Per Oskar Svensson: Tänk om… [Olympiska spelen 2010]

publicerad 28 februari 2010
- Per O. Svensson
Per Oskar Svensson - Foto: Blue Publishing, Wikimedia Commons, public domain
Per Oskar Svensson - Foto: Blue Publishing, Wikimedia Commons, public domain
Per Oskar Svensson – Foto: Blue Publishing (Blue.se), Wikimedia Commons, public domain

Tänk om OS tar slut idag, kanske med en svensk medalj på 5-milen. Slutresultatet blir under alla förhållanden med beröm godkänt. Vi är en stolt vintersportnation och har vi gud ske lov också kunnat utmana Norge.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Newsmill.se 2010-02-28 och den återpubliceras med tillstånd från artikelförfattaren på samma datum i NewsVoice. Vill du också ha en artikel återpublicerad från Newsmill, kontakta NewsVoice.

Text: Per Oskar Svensson, advokat

Tänk om OS tar slut idag, kanske med en svensk medalj på 5-milen. Slutresultatet blir under alla förhållanden med beröm godkänt. Vi är en stolt vintersportnation och har vi gud ske lov också kunnat utmana Norge.
Kungen och drottningen har varit där och kunnat gratulera och krama våra medaljörer live så att säga.

Resultaten har varit som en berg och dalbana. Ena dagen på topp, nästa dag krasslig och ändå nästa dag sjuk. Istället för guld blev det isolering på hotellet, en katastrof när man tränat och tävlat i flera år. Trots alla våra guld, silver och brons så dyker de välkända orden upp *”tänk om” det och det inte inträffat, då hade vi varit helt i topp på resultatlistan. Vi hade varit bäst i världen.

Tänk om inte Anja hade kraschat – bara 50 m från mål. Silvermedaljen blåste sin väg!

Tänk om Helena Jonsson fått ha sin David Ekholm med som tröstare och personlig assistent!

Tänk om inte Emil Jönsson pussat på Anna Haag – sambon – då hade vi haft ett guld till.

Tänk om inte Anna Holmlund missat starten i sin semifinal. Guldet blev till sand.

Tänk om inte Northug varit på hugget alla dagar. Han som åker fortare än både klocka och kamera på upploppet – de andra stod stilla.

Det allra värsta tänk om var om Tre Kronor spolat alla gamlingar och istället tagit med den nya generationen till OS. Sak samma för Finland 0 – 6 efter 12 minuter mot USA, men de tog ju ändå brons genom att vinna över Slovakien, som ju vi förlorade emot.

Jag glömmer aldrig rubrikerna och bilderna när Tre Kronor reste till Vancouver. Våra hjältar åker nu till OS. Tänk att vara hjälte redan innan man klivit på planet till Vancouver. Det ni – då behövde dom ju inte slåss – dom var ju redan hjältar.

Nu när kung Carl Gustav ändå var där, varför fick vi inte se honom köra Ski cross – den nya vinter OS-sporten.
Nej, tanken var helt fel, han hade ju inte ens tagit sig över det första hindret. Tänka sig att våran kung blir liggande – hängande över första skicrosskanten. Hämtad av en helikopter vinkande till oss TV-tittare med en svensk flagga i handen. Vilken lycka när OS-truppens chefsläkare slutligen meddelar – han kommer inte att kunna starta i morgon. Han är totalt slut. Tänk dig att först pussa för mycket på drottning Silvia och sedan i smyg ha dopat sig med en klunk Absolut Renat svenskt brännvin som dessbättre numera är dopingklassat.

Skandalen är den värsta som drabbat OS. En kung som fastnat på första hindret, som sedan fick åka helikopter, befanns dopad och kanske blir avstängd från OS på livstid. Vi som inte kan vinna guld utan honom. Vi begär nåd för vår kung han är ju en omistlig tillgång för den svenska OS-truppen. Varför inte – utse honom till Tre Kronors nästa lagkapten. Det första han skulle säga till våra “OS-hockeyhjältar” det är att kriget inte kan vinnas utan strid, först när man är beredd att gå i döden för sitt land – då är man en verklig hjälte.

Mina personliga hjältar därborta i Vancouver det är curlingdamerna med sin lagkapten Anette Norberg. Svenska Dagbladet kan ge dem bragdmedaljen redan vid hemkomsten. Tala om ett avgörande i svårt och vanskligt läge.
Tänk att vi var bäst i den bästa av grenar – curling. När Katarina Hulting kl. 03.25 på morgonen – i den nionde omgången – sade att matchen var förlorad, då blev jag så besviken att jag slog av TV:n, slängde mig i sängen och uttalade min förbannelse över alltihop. Klockan 09.00 väckte Pia mig med kaffe på sängkanten, vilken fantastisk match du såg i natt, vilken seger, vilken glädje. Om det ändå vore sant tänkte jag med bister min. Det är sant sade hon, Sverige avgjorde i en skiljeomgång, vilket är curlingens sudden death.

Det var då jag tänkte om – inte ens expertkommentatorerna var att lita på. Slutet gott – allting gott blev till slut en sanning. Den värsta expertkommentatorn var dock Stig Strand när han sade att Lindsey Vonn inte fick med sig skidorna vid en av portarna. Då måste det väl ändå vara kört? Hyland skrek en gång “den glider in i mål – pucken alltså. När Anja efter sin krasch gled in över mållinjen så blev hon diskvalifiserad därför att hon inte hade skidorna med sig, men hon var väl medvetslös då, men det brydde sig inte juryn om.

Jag längtar redan efter nästa OS i Ryssland för då slipper vi sitta uppe mitt i natten. Våra hockeyhjältar skall då försöka spöa ryssen på deras hemmaplan. Vad vore livet utan OS.

Text: Per Oskar Svensson, advokat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq