Sponsra NewsVoice

Mikroplastpartiklar i tepåsar: En okänd och krypande hälsorisk

publicerad 24 januari 2025
En kopp te kan vara full med mikroplast.
En kopp te kan vara full med mikroplast.

Forskare har upptäckt att tebryggning med portionste medför en oavsiktlig hälsokonsekvens när miljarder nano- och mikroplastpartiklar från tepåsar och andra bärare varje dag introduceras i våra kroppar.

I en studie som beskrivs i novembernumret 2024 av Chemosphere analyserades tre typer av kommersiella tepåsar: nylon, polypropylen (PP) och cellulosa. Forskarna i studien simulerade typisk teberedning genom att sänka ner och röra om påsarna i hett vatten.

Resultaten var oroande, alla material släppte mikroplastpartiklar, där polypropylenpåsar släppte mest och nylon minst.

Miljarder av nano- och mikroplastpartiklar

För te, som är den näst mest konsumerade drycken i världen, frigör varje enskild tepåse av plast cirka 11,6 miljarder mikroplastpartiklar och 3,1 miljarder nanoplastpartiklar när den bryggs vid normala bryggtemperaturer.

Som en jämförelse kan nämnas att en studie från 2024 visade att vatten på plastflaska innehåller i genomsnitt 240.000 plastpartiklar per liter, främst nanoplaster.

 

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq