17 KOMMENTARER

 1. Instämmer och tackar!
  Det finns kanske anledning att SVT programmet bör fällas i granskningsnämnden för osaklighet och vilseledande upplysning? Eller blev SVT vilseledda av professorn?

 2. SVT har ju rimligen ansvaret att ställa svåra frågor och kontrollera jävsituationer. Har de inte gjort det, så är de osakliga.

  Vill du anmäla SVT så gör det här:

  http://www.radioochtv.se/Tillsyn/Granskning-av-program/Anmalan/

  Först måste man dock kontrollera detta:

  ”Det har visat sig i båda dessa studier att C-vitamin är skadligt i högre doser, i alla fall när det kommer till dessa två sjukdomar, säger Alicja Wolk.”

  Exakt vilka två studier? Vem finansierade? Var forskarna jäviga inkl Wolk?

  Ref:
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vitamintillskott-kan-leda-till-njursten

 3. Det är nog läkemedelskartellens aktiva lobbyister som ligger bakom detta för dom jobbar hårt för att vi ska bli beroende av deras läkemedel. Dr matthias Rath talar varmt för att vi i nordeuropa behöver massor av c-vitamin samt lite andra tillskott men han har det inte lätt med läkmedelskartellen. boken : Varför djur inte får hjärtattacker men människor dör av dem . Skriven av Dr Matthias Rath förklarar varför .

 4. Santa Maria har askorbinsyra, finns bland kryddorna i affären. Liposomal absorberas bättre än ren askorbinsyra, googla och läs hur ni kan göra egen liposomal, ”ascorbic acid ultrasonic cleaner liposomal”

 5. Tackar för de glada tillropen!

  @Micke:
  Tack för tipset om liposomal, det ska jag titta närmare på.

  De små förpackningarna för askorbinsyra i affären förslår inte särskilt långt om man tänker följa rekommendationen 60 mg per dag och kilo kroppsvikt (rdi för försöksdjur som saknar kroppsegen tillverkning av c-vitamin). Har själv siktat in mig på att göra en beställning här:
  http://borgebykryddgard.jetshop.se/askorbinsyra-p-27-c-103.aspx
  De säljer kiloförpackningar vilket innebär knappa halvåret för en person.

 6. Ang. Santa Maria askorbinsyra så känns den inte lika ren som den askorbinsyra som tidigare fanns på Apoteket i en burk för 49 kronor. Brukade alltid ta ett par teskedar när jag kände att jag började bli förkyld. Kan vi få den tillbaka, SNÄLLA!?

 7. Vi har också klagat och tjatat på apotek där vi bor, men de har två svar: 1) de kan inte längre beställa av sin leverantör, 2) man kan specialbeställa stora mängder, men då blir det dyrt. Men chokladkakor och ”vitaminer” med icke biotillgängligt innehåll, det kan de ha hemma i drivor som vilken pressbyrå som helst!

  För många år sen pluggade jag epidemiologi på universitetet. Vi fick lära oss om fallgropar, sätt att missbruka studier på etc, så jag är generellt skeptisk så fort jag hör att ”en vetenskaplig studie visar”. ”Vetenskap” är en ideologi baserad på positivism som är en mental konstruktion och ett förhållningssätt till världen. På det sättet skiljer den sig egentligen inte ifrån religion. Båda har experter i ledande ställning som ”vet mer” och talar om hur saker förhåller sig medan massan förväntas svälja det som sägs utan att själv granska saken. Båda intriktningarna talar helst bara om saker som förstärker den egna ställningen och gömmer undan fakta som kan hota denna ställning.

  Sanningen är att man kan bevisa allt, inklusive sin egen motsats, med lite applikation av logik. Det beror helt på var man gör avgränsningar och hur man hanterar olika ”confounding factors” och ”bias”. ”Läkemedels”-industrin har ju i många år testat olika sätt att utesluta individer med hög självläkande förmåga eftersom de ”stör” forskningsresultaten och ofta är starkare än medlet man vill undersöka. Det intelligenta i det läget vore ju att utveckla stöd för självläkning, men – ”there’s no money in it”. Däför läggs en hel del krut på att demonisera och förlöjliga sånt som faktiskt stärker den självläkande förmågan.

 8. Varsågod. En påse räcker inte långt, men om man ändå köper 29 st påsar, så blir det 1015 gram för 290 kr, en påse är 35 g och kostar 9.90. Så man får lite mer, för lite mindre.

  Kemikaliedetektiven >> Handlar det inte om falskmarknadsföring så ska den vara ren, det står det på påsen i varje fall. Fast vad kan man lita på idag egentligen.

 9. Bioteket i Hässleholm säljer både askorbinsyra och natriomaskorbat(skonsamt för magen).

 10. Senaste nyhetsbrevet från Orthomolecular.org heter ”What Really Causes Kidney Stones (And Why Vitamin C Does Not) – http://orthomolecular.org/resources/omns/v09n05.shtml

  Halva sanningen är att en del av det som c-vitamin består av, rent kemiskt, är en del av det som njursten kan bestå av. Men resten av sanningen är att c-vitaminet också gör att de beståndsdelar som njurstenen består av inte kan träffas och göra njurstenar.

  Kan vi få slippa fler halvsanningar som basuneras ut som vetenskap?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here