29 Jun, 2016

Dokumentären ”Förbjuden utbildning” – Skolan är ej baserad på mänskliga behov och rättigheter

Skolsystemet har funnits i 200 år, men är inte anpassat till elever, till människorna. Istället har ”korvstoppning” som följer en slavisk skolplan blivit den internationella utbildningsmodellen. Lärarna, eleverna och samhället blir lidande. Varför är det så och hur kan vi reformera skolan i grunden?

vaccin.me Svagheten i det moderna skolsystemet är att designen inte är anpassad efter vårt naturliga sätt att lära oss, inte anpassad efter vår fria vilja, inte anpassad efter behovet av djupare mening med det vi lär oss, inte anpassad efter människans behov av kärlek och inte anpassad efter mänskliga relationer i samhället i stort.

Dokumentären ”The Forbidden Education” (Förbjuden utbildning) försöker att återta de genuina värden som måste finnas i allt mänsklig lärande. Dokumentären undersöker nya ideer och intervjuar över 90 utbildare, lärare, författare, elever och föräldrar varav flera har utmanat modellen för den traditionella skolan.

Dokumentärfilmarna har rest till 8 latinamerikanska länder och besökt 45 icke konventionella utbildningsinstanser. Filmen har producerats i samarbete med 704 personer och finansierats med hjälp av ”crowd funding”.

Text och översättning: Torbjörn Sassersson

www.eternaluz.org

utbildning

 

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

Comments

 1. Spännande att skolan ifrågasätts på det här kvalificerade sättet i Latinamerika. Sverige är rena medeltiden i jämförelse. Det finns kritik men ingen eld i berget.
  Lite gör vi ändå för att hålla glöden vid liv:
  http://www.slutaskolan.nu
  http://www.sudbury.se

 2. RMG49 says:

  Skolan är Sveriges absolut sämsta arbetsplats. 30% av eleverna känner obehag och otrygghet med att gå till skolan. Rädd för att bli kallad djävla hora eller blatte. Språkbruket i vissa ungdomsgrupper är förfärligt och vulgärt. Korvstoppningsmetoderna och läroplanen är en katastrof. Verksamheten leds av en avdankad militärofficer som vill ha disciplin och betyg i ordning och uppförande. Det absolut värsta är att lärarkåren håller sig med 30 % icke formellt behöriga lärare. Inte förrän man låter pedagogerna bestämma hur skolarbete ska ske och med allt runt omkring. Det är kommunala skolpolitiker som har ansvaret för denna förfärliga sörja, och om inga förståndiga människor gör nåt åt saken så kommer det att gå åt helvete och det blir vi som är Kineserna.

 3. Själva föreställningen att det skulle vara ett bra sätt att utbilda barn genom att transportera dem långa sträckor, ”låsa” in dem i speciella byggnader tillsammans i hundratal eller i vissa fall tusental är rätt bisarr. Detta förfarande sväljer resurser i ofattbar mängd med mycket dåligt resultat och mycket lidande. En vanlig svensk grundskoleklass med 25 elever förbrukar 250 000:-/månad som eleverna är i skolan. Resursslöseri? Någon?

  Lätt att plocka godhetspoäng genom att skrika mer resurser till skolan. Det handlar ju om våra älskade barn.

  I vårt land går utvecklingen i motsatt riktning. Som enda demokrati stänger våra ”liberaler” dörren för alternativa lösningar genom att tex förbjuda hemundervisning.

  Vi är tvingade att sända våra barn till de statligt reglerade utbildnings/uppfostrings institutionerna under hot om att få våra barn kidnappade.

  Om någon reagerar på språkbruket så beror det endast på att det är översatt från nyspråk till vanlig svenska.

 4. Håller helt med. I förra veckan var jag i Israel och besökte 2 skolor som arbetar enligt modellen Sudbury Valley. Se mera här:
  http://www.sudval.org/
  I dessa skolor utvecklas eleverna till att helt ta ansvar för sig själva och sitt lärande. Snart kommer jag ge en videorapport om mitt besök med intervjuer. Helt fantastiskt att möta elever som är glada, trygga i sig själva och med ett självförtroende som bygger på självkänsla snarare än antalet likes på fb.
  I Sverige finns en stiftelse som ska verkar för att vi prövar alternativ som Sudbury Valley:
  http://sudbury.se/
  ”En skola för alla” är ett förstelnat motto som behöver ersättas av mångfald.

Speak Your Mind

*