Krister Thelin: Jan Guillou är en ohederlig debattör

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 mars 2010
- NewsVoice redaktion
Krister Thelin - Foto: Utrikesdepartementet
Krister Thelin - Foto: Utrikesdepartementet
Krister Thelin – Foto: Utrikesdepartementet

Min tes är att Reepalus passivitet har sin orsak bl.a i en omsorg om de många röster som i Malmö står att vinna från invandrare med rötter i mellanöstern. Detta har fått Jan Guillou att påstå att jag menat att Reepalu är Malmös “Hitler”. Nej, så illa är det inte. Men det är illa nog, skriver Krister Thelin.

Text: Krister Thelin, jurist (Twitter) | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill den 2010-03-19 | NewsVoice fick tillstånd av Thelin att återpublicera artikeln.

I samband med debatten om Reepalu och påstådd antisemitism i Malmö har författaren Jan Guillou (KGB) varit ute med etiketteringsstämpeln. Själv blev jag, pga av ett inlägg på Newsmill i saken, beskylld för att vara en del av “Israellobbyn”. Och för säkerhets skull också betecknad som domare ” (M)”. Låt oss ta den stämpeln först. Guillou kan knappast veta var jag idag har mina partipolitiska sympatier. Skulle det stått något, skulle det stått “Alliansen”. Men det är en styggelse att partiklassificera just domare. Att nämndemän är politiskt valda är en sak, domare är det inte.

Och så till frågan om min tillhörighet till den judiska lobbyn eller, som Guillou väljer att uttrycka det, “Israellobbyn”. Begreppet är väl känt för dem som vill avvisa alla påståenden om antisemitism eller osaklig kritik av Israel. Det spelar på fördomar om en allomfattande judisk världskonspiration, som har sina rötter bl.a i en av världshistoriens mest berömda dokumentförfalskningar, Sions vises protokoll, vilken tsarens hemliga polis Ochrana (en föregångare till KGB, alltså) på sin tid producerade.

Vanföreställningen har visats sig, trots avslöjandet om protokollets ursprung, vara ovanligt seglivad. I mellanöstern sprids protokollet fortfarande och bidrar till att hålla antisemitismen där vid liv. Att Guillou med sina varma känslor för den palestinska saken använder etiketten förvånar alltså inte, men det ger inte saken större legitimitet.

Till sist, Reepalu har med sin otydlighet och sin påtagliga ovilja, att ta avstånd från antisemitismen i Malmö bidragit till att judar sett sig tvingade att lämna staden. Min tes är att Reepalus passivitet har sin orsak bl.a i en omsorg om de många röster som i Malmö står att vinna från invandrare med rötter i mellanöstern. Detta har fått Guillou att påstå att jag menat att Reepalu är Malmös “Hitler”. Nej, så illa är det inte. Men det är illa nog. Och Guillou skriver understundom spännande romaner. Men särskilt hederlig i debatten är han inte.

Text: Krister Thelin (Twitter)

Hans Krister Thelin (1947-) är en svensk jurist. Thelin har varit verksam som domare, utnämnd till lagman vid Hovrätten över Skåne och Blekinge 1998, samt som statssekreterare i justitiedepartementet under Regeringen Carl Bildt. 2003 till 2008 var han domare vid FN:s Krigsförbrytartribunal för forna Jugoslavien i Haag.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq