Patrik Nyberg: Åklagaren försöker rädda sitt eget skinn

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 mars 2010
- NewsVoice redaktion
Patrik Nyberg - Pressfoto: eget verk
Patrik Nyberg - Pressfoto: eget verk
Patrik Nyberg – Pressfoto: eget verk

Det är på något vis symtomatiskt att Ingela Svensson utkommer med en diktsamling på Tusculum förlag. Samma förlag som givit röst åt den absurdaste berättelsen som framförts i svensk kriminalhistoria, nämligen det så kallade Södertälje-fallet. Kan Tusculum förlag ställa sig bakom en bok som propagerar för att massvis med ritualmord förövats och andra vandringssägner så är kanske inte steget så långt till att ge ut Svenssons poetiska alster.

Text: Patrik Nyberg (Twitter), idéhistoriker och frilansjournalist. Nyberg har i en C och D-uppsats granskat styckmordsmålet | Denna artikel publicerades ursprungligen i Newsmill 2010-03-06 och den återpubliceras med tillstånd från artikelförfattaren på samma datum i NewsVoice.

Det är en märklig text som Svensson presterat på många sätt. Varför talar du inte klartext om herpesen? Erkänn att du spred felaktigheter om att Tito Beltrán smittat en liten flicka med herpes. Detta felaktiga påstående från Svenssons sida bidrog starkt till att processen mot Beltrán blev rättsosäker.

Svenssons textmassa om värdeskalor handlar bara om retorik för att dölja det faktum att rättsväsendet bedrev en kampanj mot Beltrán. T ex diskuterades hur gripandet skulle generera mesta medial skada för honom genom att polisen grep honom på trappan till hovrätten.

Den motsättning mellan barn och vuxen som Svensson målar upp har ingen bäring i detta fall. Tvärtom är det enkelt att se hur åklagarna tillåtit privat rättsskipning att flytta in i rättssalarna. Bakgrunden till hela processen är en otrohetsaffär där den försmådde mannen på alla sätt ville hämnas på Tito som varit otrogen med hans fru.

I första instansen blev det avslag men sedan han plockat in privatspanaren Dahlström-Lannes gick det istället som på räls.Hur ställer sig åklagaren till de uppgifter om barnflickan som anger att hon vittnade för att hjälpa den lilla flickan? Uppgifter som antyder att hon känner sig inmålad i ett hörn att göra vad som förväntas av henne av de som drev kampanjen mot Tito Beltrán? Märk väl att det inte är barnflickan som gör våldtäktsanmälan utan privatspanaren Dahlström-Lannes. Det är tur för åklagaren att media inte kritiskt granskat rättsväsendets agerande i detta fall.

Om åklagaren skriver ett nytt inlägg så vore det klädsamt om hon la korten på bordet angående det felaktiga påståendet att Tito Beltrán smittan en liten flicka med könsherpes? Varför gick ni ut med detta påstående? Varför dementerades aldrig denna felaktighet?

Och slutligen: Tror åklagaren att Tito fällts om inte en privatspanare tillåtits sitta med polisförhör, kontakta vittnen, göra polisanmälningar och driva processen genom sina kanaler? Åklagaren lät privatspanaren ta hand om smutsgörat och såg det som en del i ett spel som till varje pris skulle få kändisen på fall.

I detta ärende var det en nackdel att vara en utlandsfödd kändis som provocerade jantelagen till det yttersta. För åklagaren blev det en fjäder i hatten som inom kort renderar henne att publiceras på ett ritualmordstroende förlag.

Text: Patrik Nyberg (Twitter), idéhistoriker och frilansjournalist

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq