Generativ medicin kan ersätta bortopererade bröst med kroppsegen fettvävnad

0
188

Chris Calhoun är VD på Cytori ett San Diego-baserat bioteknologiskt företag med en gyllene framtidsmarknad som spås öppna sig inom överskådlig tid. Det handlar om generativ medicin som möjliggör bröstimplantat av äkta fettvävnad från t ex kvinnor som fått ett bröst skadat eller bortopererat på grund av cancer.

Text: Torbjörn Sassersson

Steget är inte heller långt bort att samma företag helt kan ersätta silikonimplantat till kvinnor som önskar bröstförstoring. Den nya tekniken bygger på att stamceller styrs att producera kroppsegen fettvävnad som sedan kan transplanteras in i kroppen helt utan de problem som främmande material innebär. Det kommer inte att ske bortstötning eftersom donatorn och mottagaren är samma person.

“It’s also a booming market. In 2009, women forked over $964 million to plastic surgeons for breast augmentation, which edges out nose jobs as the most commonly performed plastic surgery in the US.”

Chris Calhoun tror samtidigt att bröstimplantat inte är allt som generativ medicin kan åstadkomma. Han räknar upp i princip alla mänskliga organ och vävnader som möjliga objekt för denna lovande forskning. Det tycks inte finnas några gränser. Snart kan allt repareras.

Cytori.com

Läs mer på Wired.com


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer