Johan Linander: Straffrabatten för personer som begår många brott måste bort

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 juli 2009
- NewsVoice redaktion
Johan Linander - Foto: Johannes Jansson
Johan Linander - Foto: Johannes Jansson
Johan Linander – Foto: Johannes Jansson, Norden.org. Licens: CC BY 2.5 dk, Wikimedia Commons

 I Sverige har vi en stor straffrabatt för de personer som begår många brott. I princip kan den som begått några inbrott fortsätta sin verksamhet utan att riskera längre straff om han skulle åka fast. Det ger totalt fel signal, skriver Centerpartiets rättspolitiska talesman JOHAN LINANDER.

Text: Johan Linander (Linkedin), kanslichef och kommunjurist på Tomelilla Kommun samt tidigare riksdagsledamot och Centerpartiets rättspolitiska talesperson. | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill 2009-07-15. NewsVoice fick Linanders tillstånd att återpublicera artikeln.

“Två härliga veckor på Kreta, kanske i varmaste laget men med knappt 100 meter till Medelhavets djupblå vatten och svalkande drycker i baren så vore det en skam att klaga. Lite trist att komma hem, men det regnade åtminstone inte. Grannarna hade också åkt bort, det kändes ödsligt i kvarteret. Och så mycket gräset hade växt…

Nästa tanke var: Något är fel! Källarfönstret är sönder. Hjärnan gick på högtryck för att hitta en naturlig förklaring, men innerst inne visste jag redan vad som hade hänt. Medan vi njutit i Chania och dess omgivningar så hade någon gjort inbrott i vårt hem.

Jag sprang fram och låste snabbt upp ytterdörren, men sedan öppnade jag dörren mycket sakta. Det var precis som att jag inte ville se. När jag såg förstod jag varför jag inte ville se. Allting, precis allting, var upp och ner. Just då funderade jag inte på vad som hade blivit stulet utan bara på varför tjuvarna hade förstört hela vårt hem.

Nu, två månader senare, är huset snyggt och ordnat. De hade tagit de få smycken vi hade, en ny platt-tv, en gammal kamera och några hundra danska kronor som jag hade i en låda. Det totala värdet var inte ens 50 000 kr och vi har fått all hjälp som tänkas kan av vårt försäkringsbolag. De har verkligen varit hjälpsamma. Men en sak kan de eller någon annan aldrig hjälpa oss med. Det som tidigare var vårt hem som vi älskade är nu bara vårt hus som vi bor i. Tjuvarna tog vårt hem och vår trygghet.”

Även om detta är en påhittad berättelse så är det en berättelse som tyvärr allt för många svenskar kan känna igen sig i. Ett inbrott i hemmet upplevs ofta som en kränkning som är långt mycket värre än att bli av med lite saker. Vetskapen om att någon har rört och smutsat ner varenda ägodel. De eviga tankarna varje gång man kommer hem. Har det hänt igen?

Med ganska enkla medel kan vi själva minska risken för inbrott. Be någon tömma brevlådan och slänga sopor i soptunnan, parkera bilen på uppfarten, låt trädgården se “använd” ut och att ha flera olika lampor inställda med timer är några exempel. Genom att märka och registrera sina mer stöldbegärliga ägodelar kan man också minska risken för stöld och öka chansen att få tillbaka ägodelarna om de har blivit stulna. Givetvis minskar också risken om man installerar larm, men helt kan man aldrig gardera sig mot inbrott.

De ligor som organiserar och genomför bostadsinbrott är ofta mer försiktiga än i exemplet ovan, de är också snabba, tar inga större risker och lämnar få spår efter sig. De allra flesta inbrott blir inte utredda och leder därmed inte till åtal och fällande dom för gärningsmannen.Detta är givetvis något som inbrottsligorna är väl medvetna om. Lukrativ verksamhet, låg risk att åka fast och lågt straffvärde gör att antalet bostadsinbrott åter ökar. År 2008 anmäldes fler än 18 000 bostadsinbrott vilket är det största antalet på mer än tio år.

Sedan alliansregeringen tillträdde år 2006 så har antalet poliser i landet ökat kraftigt, under mandatperioden kommer Sverige att ha fått ca tretusen fler poliser. Detta gör att de så kallade vardagsbrotten kan prioriteras högre. Under 2008 klarades enbart 13 procent av bostadsinbrotten upp varav så få som fyra procent blev personuppklarade. Detta är statistik som vi inte kan vara nöjda med. Den här typen av brott som drabbar vanliga människor i deras vardag måste prioriteras högre.

Dessutom har vi i Sverige en stor straffrabatt för de personer som begår många brott. I princip kan den som begått några inbrott fortsätta sin verksamhet utan att riskera längre straff om han skulle åka fast. En tydlig uppmuntran till kriminella, “har ni börjat begå brott kan ni fortsätta gratis”.

Detta långtgående straffrabattssystem har vi i Centerpartiet argumenterat mot under flera år. Redan under förra mandatperioden så motionerade vi om att den som begår flera brott måste få längre straff och att det av princip aldrig ska vara straffritt att fortsätta begå brott. Det ger totalt fel signal.

Ibland tar politiken lång tid. Nu äntligen har Centerpartiet i alliansregeringen fått beslut om en utredning som ska se över hur den flerfaldiga brottsligheten ska kunna bedömas rättvisare. I utredningen av påföljdssystemet ska utredaren analysera frågan om straffvärdebestämning vid flerfaldig brottslighet och vid behov lämna förslag som ger sådan brottslighet större genomslag vid påföljdsbestämningen. Detta är ett bra första steg, men det är först när bostadsinbrotten blir färre, vardagsbrotten prioriteras högre och varje brott leder till en påföljd som vi kan vara nöjda.

Text: Johan Linander (Linkedin)

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq