Thomas Bodström: Därför sätter jag mig i styrelsen för en privat förskola

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 september 2009
- NewsVoice redaktion
Thomas Bodström, 2011 - Foto: Peter Jonsson, Wikimedia Commons
Thomas Bodström, 2011 - Foto: Peter Jonsson, Wikimedia Commons
Thomas Bodström, 2011. Foto: Peter Jonsson, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

“Det viktigaste i diskussionen om skolan är inte ägandeformer, utan skolornas kvalité och att tillgänglighet för alla barn ska vara rättvis”. Det skriver Thomas Bodström med anledning av att Politikerbloggen uppmärksammat att han tackat ja till att sitta i förskolekoncernen Pysslingens styrelse.

Text: Thomas Bodström, advokat och innehavare av Advokatbyrån Thomas Bodström, tidigare ordförande i riksdagens justitieutskott samt justitieminister (S). | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill 2009-09-10 | NewsVoice fick tillstånd av Bodström att återpublicera artikeln.

Under åren har jag fått några – inte överdrivet många, men ändå några – frågor om vara med i en bolagstyrelse. Fram tills nu har jag tackat nej. Men när jag nu fick frågan om att vara med i Pysslingens styrelse tackade jag ja. Jag tycker att det är viktigt att vi socialdemokrater är med i näringslivet. På så sätt kan vi bättre vara med att påverka aktuella frågor.

Alla mina fyra barn har gått, eller går, i Pysslingen. Anledningen till kontinuiteten är förstås att vi är väldigt nöjda med verksamheten. Men jag har också fått uppleva hur dåligt vissa friskolor kan fungera. Där allt handlar om att maximera vinsten på kort tid och plöja ned dem i ägarnas fickor.

Som exempel kan nämnas en skola där man lät barnen sluta före lunch på fredagar för att kunna dra ned på matkostnaderna med 20 %. De barn, vars föräldrar hade pengar, gick då på McDonalds. Andra fick gå hem och äta mackor.

ArcanumSkolan 2024

Det finns många exempel på oseriösa friskolor. Men så länge debatten förs mellan privat och offentligt gömmer sig de oseriösa friskolorna bakom de seriösa, där alla dras över en kam. Det är skönt att få berätta att hundra procent av den vinst som Pysslingen har gjort har gått tillbaka till pågående eller ny verksamhet.

Det viktigaste i diskussionen om skolan är inte ägandeformer, utan skolornas kvalité och att tillgänglighet för alla barn ska vara rättvis.

Text: Thomas Bodström, advokat och innehavare av Advokatbyrån Thomas Bodström

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *