Militär expert: Underrättelsetjänst har sannolikt gillrat en sexfälla för Assange – Newsmill

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 augusti 2010
- NewsVoice redaktion
Anders Jallai - Pressfoto: Jonas Forsberg
Anders Jallai - Pressfoto: Jonas Forsberg
Anders Jallai – Pressfoto: Jonas Forsberg

“När Julian Assange beslutade publicera de hemliga Afghanistan-dokumenten korsade han en osynlig men nog så tydlig gräns och blev en verklig fara för rikets säkerhet och i det här fallet samtliga i Afghanistan verkande länders säkerhet. Även Sveriges. Han publicerade dokument som är operativa och hamnade på så sätt i den röda zonen; säkerhetsrisker. Assange kanske ska vara glad att han “bara” utsatts för en sexfälla.” Det skriver underrättelseexperten och fd flygofficeren Anders Jallai.

Text: Anders Jallai (Se alla Jallais artiklar) | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill 2010-08-21. NewsVoice fick Jallais tillstånd att återpublicera med ursprungligt datum.

Wikileaks grundare Julian Assange kan vara utsatt för en klassisk så kallad honungsfälla. Han är idag anhållen i sin frånvaro för våldtäkt och ofredande på två svenska kvinnor. Våldtäkterna ska ha skett när Julian Assange var i Sverige nyligen.

Nu finns det självklart en risk att Assange är skyldig men det ligger närmare till hands att tro, utan att vara konspiratorisk i överkant, att det är en sexfälla som han utsatts för, och att kvinnorna i så fall varit utsända/kontrakterade av en underrättelsetjänst. Varför inte en svensk?

Det är enkelt att i vår harmoniska vardag, se lättsamt på händelser och fenomen som Wikileaks, men för de som verkar i krigzonen Afghanistan, så är det blodigt allvar. Soldater och civila dör, skadas eller torteras samtidigt som jag skriver den här texten. Det gäller bokstavligen liv eller död!

Om vi gör det hypotetiska antagandet att det är just så – att Julian Assange är utsatts för en komplott, så är det inget nytt inom underrättelsetjänsterna. Vi har hundratals kända fall bara under det kalla kriget. Ett exempel är den s k Profumoaffären i England och varför inte Bordellhärvan i Sverige 1976.

Taktiken går ut på att man exempelvis anlitar en ung snygg kvinna som Christine Keeler. Hon var 19 år gammal 1961, då hon fick uppdraget av KGB agenten Stephen Ward att på en riggad fest stöta hårt på den engelske försvarsminister John Profumo för att om möjligt få denne i säng. Väl på det förutbestämda hotellrummet som riggats med kameror eller avlyssning skulle den, gärna perversa sexleken dokumenteras, i Keelers fall med piskor och andra typer av förnedring. Det är få gifta män som exempelvis skulle vilja att sådana bilder visades för deras familjer. Bättre då att omgående avgå.

Framtiden får visa vad som krävs av Julian Assange för att anklagelserna mot honom ska läggas ned. För det gissar jag att de kommer att göra. Det är nämligen enligt instruktionerna i underrättelsemanualen. En kompromettering får aldrig bli för långtgående, då riskerar hela operationen att avslöjas. Men den får ändå sin effekt – nämligen den att alla Afghanistandokument inte publiceras.

Jag vet inte om Julian Assange är oskyldig, men jag tror det. Tajmningen är alldeles för bra. Han har förmodligen haft två trevliga nätter i Sverige men han har inte våldtagit eller ofredat någon. Men ord står mot ord som så ofta inom underrättelsevärlden.

Text: Anders Jallai, Jallai.se

Anders JallaiOm Anders Jallai. Anders Jallai (jallai.se) utbildade sig till kustjägare och senare till stridspilot. Han ledde sökandet efter den försvunna svenska DC-3:an i Östersjön, vilken påträffades 2003 på 125 meters djup och han belönades för detta med H.M. Konungens medalj av guld i 8:e storleken. Jallai ledde sökprojektet efter den sovjetiska ubåten S7 som återfanns i Stockholms skärgård 1998. Han har gett ut fyra böcker: Spionen på FRA, Landsförrädaren, Natoagenten, Bilderbergmötet.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *