Patrik Nyberg: Den juridiska eliten livrädd för Catrine da Costa-fallet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 mars 2009
- NewsVoice redaktion
Patrik Nyberg - Pressfoto: eget verk
Patrik Nyberg - Pressfoto: eget verk
Patrik Nyberg – Pressfoto: eget verk

I år är det 25 år sedan Catrine da Costas mördades. Om bara några månader preskriberas mordet och gärningsmannen kan andas ut. Den skyldige kommer med all sannolikhet gå fri och han har skyddats av mäktiga krafter under alla år. För i och med sitt tragiska öde blev Catrine da Costa Sveriges farligaste kvinna för etablissemanget.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Newsmill.se 2009-03-29 och den återpubliceras med tillstånd från artikelförfattaren på samma datum i NewsVoice. Vill du också ha en artikel återpublicerad från Newsmill, kontakta NewsVoice.

Text: Patrik Nyberg (Twitter), idéhistoriker och frilansjournalist. Nyberg har i en C och D-uppsats granskat styckmordsmålet

I år är det 25 år sedan Catrine da Costas mördades. Om bara några månader preskriberas mordet och gärningsmannen kan andas ut. Den skyldige kommer med all sannolikhet gå fri och han har skyddats av mäktiga krafter under alla år. För i och med sitt tragiska öde blev Catrine da Costa Sveriges farligaste kvinna för etablissemanget.

Efter en farsartad rättegång 1988 frikändes allmänläkaren och obducenten från mord. Men i den friande domen skrevs det in att de styckat Catrine. Tingsrätten menade att läkarna i närvaro av allmänläkarens 17 månader gamla dotter begått detta skändliga brott och de friade männen fick för evigt ett kainsmärke att bära. Några bevis mot läkarna har aldrig funnits och det är remarkabelt att en domstol på detta sätt fortsätter lynchmobbens verk.

Allt efter som åren gått har brottsoffret Catrine blivit alltmer besvärande för etablissemanget. Alla de som gjorde karriär på hennes öde hoppades att uppmärksamheten kring fallet skulle tyna bort och att processen mot läkarna inte skulle komma att granskas. Men Catrines farlighet för maktens män och kvinnor har bara ökat för varje år för att nu nå orkanstyrka. Med några månader kvar till preskription har chefsåklagare Peter Claesson bestämt att inga fler DNA-test ska utföras.

Tidigare hade kriminalchefen Magnus Sallrot samma uppfattning, men han fick backa efter att JK mottagit en mängd anmälningar från personer som önskar rättvisa åt Catrine. Anmälarna hade reagerat starkt på att kriminalchefen inte ville testa de brottsbelastade män som ryms i utredningen.

Sallrot utlovade DNA-test efter JK:s påstötning men chefsåklagaren kom till utredarnas undsättning och beslöt att någon teknisk bevisning inte skulle användas i detta mordärende. Liksom DNA-test har friat läkarna, har det även konstaterats att det inte är läkarnas fingeravtryck på de säckar som Catrine återfanns i. Men några ytterligare fingeravtryckstest är inte heller inplanerat.

Om mordet på Catrine da Costa skulle få sin lösning innebär det att en granskning av rättsväsendet kommer att göras och det är något den juridiska eliten till varje pris vill förhindra. Ingen av dem som möjliggjorde justitiemordet tror idag att allmänläkarens 17 månader gamla dotter bevittnat ett ritualmord där det åts ögon och huvuden grillades. Men för maktens män och kvinnor spelar inte sanningen längre någon roll.

Sanningen om vad som hände Catrine har blivit för farlig, då man fruktar en dominoeffekt: Om de inblandade i da Costa-fallet hade fel innebär det kanske att de gjort stora felbedömningar i andra fall och låtit fler skyldiga löpa fruktar etablissemanget. Nätverket som utnyttjade Catrines öde är alla män och kvinnor på höga poster i det svenska samhället. Men omsorgen om Catrine måste vara viktigare än att skydda höga herrar och damer.

Text: Patrik Nyberg (Twitter), idéhistoriker och frilansjournalist. Nyberg har i en C och D-uppsats granskat styckmordsmålet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *