer Afrikas utveckling genom journalistik och debatt. Bild: Sound Beaver

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • “En rättvis handel på lika villkor blir en naturlig följd.”
  Detta är med det för handen varande monetära systemet, en omöjlighet, även rent teoretiskt. Orsaken är att värden inte är vetenskapligt objektiva utan subjektiva och kontrolleras av den/de med mest fysisk rå makt i sina händer.
  Detta är lika ointelligent som grunden för boken “A Theory on Justice” som används i statsvetarutbildningen. Den gör samma logiska felsteg när författaren tror, utan att bevisa det, att handel kan vara rättvis, grundat på
  makt.
  Skulle Newsvoice våga ta upp den aspekten i en artikel?

 • Den svenska staten har en schizofren inställning här. Å ena sidan går man och lägger sig med väst totalt å andra hjälper den halvstatliga Business Sweden med att hjälpa företag att just samarbete med Kinesiska Belt and Road institute.

 • ”BRICS har målet att göra Global South rikare och mer välmående” Jag tycker den rubriken blev lite missvisande. Det är inte BRIs målsättning, utan snarare en effekt av BRI. BRI kommer även att göra Global North rikare och mer välmående, även om dom inte vill se det så just nu.

  Målet och roten till BRI kan vi snarare finna i Kinas långa historia. Detta följande i mycket stora och svepande drag.

  Statens Kinas första dynasti var Qin, som anses ha skapat staten Kina. 221 – 207 f.Kr.
  Qin Dynastin var mycket restriktiv och begränsande.

  Sedan följde Han dynastin, 202 f.Kr. – 220 e.Kr. Där avskaffade man mycket av det restriktiva, öppnade upp, och Han dynastin blev Kinas verkliga glansperiod. Kina öppnade upp, och blomstrade.

  Snabbt framåt genom dynastierna och vi är framme vid amiralen Zheng He 鄭和, 1371 – 1433. Han seglade de då kända världshaven med tusentals skepp, så stora att man kunde bedriva jordbruk ombord. Kina upptäckte, handla, och samverkade, men aldrig erövrade, förtryckte eller koloniserade. Zheng He föddes i en muslimsk familj.

  Detta var under den tidiga Ming dynastin, som snart kom att stänga Kina mot omvärlden. Kina slöt sig. De var då man sade att ”Kunskap om världen utanför är onödig”. Kina slöt sig inne och började förfalla.

  Efter Ming kom Qing dynastin, 1644 – 1911, vilket var den sista kejserliga dynastin i Kina.

  Därpå följde ”demokratin” Kina, som blev en katastrof. Omkring 70 miljoner människor förlorade livet.

  Mao regimen följde 1949, och Kina stängde in sig igen och isolerade sig. En del kallar den tiden Mao dynastin. Mao tiden har i Kina officiellt kallats en katastrof, med Mao personligen som ansvarig.

  När Mao gick bort 1976, tog DengXiaoping över, egentligen motvilligt. Deng började öppna upp Kina och Kina började återigen utvecklades.

  För 40 år sedan levde 80% av Kinas befolkning i svår fattigdom. Livslängden omkring 30 år. Idag är svår fattigdom utrotat i Kina och livslängen omkring 80 år.

  Set man till utvecklingen genom åren, var gång Kina öppnade upp blomstrade landet, var gång Kina stängde in sig och isolerade sig förföll landet. Det är mot den bakgrunden vi bör se initiativet med bland annat BRI. BRI är till fördel för alla som deltager. BRI är ett projekt att ”öppna upp”.

 • Det finns ju en anledning till varför BRICS motarbetas så frenetiskt av USA och EU och det beror på att man vill fortsätta den nykoloniala utsugningen av Afrika och Mellanöstern så länge det går. Vi ska ha klart för oss att både dollarns och eurons konstlade värde är beroende av billiga råvaror och att hålla länder utanför västvärlden på en låg nivå så att de fortsätter använda dessa valutor i handeln mellan länderna. Hyckleriet från media angående denna verkliga rasism är påtaglig och MSM-media försöker flytta fokus till woke och andra påhittade s.k antirasistiska rörelser för att inte bli avslöjade. I Sverige har vi AFA som exempel, en skum organisation som får statligt stöd. Den verkliga rasismen som utövas från diktaturen i Bryssel och regimen Washington låtsas man inte om.

 • Tack Torbjörn!
  Belt and Road, BRICS, SCO och BRICS:s Development Bank, håller på att skifta den geopolitiska politiken och ekonomiska systemet i gigantiska mått.

  Titta gärna också på denna video som gjordes för 2 dagar sedan.

  Saudi Crown Prince interview with Fox News
  https://www.youtube.com/watch?v=w0NxI44yBDM

  Biden kallade Saudi Arabien och honom för paria men han är i själva verket landets första kung som inte är troende salafist och är mycket välutbildad och intellektuell kille och därav anledningen att han var kapabel att lyssna på Persernas sundförnuft och börja skapa den längtade freden med Iran, Jemen, Syrien och möjligen även ett stop av deras stöd till ISIS grupper i Afrika, som kontrolleras och styrs av Frankrike, Turkiet och USA.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *