Without Warning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 december 2006
- NewsVoice redaktion
Filmen: Without Warning. Filmaffisch: Warner Bros.
Filmen: Without Warning. Filmaffisch: Warner Bros.
Filmen: Without Warning. Filmaffisch: Warner Bros.

En helt superb TV-film som jag såg för en hel massa år sen. Den gjordes 1994 och utspelar sig helt som direktsänd nyhetsrapportering från TV om en plötslig och lika oväntad händelse där tre asteroider slår ner i USA, Frankrike och Kina.

Text: EllJay | Importerad artikeln som tidigare publicerats på Torbjornsassersson.com (2006)

Det hela börjar med att en vanlig TV-serie som avbryts av en viktigt nyhetsinslag. De rapporterar om dessa nedslag och var dom inträffat, men säger att de inte fått in ytterligare rapportering från nedslagsplatserna och att de återkommer så fort dom fått in mer information

När de återkommer så kommer resten av dramat att utspela sig i denna nyhetssändning med information från reportrar ute på fältet, offer och vittnen, intervjuer och press-information direkt från NASA, ytterligare intevjuer med astronomer, forskare, representanter från religioner runt om i världen, till och med en intervju med Arthur C Clarke om händelsen.

Det hela eskalerar mer och mer och ytterligare information tillkommer och vid ett visst skede vägrar NASA att göra ytterligare uttalanden och avbryter sin presskonferens.

Efter att denna TV-film sänts i TV 1994 skapade den, om inte panik, så åtminstone många reaktioner och oroliga telefon-påringningar till TV-stationen. Det var inte lika illa som när den direktsända Radio-teatern av Orson Welles “War of the Worlds”, skriven av H.G Wells, om en invasion från Mars som sändes under Halloween i USA 1938.  Denna sändning skapade minst sagt panik runt om i USA då folk visste varken ut eller in om hurvida det var på riktigt eftersom det lät som en nyhetsrapportering.

Den bestod av konstruerade nyhetssändningar och intervjuer med skräckslagna ögonvittnen. Denna sändning var så övertygande så att den skapade en landsomfattande panik. Welles var senare tvungen att gå ut dagen där på och be lyssnarna om ursäkt. Orson Welles ursäktade sig med att det fanns tydliga ledtrådar i programmet som påvisade att det rörde sig om fiktion.

Without Warning som jag pratade om inledningsvis gjordes med riktiga nyhetsankare Sander Vanocur och Bree Walker Lampley vilket, på samma sätt som GhostWatch gav det en “air” av trovärdighet i den aspekten att det togs som en verkligt nyhets-inslag.

Without Warning finns på Amazon

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *