Forskare har upptäckt att tebryggning med portionste medför en oavsiktlig hälsokonsekvens när miljarder nano- och mikroplastpartiklar från tepåsar och andra bärare varje dag introduceras i våra kroppar.
I en studie som beskrivs i novembernumret 2024 av Chemosphere analyserades tre typer av kommersiella tepåsar: nylon, polypropylen (PP) och cellulosa. Forskarna i studien simulerade typisk teberedning genom att sänka ner och röra om påsarna i hett vatten.
Resultaten var oroande, alla material släppte mikroplastpartiklar, där polypropylenpåsar släppte mest och nylon minst.
Miljarder av nano- och mikroplastpartiklar
För te, som är den näst mest konsumerade drycken i världen, frigör varje enskild tepåse av plast cirka 11,6 miljarder mikroplastpartiklar och 3,1 miljarder nanoplastpartiklar när den bryggs vid normala bryggtemperaturer.
Som en jämförelse kan nämnas att en studie från 2024 visade att vatten på plastflaska innehåller i genomsnitt 240.000 plastpartiklar per liter, främst nanoplaster.