Återfå din hälsa genom att skippa socker – Gå över till nyttigt fett, animaliskt kött och grönsaker

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 februari 2016
- Torbjörn Sassersson red.

sockerfilmen-smoothie

Filmaren Damon Gameau från Australien överkonsumerade socker under en månad genom att tex dricka en smoothie som innehöll 139 gram socker. Han undersöktes av läkare och experter som konstaterade att hans hälsa gick förlorad. Hans vikt gick upp och han blev sockerberoende.  

Vägen tillbaka till hälsa innebar att han valde en LCHF-liknande kost bestående av animaliskt protein, animaliskt/nyttigt fett och grönsaker. Den första veckan var värst, men efter två veckor försvinner normalt sockersuget och man blir klar i huvudet igen. Sockret tycks göra människan lite dum i huvudet.

Illustrerad Vetenskap skriver:

“En riktigt nära titt på råttornas hjärnor avslöjade att de traumatiserade råttorna hade samma förändringar i hjärnan som de råttor som hade utvecklat ett beroende av sockervatten.”

“Forskarna drar slutsatsen i sin studie att socker kan ha en problematisk inverkan på utvecklingen av hjärnan.”

Källa: Läsk skadar din hjärna

Sockerfilmen finns att se på SVT Play tom 20 augusti 2016

The Sugar Film

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: LCHFsocker
  • Vill bara påpeka att “animaliskt kött” i överskriften kan vilseleda.
    Det är säkert protein ni menar?

    För annars finns det väl bara 2 kategorier kött, det ena är animaliskt, den andra nämner vi inte i samband med föda.

    ; )

  • Vill bara påpeka att “animaliskt kött” i överskriften kan vilseleda.
    Det är säkert protein ni menar?

    För annars finns det väl bara 2 kategorier kött, det ena är animaliskt, den andra nämner vi inte i samband med föda.

    ; )

  • Intressant att vi människor är så olika när det gäller matpreferenser. Själv känner jag tydligt att ekologiskt lammkött och olika sorters viltkött, mycket ekologiskt ghee (klarnat smör) och annat fett från djur samt ekologiska grönsaker är den absolut renaste och mest hälsobringande kosten för mig. Torbjörn Sassesson, vegetarisk mat funkar bättre för dig än kött. Jag är nyfiken på vad du äter från djurriket. Kombinerar du animaliskt protein från till exempel mjölkprodukter eller ägg med proteiner från växtriket, som baljväxter, för att få ett bra proteinintag? Eller räcker det för dig att uteslutande äta proteiner från växtriket? Känner du att du behöver mättat fett, som smör, eller räcker det med olivolja och annat vegetabiliskt fett? Omega-3 från fisk?

    Vänligen.

    Per

  • Intressant att vi människor är så olika när det gäller matpreferenser. Själv känner jag tydligt att ekologiskt lammkött och olika sorters viltkött, mycket ekologiskt ghee (klarnat smör) och annat fett från djur samt ekologiska grönsaker är den absolut renaste och mest hälsobringande kosten för mig. Torbjörn Sassesson, vegetarisk mat funkar bättre för dig än kött. Jag är nyfiken på vad du äter från djurriket. Kombinerar du animaliskt protein från till exempel mjölkprodukter eller ägg med proteiner från växtriket, som baljväxter, för att få ett bra proteinintag? Eller räcker det för dig att uteslutande äta proteiner från växtriket? Känner du att du behöver mättat fett, som smör, eller räcker det med olivolja och annat vegetabiliskt fett? Omega-3 från fisk?

    Vänligen.

    Per

  • Positivt att höra pelle. Själv slutade jag att äta kött för 36 år sedan och det är ett av mina bästa val när det gäller hälsa och välmående. När jag slutade att äta kött utövade jag idrott på elitnivå och tränade hårt sex dagar i veckan med bla långa löppass och styrketräning. Jag var uppmärksam på om jag skulle klara av min träning om jag inte åt kött. Jag kunde konstatera att jag istället fick mer energi och att jag orkade mer än när jag tidigare hade ätit kött. Även jag hade tidigare varit påverkad av myten att man måste äta kött för att få i sig protein speciellt om man skulle utöva elitidrott.I mitt fall visade det sig att myten inte stämde utan att det var just en myt.
    Idag äter jag uteslutande ekologisk,naturlig växtbaserad mat och jag har idag samma matchvikt som jag hade under min idrottskarriär som jag avslutade för 30 år sedan utan att jag håller på med någon trenddiet.
    Jag har läst Colin T Campbell bok Kinastudien. Kinastudien är den mest omfattade studien i världen när det gäller kost,hälsa och sjukdom. Professor Campbell anser att hans mångåriga forskning klart har visat att animaliskt protein och animaliskt fett skapar olika sjukdomar. Campbell anser att naturlig och fullvärdig växtbaserad diet är den bästa när det gäller att skapa optimal hälsa. Vidare anser Campbell att det går att få i sig fullvärdigt protein genom att äta endast växtbaserad föda. Ett lågt intag av protein är att föredra medan ett högt intag av framförallt animaliskt protein skapar ohälsa och sjukdom.Som med alla företeelser som vi kommer i kontakt med och som vi upplever, är det upp till var och en av oss att känna efter vad som känns rätt för oss själva. Det är i första hand vi själva som kan påverka vår hälsa och vårt välmående. Vi skall inte låta oss FÖRLEDAS av någon utomstående auktoritet i vilken skepnad den än uppträder och tro att dessa skall fixa vår hälsa speciellt som allt handlar om pengar, karriär, makt och ego hos ett stort flertal av dessa auktoriteter.

  • Bra att sockret exponeras. Obs: betsockret = det vita sockret är något heltannat än rörsocker (det som kallas råsocker). Enkla sockerarten kan vår kropp hantera på rätt sätt.

    Veg kost ger bevisligen bättre hälsa – vid en åldersgruppstest (55år) på Karolinska 2005 konstaterades att mina världen var de bästa de någonsin sett, inte nåt fel. Efter 50 år utan kött och fisk. Och bara 1 timmes lätt motion i veckan. Sedan hade jag ingen mptin alls de tio åren för testen på KI. Lägg till det minimalt med sömn under 30 år.

  • Positivt att höra pelle. Själv slutade jag att äta kött för 36 år sedan och det är ett av mina bästa val när det gäller hälsa och välmående. När jag slutade att äta kött utövade jag idrott på elitnivå och tränade hårt sex dagar i veckan med bla långa löppass och styrketräning. Jag var uppmärksam på om jag skulle klara av min träning om jag inte åt kött. Jag kunde konstatera att jag istället fick mer energi och att jag orkade mer än när jag tidigare hade ätit kött. Även jag hade tidigare varit påverkad av myten att man måste äta kött för att få i sig protein speciellt om man skulle utöva elitidrott.I mitt fall visade det sig att myten inte stämde utan att det var just en myt.
    Idag äter jag uteslutande ekologisk,naturlig växtbaserad mat och jag har idag samma matchvikt som jag hade under min idrottskarriär som jag avslutade för 30 år sedan utan att jag håller på med någon trenddiet.
    Jag har läst Colin T Campbell bok Kinastudien. Kinastudien är den mest omfattade studien i världen när det gäller kost,hälsa och sjukdom. Professor Campbell anser att hans mångåriga forskning klart har visat att animaliskt protein och animaliskt fett skapar olika sjukdomar. Campbell anser att naturlig och fullvärdig växtbaserad diet är den bästa när det gäller att skapa optimal hälsa. Vidare anser Campbell att det går att få i sig fullvärdigt protein genom att äta endast växtbaserad föda. Ett lågt intag av protein är att föredra medan ett högt intag av framförallt animaliskt protein skapar ohälsa och sjukdom.Som med alla företeelser som vi kommer i kontakt med och som vi upplever, är det upp till var och en av oss att känna efter vad som känns rätt för oss själva. Det är i första hand vi själva som kan påverka vår hälsa och vårt välmående. Vi skall inte låta oss FÖRLEDAS av någon utomstående auktoritet i vilken skepnad den än uppträder och tro att dessa skall fixa vår hälsa speciellt som allt handlar om pengar, karriär, makt och ego hos ett stort flertal av dessa auktoriteter.

  • Bra att sockret exponeras. Obs: betsockret = det vita sockret är något heltannat än rörsocker (det som kallas råsocker). Enkla sockerarten kan vår kropp hantera på rätt sätt.

    Veg kost ger bevisligen bättre hälsa – vid en åldersgruppstest (55år) på Karolinska 2005 konstaterades att mina världen var de bästa de någonsin sett, inte nåt fel. Efter 50 år utan kött och fisk. Och bara 1 timmes lätt motion i veckan. Sedan hade jag ingen mptin alls de tio åren för testen på KI. Lägg till det minimalt med sömn under 30 år.

  • Hårresande vad socker vi trycker i oss idag. Speciellt våra barn. Något att reflektera över, verkligen… och sedan agera. Dags att dra ner på det “vita giftet”!

  • Hårresande vad socker vi trycker i oss idag. Speciellt våra barn. Något att reflektera över, verkligen… och sedan agera. Dags att dra ner på det “vita giftet”!

  • Talet om att kött orsakar cancer vilar på skakig grund. Det är epidemiologi som inte kan visa samband så vida det inte uppfyller Bradford-Hill kriterierna, och det gör de inte. Till för 10 000 år sedan så var mäniskorna “Jägare och samlare”, och åt följaktligen mycket kött. Vi är kort sagt rovdjur, och cancer är inte vanligt bland rovdjur, och var det inte heller när vi var jägare och sammlare. Naturligtvis kan man äta en vegetaarisk kost även om man äter LCHF, och sådana finns. Men vegetarianism/veganism har alltid varit en liten minoritet bland mänskligheten.

  • Talet om att kött orsakar cancer vilar på skakig grund. Det är epidemiologi som inte kan visa samband så vida det inte uppfyller Bradford-Hill kriterierna, och det gör de inte. Till för 10 000 år sedan så var mäniskorna “Jägare och samlare”, och åt följaktligen mycket kött. Vi är kort sagt rovdjur, och cancer är inte vanligt bland rovdjur, och var det inte heller när vi var jägare och sammlare. Naturligtvis kan man äta en vegetaarisk kost även om man äter LCHF, och sådana finns. Men vegetarianism/veganism har alltid varit en liten minoritet bland mänskligheten.

  • Har man sockerberoende så finns det underliggande orsaker till sockerbegäret, och det man vill ha är inte en “kick”. Det är nog oftast mineralbrister som signaleras. Saknas mineraler, som också ska vara med och balansera blodsockret så blir det sockersug – och folk äter socker/snabba kolhydrater.

    Så här kan det stå på LCHF-forum för de som tycker saker och vill må bra:

    “Jag äter mest bär och ovanjordgrönsaker. Men unnar mig lite för mycket mörk choklad ibland ;)”

    “Ang frukt. Jag äter inga grönsaker så jag unnar mig 4 äpplen om dagen. Dels blir tarmen bättre och sen går jag ner i vikt ändå. Får heller inget sockersug av det.”

    Man äter sockerfrukt och kolhydrater, men skriver om sina brister som ger begär till att “unna sig”.

    En skriver att hon får inget sockersug för att hon äter fyra äpplen om dagen. Det låter som hon följer Fem om dagen – Hälsa 2020 “statliga früktstyrelsens råd” Myndigheterna har redan förstört folkhälsan med 6-8 brödskivor om dagen och andra felaktiga rekommendationer och råd, som kring fett.

    Att äta de där fyra äpplena som personen gjorde, är ett uttryck just för sockersug, svängigt blodsocker och mineralbrister, men det ska kamoufleras till att man “äter nyttigt”.

    Vill man ha bra protein och vegetariskt så kan man läsa >a href=http://http://www.hampa.net/page15/page17/page17.html>proteinsammansättningen i hampfrö unik i växtriket.

    Jag använder det varje dag. Alla frön, nötter och kärnor ska blötläggas innan man äter dom. Man väcker så fröt och mängden protein och annat ökar enormt, samtidigt som fytinsyrans effekt i dom att blockera upptaget av alla mineraler i fröt försvinner.

  • Har man sockerberoende så finns det underliggande orsaker till sockerbegäret, och det man vill ha är inte en “kick”. Det är nog oftast mineralbrister som signaleras. Saknas mineraler, som också ska vara med och balansera blodsockret så blir det sockersug – och folk äter socker/snabba kolhydrater.

    Så här kan det stå på LCHF-forum för de som tycker saker och vill må bra:

    “Jag äter mest bär och ovanjordgrönsaker. Men unnar mig lite för mycket mörk choklad ibland ;)”

    “Ang frukt. Jag äter inga grönsaker så jag unnar mig 4 äpplen om dagen. Dels blir tarmen bättre och sen går jag ner i vikt ändå. Får heller inget sockersug av det.”

    Man äter sockerfrukt och kolhydrater, men skriver om sina brister som ger begär till att “unna sig”.

    En skriver att hon får inget sockersug för att hon äter fyra äpplen om dagen. Det låter som hon följer Fem om dagen – Hälsa 2020 “statliga früktstyrelsens råd” Myndigheterna har redan förstört folkhälsan med 6-8 brödskivor om dagen och andra felaktiga rekommendationer och råd, som kring fett.

    Att äta de där fyra äpplena som personen gjorde, är ett uttryck just för sockersug, svängigt blodsocker och mineralbrister, men det ska kamoufleras till att man “äter nyttigt”.

    Vill man ha bra protein och vegetariskt så kan man läsa >a href=http://http://www.hampa.net/page15/page17/page17.html>proteinsammansättningen i hampfrö unik i växtriket.

    Jag använder det varje dag. Alla frön, nötter och kärnor ska blötläggas innan man äter dom. Man väcker så fröt och mängden protein och annat ökar enormt, samtidigt som fytinsyrans effekt i dom att blockera upptaget av alla mineraler i fröt försvinner.

  • Om det rekommenderas att äta kött (animaliskt protein) så är det inte för att uppmana folk att överkonsumera kött (i stället för att överkonsumera socker).
    Det är för att den typen av proteiner (vissa aminosyror) blockerar sockerkickar (medan de befinner sig i blodet). Det kan annars vara omöjligt att bli av med ett sockerberoende eftersom hjärnan kan fortsätta att producera sådana kickar, även om man inte ätit socker.
    Det behövs inte några stora mängder med proteiner.
    Att äta socker är egentligen att “knarka” på en funktion, som alltid har funnits i hjärnan, nämligen att kunna kvickna till och jaga i full fart även utan att ha ätit på länge. Så sockerkicken är inbyggd i oss och aktiveras av proteinbrist.
    Vete bör man nog då också sluta med eftersom det “triggar beroende”.

    Man kan inte lika gärna äta sockerbitar som frukt. Det är olika sockerarter. Om man lyser med ljus genom lösningar av olika sockerarter så ser man en skillnad mellan socker från frukt och de andra, även om de har samma kemiska formel.
    Så det kan vara en idé att undvika socker från andra växtdelar än frukt, som ex. honung och rotfrukter.

    “Förr åt vi väl ett äpple då och då”.
    Det var väl svensken på 50-talet som gjorde så.
    Men vår ämnesomsättning och vårt nervsystem skapades inte på 50-talet.

  • Jag råkar köpa en del av min mat från 7-dagsadventister, för de är ibland på torget här. Från dessa: http://stenshult.org/

    De vilar från solnedgången på fredag och under lördagen, och ägnar sig åt bra saker, som “sin tro”. Lördag är egentligen sista veckodagen, och som är helig, i alla fall för dom. Jag glömmer ibland av det, utan brukar fråga dom på torget på onsdagar, varför de aldrig är där på lördag, för då är det ju så många som beger sig till torget.

    En hel del, kanske det mesta, av det som blivit hälsomedvetenhet i USA kom från sjundedagsadventisterna, och dess Ellen White.

    Det är inget “krav” bland sjundedagsadventister att man inte ska äta kött. Men de har mycket bra filosofi, sedan får det vara hur det vill med att förstå bibeln bokstavligen (dvs att inte förstå de alls…), så är de ändå goda människor.

    På Okinawa så har de sitt grundvatten som går igenom korallager. De har då lyckan att via vattnet få alla mineraler och spårämnen i mängd, och i rätt relationer. Många odlar i sina trädgårdar, men vad hjälper det, i slutänden? Mineralerna är grunden. Men religiösa är oftare lyckligare människor än ickereligiösa. Att inte vända “det ovan” ryggen är nog grunden för att slippa att det trånga hörnet av ohälsa krymper för snabbt.

  • På kort sikt mår man bra av att äta det man är van vid eftersom tarmfloran är anpassad till den kosten. Ingen annan än en själv kan känna hur man mår inombords, det kan man bara veta själv och bestäms inte av någon länk. Däremot, vad som gäller på längre sikt är svårare att veta och det kan vara olika för olika människor och människogrupper. Det kan mycket väl vara så att eskimåer mår bäst av kött och fisk men jag såg en gång en dokumentär om vilka människor som lever längst i världen och märkligt nog fanns det flest 100-åringar bland 7-dagsadventister i USA och japaner från Okinawa. Den förstnämnda gruppen var vegetarianer och den andra gruppen åt väldigt mycket grönsaker som de odlade i sina egna trädgårdar. Ingen av grupperna åt stora mängder socker eller annan processad mat…..eller nog så var dokumentären bara samma sorts propagande som när man försöker skylla den globala uppvärmningen på kornas fisande. Vem vet.

  • Om det rekommenderas att äta kött (animaliskt protein) så är det inte för att uppmana folk att överkonsumera kött (i stället för att överkonsumera socker).
    Det är för att den typen av proteiner (vissa aminosyror) blockerar sockerkickar (medan de befinner sig i blodet). Det kan annars vara omöjligt att bli av med ett sockerberoende eftersom hjärnan kan fortsätta att producera sådana kickar, även om man inte ätit socker.
    Det behövs inte några stora mängder med proteiner.
    Att äta socker är egentligen att “knarka” på en funktion, som alltid har funnits i hjärnan, nämligen att kunna kvickna till och jaga i full fart även utan att ha ätit på länge. Så sockerkicken är inbyggd i oss och aktiveras av proteinbrist.
    Vete bör man nog då också sluta med eftersom det “triggar beroende”.

    Man kan inte lika gärna äta sockerbitar som frukt. Det är olika sockerarter. Om man lyser med ljus genom lösningar av olika sockerarter så ser man en skillnad mellan socker från frukt och de andra, även om de har samma kemiska formel.
    Så det kan vara en idé att undvika socker från andra växtdelar än frukt, som ex. honung och rotfrukter.

    “Förr åt vi väl ett äpple då och då”.
    Det var väl svensken på 50-talet som gjorde så.
    Men vår ämnesomsättning och vårt nervsystem skapades inte på 50-talet.

  • Har Kerstin någon seriös länk till information om att “veganer mår bäst av att äta grönsaker”?

    Eskimåerna åt kött, och var då vid god hälsa. Idag äter de kolhydrater och dör i sjukdom.

    Lite konstigt om vi skulle vara ämnade för en diet där vi stoppar i oss massa frukt och grönsaker varje dag. Förr åt vi kanske något äpple då och då – i SIN säsong.

    Man kan i sockerhänseende och olika skadliga effekter nästan lika gärna äta sockerbitar som frukt… men frukt är snyggare mer välinpackat socker.

    Veganer och andra kolhydratätare, hur bra mår de? De blir alldeles för mycket åt yin-hållet, får yin-sjukan.

    De blir störda. Titta bara på många av dom. En riktig man skulle inte vara en riktig man så länge, utan sluta som någon Babsan eller annat, helt ogrundad flippfloppad, om han skulle få för sig att bli vegan.

    Inga är så sura (även kroppsligt och biokemiskt) som rawfoodarna. För de lider, deras kroppar lider (brist) och är under förtryck av “en fluga” väl promotad av otaliga “hälsoexperter” och andra självpromotare.

    Det är ett stort och allvarligt problem detta.

    De har ofta låg energi. Råkostare är värst. Koka en del mat är viktigt, det ökar energin i den.

    Man bör söka balans i yin och yang, också, för det är materia i oss, eller blir det. Kött och ägg och annat, är mycket yang, kraft utåt, värme, expansion och liv, styrka, ljus, och annat. Yin är inåt, mörker, kyla, stilla och sakta, stagnation och död. Så blir man med alla nötter, kärnor, frukter, rawfood mm.

    Veganer och rawfoodare blir ofta låga i energin, med hjärndimam och nedstämda, kroniskt trötta och deprimerade.

    Men de kanske länge tror och hävdar att de lever hälsosamt och mår bra.

  • Jag råkar köpa en del av min mat från 7-dagsadventister, för de är ibland på torget här. Från dessa: http://stenshult.org/

    De vilar från solnedgången på fredag och under lördagen, och ägnar sig åt bra saker, som “sin tro”. Lördag är egentligen sista veckodagen, och som är helig, i alla fall för dom. Jag glömmer ibland av det, utan brukar fråga dom på torget på onsdagar, varför de aldrig är där på lördag, för då är det ju så många som beger sig till torget.

    En hel del, kanske det mesta, av det som blivit hälsomedvetenhet i USA kom från sjundedagsadventisterna, och dess Ellen White.

    Det är inget “krav” bland sjundedagsadventister att man inte ska äta kött. Men de har mycket bra filosofi, sedan får det vara hur det vill med att förstå bibeln bokstavligen (dvs att inte förstå de alls…), så är de ändå goda människor.

    På Okinawa så har de sitt grundvatten som går igenom korallager. De har då lyckan att via vattnet få alla mineraler och spårämnen i mängd, och i rätt relationer. Många odlar i sina trädgårdar, men vad hjälper det, i slutänden? Mineralerna är grunden. Men religiösa är oftare lyckligare människor än ickereligiösa. Att inte vända “det ovan” ryggen är nog grunden för att slippa att det trånga hörnet av ohälsa krymper för snabbt.

  • På kort sikt mår man bra av att äta det man är van vid eftersom tarmfloran är anpassad till den kosten. Ingen annan än en själv kan känna hur man mår inombords, det kan man bara veta själv och bestäms inte av någon länk. Däremot, vad som gäller på längre sikt är svårare att veta och det kan vara olika för olika människor och människogrupper. Det kan mycket väl vara så att eskimåer mår bäst av kött och fisk men jag såg en gång en dokumentär om vilka människor som lever längst i världen och märkligt nog fanns det flest 100-åringar bland 7-dagsadventister i USA och japaner från Okinawa. Den förstnämnda gruppen var vegetarianer och den andra gruppen åt väldigt mycket grönsaker som de odlade i sina egna trädgårdar. Ingen av grupperna åt stora mängder socker eller annan processad mat…..eller nog så var dokumentären bara samma sorts propagande som när man försöker skylla den globala uppvärmningen på kornas fisande. Vem vet.

  • Har Kerstin någon seriös länk till information om att “veganer mår bäst av att äta grönsaker”?

    Eskimåerna åt kött, och var då vid god hälsa. Idag äter de kolhydrater och dör i sjukdom.

    Lite konstigt om vi skulle vara ämnade för en diet där vi stoppar i oss massa frukt och grönsaker varje dag. Förr åt vi kanske något äpple då och då – i SIN säsong.

    Man kan i sockerhänseende och olika skadliga effekter nästan lika gärna äta sockerbitar som frukt… men frukt är snyggare mer välinpackat socker.

    Veganer och andra kolhydratätare, hur bra mår de? De blir alldeles för mycket åt yin-hållet, får yin-sjukan.

    De blir störda. Titta bara på många av dom. En riktig man skulle inte vara en riktig man så länge, utan sluta som någon Babsan eller annat, helt ogrundad flippfloppad, om han skulle få för sig att bli vegan.

    Inga är så sura (även kroppsligt och biokemiskt) som rawfoodarna. För de lider, deras kroppar lider (brist) och är under förtryck av “en fluga” väl promotad av otaliga “hälsoexperter” och andra självpromotare.

    Det är ett stort och allvarligt problem detta.

    De har ofta låg energi. Råkostare är värst. Koka en del mat är viktigt, det ökar energin i den.

    Man bör söka balans i yin och yang, också, för det är materia i oss, eller blir det. Kött och ägg och annat, är mycket yang, kraft utåt, värme, expansion och liv, styrka, ljus, och annat. Yin är inåt, mörker, kyla, stilla och sakta, stagnation och död. Så blir man med alla nötter, kärnor, frukter, rawfood mm.

    Veganer och rawfoodare blir ofta låga i energin, med hjärndimam och nedstämda, kroniskt trötta och deprimerade.

    Men de kanske länge tror och hävdar att de lever hälsosamt och mår bra.

  • Vad människor äter och mår bra av varierar väldigt mycket mellan individ till individ och mellan olika folkgrupper. Som jag har förstått det lever vi i symbios med våra tarmbakterier som utvecklas och förändras beroende på vår diet. Kanske är detta förklaringen till att köttätare mår bäst av kött och veganer mår bäst av att äta grönsaker.

  • Är själv vegetarian och mår bäst av äta frukt och sallad. Ska man äta kött så kan man tänka på vissa saker. Ät det inte ofta, och när du gör det låt kroppen “fasta” lite efteråt. Rensa sen ut med att äta mycket frukt och grönsaker. Så gjorde våra förfäder. De åt mest vilt kött och fick på så sätt i sig överlägset bättre kött än de vi kan få tag i idag, även om vi köper ekologiskt. De “proteiner” vi behöver är aminosyror, och de finns i gröna blad, och kan tas upp direkt av kroppen, till skillnad från protein som först måste brytas ner till aminosyror.

  • Vad människor äter och mår bra av varierar väldigt mycket mellan individ till individ och mellan olika folkgrupper. Som jag har förstått det lever vi i symbios med våra tarmbakterier som utvecklas och förändras beroende på vår diet. Kanske är detta förklaringen till att köttätare mår bäst av kött och veganer mår bäst av att äta grönsaker.

  • Är själv vegetarian och mår bäst av äta frukt och sallad. Ska man äta kött så kan man tänka på vissa saker. Ät det inte ofta, och när du gör det låt kroppen “fasta” lite efteråt. Rensa sen ut med att äta mycket frukt och grönsaker. Så gjorde våra förfäder. De åt mest vilt kött och fick på så sätt i sig överlägset bättre kött än de vi kan få tag i idag, även om vi köper ekologiskt. De “proteiner” vi behöver är aminosyror, och de finns i gröna blad, och kan tas upp direkt av kroppen, till skillnad från protein som först måste brytas ner till aminosyror.

  • Förenkla inte verkligheten med att säga att kött ger cancer. Rött kött, vitt kött – fågel… eller fisk???

    Hårt stekt eller grillat, eller inte?

    I verkligheten kan det vara andra faktorer som spelar in, och visst kött kan eller kan inte, ha en sekundär roll, men kanske inte vara orsaken i första skedet. Människor har en störd bakterieflora, och det i sig kan ge att det sker saker med tarmslemhinnan – men det behöver inte innebära att det var köttet som var boven, utan det kan tex vara att köttätare (rött kött) är mer benägna att gå till läkare än tex de som äter “rent fint kött”, eller vegetarianer. De röda köttätarna kan då tänkas lättare vara “hälsoomedvetna” och ta till sig frikostigt utskrivna antiobiotikakurer, vilket stör bakteriefloran.

    “Sussie skulle äta rött kött, eftersom enzymema förstörs vid upphettning av köttet. Två timmar efter Sussie börjat äta av köttet satte hon sig upp i sängen. Kelley matade henne med kött i ett dygn och hon blev starkare och starkare och efter tre dagar var hon bra.

    I dag (1990) äter Sussie rött kött tre gånger om dagen och är vid perfekt hälsa. Det här var något nytt för Kelley. Det motsade allt han trott på. kelley hade svårt att tro att han som “bara” var tandläkare i Texas, skulle vara den förste som insett att en del människor inte bara trivs med köttdiet, utan blir sjuka om de inte får kött.

    Till slut tröttnade Stefensson på diskussionerna och utmanade New York Medical Society. Tillsammans med en kollega stängde han in sig på Bellevuesjukhuset och levde på enbart rått kött med 80% mättat fett. Vid slutet av experimentet hade Stefenssons kolesterolvärde minskat med 70 enheter, han var vid utmärkt hälsa och hade minskat i vikt. Ingen kunde ge en förklaring på vad som hade hänt. Det publicerades ungefär femtio artiklar i medicinska tidskrifter som diskuterade detta experiment.”

    http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/97nr1/97-1art1.htm

  • Jag haller med Torbjorn, man maste definitivt inte ersatta socker med kott. Sa mycken cancerforskning om vilken kost som förebygger cancer, visar att mycket kottatande, speciellt industriframstallda kottprodukter, ar cancerframkallande.MVH Kerstin Salen

  • Personligen har jag svårt för allt detta köttätande. Jag föredrar vegetarisk mat. Att Damon Gameau lyfter fram köttet plus grönsaker som vägen till hälsa kan ha att göra med att Australien är en stor köttätarnation…

  • Utmärkt dokumentär. Såg den när den sändes på tv.

    Motiven är ju rätt uppenbara varför industrin proppar maten full med socker. Smygs in i all sorts mat. Vidrigt är bara förnamnet. Det ska börjas i tid. Skillnad på “drog och drog”. Så länge det säljer. Som att vi inte får bestämma över våra egna kroppar. Vill man få det till. Inbilla oss. Glöm det.

  • Förenkla inte verkligheten med att säga att kött ger cancer. Rött kött, vitt kött – fågel… eller fisk???

    Hårt stekt eller grillat, eller inte?

    I verkligheten kan det vara andra faktorer som spelar in, och visst kött kan eller kan inte, ha en sekundär roll, men kanske inte vara orsaken i första skedet. Människor har en störd bakterieflora, och det i sig kan ge att det sker saker med tarmslemhinnan – men det behöver inte innebära att det var köttet som var boven, utan det kan tex vara att köttätare (rött kött) är mer benägna att gå till läkare än tex de som äter “rent fint kött”, eller vegetarianer. De röda köttätarna kan då tänkas lättare vara “hälsoomedvetna” och ta till sig frikostigt utskrivna antiobiotikakurer, vilket stör bakteriefloran.

    “Sussie skulle äta rött kött, eftersom enzymema förstörs vid upphettning av köttet. Två timmar efter Sussie börjat äta av köttet satte hon sig upp i sängen. Kelley matade henne med kött i ett dygn och hon blev starkare och starkare och efter tre dagar var hon bra.

    I dag (1990) äter Sussie rött kött tre gånger om dagen och är vid perfekt hälsa. Det här var något nytt för Kelley. Det motsade allt han trott på. kelley hade svårt att tro att han som “bara” var tandläkare i Texas, skulle vara den förste som insett att en del människor inte bara trivs med köttdiet, utan blir sjuka om de inte får kött.

    Till slut tröttnade Stefensson på diskussionerna och utmanade New York Medical Society. Tillsammans med en kollega stängde han in sig på Bellevuesjukhuset och levde på enbart rått kött med 80% mättat fett. Vid slutet av experimentet hade Stefenssons kolesterolvärde minskat med 70 enheter, han var vid utmärkt hälsa och hade minskat i vikt. Ingen kunde ge en förklaring på vad som hade hänt. Det publicerades ungefär femtio artiklar i medicinska tidskrifter som diskuterade detta experiment.”

    http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/97nr1/97-1art1.htm

  • Jag haller med Torbjorn, man maste definitivt inte ersatta socker med kott. Sa mycken cancerforskning om vilken kost som förebygger cancer, visar att mycket kottatande, speciellt industriframstallda kottprodukter, ar cancerframkallande.MVH Kerstin Salen

  • Personligen har jag svårt för allt detta köttätande. Jag föredrar vegetarisk mat. Att Damon Gameau lyfter fram köttet plus grönsaker som vägen till hälsa kan ha att göra med att Australien är en stor köttätarnation…

  • Utmärkt dokumentär. Såg den när den sändes på tv.

    Motiven är ju rätt uppenbara varför industrin proppar maten full med socker. Smygs in i all sorts mat. Vidrigt är bara förnamnet. Det ska börjas i tid. Skillnad på “drog och drog”. Så länge det säljer. Som att vi inte får bestämma över våra egna kroppar. Vill man få det till. Inbilla oss. Glöm det.

  • Att undvika socker, se till att få i sig vettig mat, ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till och från arbetet: Klart att det fungerar. Tror ingen ifrågasätter det. Problemet är väl att hålla sig till det.

  • Att undvika socker, se till att få i sig vettig mat, ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till och från arbetet: Klart att det fungerar. Tror ingen ifrågasätter det. Problemet är väl att hålla sig till det.

  • Den som vill tappa kilon på riktigt och få igång en bättre hälsa och immunförsvar bör läsa på om att fasta och vad det betyder för kroppen.
    Tänk dig en hetsig dag på jobbet och du kommer hem och känner bara för att slappa på soffan och koppla av fullständigt. Att fasta är exakt samma för kroppen. De system som håller igång kroppen får aldrig nånsin en paus, det stressas, äts, näring ska brytas ner osv. kroppen får aldrig en paus. Att fasta ger kroppen en paus och möjlighet att stöta ut orenheter och återuppbygga immunförsvaret.

    Läs om fasta och lär dig förstå vad det gör med din kropp och för ditt välbefinnande så är du på väg mot en bättre hälsa.

  • Inte en månad utan två!

    “Hur mycket socker äter du egentligen? Filmaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i vår vardagskost genom att äta helt vanlig mat i två månader. Resultatet blir en chock – för både hjärta, hjärna och mage.”

  • Den som vill tappa kilon på riktigt och få igång en bättre hälsa och immunförsvar bör läsa på om att fasta och vad det betyder för kroppen.
    Tänk dig en hetsig dag på jobbet och du kommer hem och känner bara för att slappa på soffan och koppla av fullständigt. Att fasta är exakt samma för kroppen. De system som håller igång kroppen får aldrig nånsin en paus, det stressas, äts, näring ska brytas ner osv. kroppen får aldrig en paus. Att fasta ger kroppen en paus och möjlighet att stöta ut orenheter och återuppbygga immunförsvaret.

    Läs om fasta och lär dig förstå vad det gör med din kropp och för ditt välbefinnande så är du på väg mot en bättre hälsa.

  • Inte en månad utan två!

    “Hur mycket socker äter du egentligen? Filmaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i vår vardagskost genom att äta helt vanlig mat i två månader. Resultatet blir en chock – för både hjärta, hjärna och mage.”

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *