Sponsra NewsVoice

Arlas Grekisk Yoghurt är en matbluff och inte ens grekisk

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra eller annonsera.
publicerad 24 januari 2025
- NewsVoice redaktion
Arlas Grekisk Yoghurt borde heta Arlas aspartamyogurt
Arlas Grekisk Yoghurt borde heta Arlas aspartamyogurt.

Matfusket fortsätter att plåga konsumenterna. TV4 intervjuade nyligen insatta personer om livsmedelsbedrägerierna. NewsVoice hittade snabbt Arlas Grekisk Yoghurt som kan lägga till i listan på fuskmat.

Livsmedelsbedrägerier kan till exempel bestå av felaktig märkning av ursprung, att förpackningarnas innehåll krymper, men utan att priset sjunker eller att produkter späs ut med billigare och sämre ingredienser.

Enligt livsmedelskonsulten Magnus Bergström handlar det om att vilseleda konsumenter för ekonomisk vinning, skriver TV4 på sin hemsida.

”En rapport från EU-kommissionen visar att upptäckta fall av matfusk har ökat de senaste åren, men det är svårt att avgöra om fusket blivit vanligare eller om myndigheterna och företagen har blivit bättre på att avslöja det.”

”Mörkertalet är jättestort eftersom verksamheten är dold”, säger Kristina Ohlsson, råd- och regleringschef på Livsmedelsverket till TV4.

Arlas Grekisk Yoghurt borde heta Arlas aspartamyogurt

I exemplet med Arlas Grekiska Yoghurt kan det enkelt konstateras att produkten inte alls är en grekisk yogurt. Produkten innehåller enligt förpackningen inget tillsatt socker, men i själva verket finns artificiellt socker tillsatt i form av det artificiella sockret aspartam.

Yoghurten som sägs innehålla noll procent fett innehåller istället majsstärkelse och pektin som ska ersätta mjukheten som följd av det borttagna fettet. Vips så blev yoghurten ”superkrämig”, som det står på förpackningen.

Arlas Grekisk Yoghurt borde heta Arlas aspartamyogurt. Foto: NewsVoice
Innehållet i Arlas Grekisk Yoghurt. Foto: NewsVoice

Äkta grekisk yoghurt ska inte innehålla surhetsreglerande tillsatser, aspartam, majsstärkelse eller pektin (polysackarid) utan den består enbart av mjölksyrad mjölk. Ska den vara äkta grekisk bör både mjölken och bakteriekulturen också komma från Grekland, men då blir det en importvara.

Livsmedelserket ber konsumenter att kontakta myndigheten för att anmäla matfusk. Tipsen är värdefulla för myndighetens arbete med att upptäcka och motverka livsmedelsfusk.

Läs mer om hälsa i NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq