Professor Edzard Ernst bluffar om sin homeopatiutbildning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 oktober 2010
- NewsVoice redaktion

Professor Edzard Ernst som var med och skrev boken Salvekvick och Kvacksalveri och påstås vara den mest framstående ”experten” på homeopati har blivit ertappad med att ljuga om sin homeopatiutbildning.

Text: Marina Szöges

Caroline Hougner på Aftonbladet som den 6 oktober 2010 skrev artikeln ”Behandlingarna som inte håller vad de lovar” om att professor Edzard Ernst granskat studier av alternativmedicin har inte kollat upp sin källa.

Homeopatins kritiker citerar ofta Edzard Ernst för att han är ”homeopat och expert” på området och anses därför ha extra trovärdighet, då han påstår att homeopati bara är placebo och utspätt vatten.

Edzard Ernst har vid en intervju från april 2010 för German National Association of Homeopathic Physicians erkänt att han inte har någon homeopatiexamen och ungefär bara ett halvårs praktik om ens det. Vid en fråga hur mycket praktik han har, svarade han att han inte kommer ihåg, för det var så länge sedan.

Man frågar sig nu inom homeopatikretsar hur en så okvalificerad och inom homeopatin okunnig person som Edzard Ernst kunde bli professor i Komplementär och Alternativmedicin och ”vetenskaplig expert” på homeopati.

“We were baffled about the initial reply we received from Professor Ernst when we asked for an interview: ‘I just read the questions. If you want answers to such specific questions, please name the publications they are referring to’. The leading researcher is obviously not familiar with essential work that has been published during recent years in his own field of work. We gave him the sources willingly, among them a journal of which nobody other than Professor Edzard Ernst himself is a member of the scientific advisory committee.”

Intervjun på tyska publicerades för första gången i april 2010 i nyhetsbrevet:Deutscher Zentralverein homoeopathischer Ärzte”, (DZVhÄ – German National Association of Homeopathic Physicians). Den publicerades senare på engelska på  hemsidan. ”Homeopathy: Medicine for the 21st Century”.

The translator, Ursula Kraus-Harper MA PhD RSHom, said that this was an important interview since it reveals the hypocrisy of the attacks on homeopathy.

Homeopathy: Medicine for the 21:th Century: ”Edzard Ernst Exposed”

Aftonbladet: ”Behandlingarna som inte håller vad de lovar”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq