Amerikansk underrättelsetjänst kan använda bredbandsbolag för att spionera

9
Intelligence and spying - Foto: Crestock.com
Intelligence and spying – Foto: Crestock.com

Denna artikel baseras på en insatt anonym källa, historisk verifierbar information och en nypa spekulation. Artikeln visar hur det kan ha gått till när amerikansk underrättelsetjänst genom smarta åtgärder inom näringslivet försökt komma åt detaljerad information om svenska medborgare. Jag vill rikta strålkastaren mot två amerikanska bolag, dels investment-bolaget Carlyle Group och dels datalagringsföretaget Recall vilka båda kan ha nyttjats för informationsinsamling.

Text: Torbjörn Sassersson | Denna artikel refuserades av Newsmill med motiveringen att det var: “för spekulativ”. Artikeln publicerades ursprungligen på Torbjornsassersson.com

Åren 1999-2002 arbetade jag inom segmentet intelligenta hus genom bolaget Smarta Hem Media sponsrat av avknoppningar från Vattenfall, Ericsson och IT-Provider. Jag blev under de följande åren uppmärksam på hur betydelsefullt det är att äga nätverken för att ha inflytande på marknaden för tjänster som distribuerades via nätverken, med andra ord för att kontrollera innehållet som transporteras genom kablaget. Det inflytandet kan framför allt det företag skaffa sig som äger nätverken. Därmed får det en nyckelposition för en nyfiken underrättelsetjänstverksamhet. Ett sådant bolag som tog över de svenska nätverken och i princip det svenska internet var det amerikanska Carlyle Group en “equity firm” specialicerad på att köpa, äga och sälja företag.

Redan år 1999 gick Carlyle Group in och köpte svenska Bredbandsbolaget och 2006 även Teliabolaget Comhem och UPC. UPC integrerades samma år med Comhem och det ägs fortfarande av Carlyle Group enligt deras hemsida. Det betyder att intressenter inom Carlyle Group känt för sina förehavanden inom amerikansk militär industri fick tillgång till nästan allt nätinnehåll på svenska internet.

Varför kan Carlyle Group potentiellt vara en mellanhand mellan amerikansk underrättelsetjänst och underrättelsekritisk information om svenskar?

Låt oss studera Carlyle Group. Bolaget med över 800 anställda har sitt säte i Washington och affärsidén är att köpa och sälja bolag samt investera i en rad olika industrier och företag som till exempel krigsmaterielindustrin. Ett Carlyle-bolag är tex United Defense vilket haft affärer för att leverera krigsmateriel till Irakkriget. Carlyle Group var i realiteten under en period den 11:e största “defense contractor’n” i USA, enligt engelska Wikipedia. Carlyle Group rankades till världens mest “täta” “private equity firm” år 2007.

För att ana kopplingen mellan Carlyle Group och amerikansk underrättelsetjänst behöver endast nämnas några namnkunniga personer som arbetat som rådgivare för Carlyle eller suttit i bolagets styrelse. Dessa är inte mindre än George H. W. Bush (USA:s president 1989–1993, director of CIA 1976), Donald Rumsfeld (USA:s försvarsminister 1975-1977 och 2001-2006), Frank Carlucci (USA:s försvarsminister 1987-1989, ordförande i Carlyle Group 1992-2003). Familjen bin Laden var investerare inom Carlyle Group före den 11:e september 2001. Flera journalister har observerat Carlyle Groups starka koppling till amerikansk militärindustri och därmed även den internationella underrättelsetjänsten. Bolaget kritiserades kraftfullt i dokumentärfilmerna “Fahrenheit 911” av Michael Moore, i William Karel’s “The World According to Bush” och i Zeitgeist-trilogin.

Recall Inc.

Följande exempel visar hur Datalagringsföretaget Recall med huvudkontor i USA försökte föra över information ut ur Sverige. Recall som profilerar sig som världsledande inom “lifecycle information management” är verksamt i 20 länder och har kontor i Stockholm, Kumla, Varberg och Östersund. Recall har per kontrakt skött säkerhetskopiering (back-up) åt svenska myndigheter enligt en källa inom Recall.

Det amerikanska bolaget försökte i mitten på 2010-talet säkra sina svenska kunders back-ups med extra databaskopior i USA. Det innebar att informationen skulle förts ut ur landet och hamna i USA och därmed antagligen underställas amerikanska säkerhetslagar. Den svenska Datainspektionen sa nej. Det förhindrar dock inte amerikansk underrättelsetjänst att komma åt informationen.

I princip räcker det med att ett bolag som Recall flyttar data mellan två av sina egna servers via ett bredbandsnät för att en “kran” monterad på bredbandsnätet ska komma åt informationen medan den passerar. Tekniskt är det möjligt, men därmed inte sagt att det ska ha skett.

I den pågående heta debatten om hur USA spionerat på svenskar sedan år 2000 och där svenska myndigheter säger sig vara ovetandes om det kan vi alltså förstå att SÄPO:s eller FRA:s samtycke inte är nödvändigt för att genomföra spionage. Det räcker med att den amerikanska underrättelsetjänsten har tillgång till datalagringsföretag och nätverken via privata USA-ägda bolag för att kunna tappa av information.

Den här artikeln syftar egentligen inte till att misstänkliggöra Recall eller Carlyle Group utan spekulerar kring möjligheten hur en amerikansk underrättelsetjänst kan nyttja nyckelföretag (med eller utan deras vetskap) inom näringslivet för att skaffa sig “intelligence” och de svenska myndigheterna behöver inte veta något om vad som pågår.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
15 november 2020 kl 23:37

Ett bra exempel på hur kablarna kan användas…

Aftonbladet (15 nov 2020): Uppgifter: USA spionerade på Saab – sökte efter Gripen

“Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ska enligt DR ha använt sig av ett samarbete med danska försvarets underrättelsetjänst, (Forsvarets Efteretningstjenste, FE) för att spionera på myndigheter och privata företag i Danmark, men även Sverige.

Enligt topphemliga rapporter har NSA tankat ner informationen från danska fiberkablar utan den danska underrättelsetjänstens vetskap. Det bekräftar även flera källor till DR, som talar under löfte om anonymitet:

– NSA har använt kabelsamarbetet för riktad spionering mot Danmarks närmaste allierade och tidigare också mot danska intressen och mål, säger en källa.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eKPPyR/uppgifter-usa-spionerade-pa-saab–sokte-efter-gripen

Red
Red
Gäst
29 juni 2014 kl 23:13

How Secret Partners Expand NSA’s Surveillance Dragnet

The classified files, revealed today by the Danish newspaper Dagbladet Information in a reporting collaboration with The Intercept, shed light on how the NSA’s surveillance of global communications has expanded under a clandestine program, known as RAMPART-A, that depends on the participation of a growing network of intelligence agencies.

Sassersson
Sassersson
Gäst
21 oktober 2013 kl 19:44

Metro (9 sep 2013): Sverige pekas ut som NSA:s hemliga nyckelpartner

“Den amerikanska avlyssningsskandalen ser ut att vara på väg mot svenska FRA. I en kommitté i Europaparlamentet anklagas FRA för vara NSA:s hemliga samarbetspartner i EU.”

”Avslöjar den hemliga EU-staten som samarbetar med GCHQ i internet- och undervattenkabelavlyssningen. Det är Sverige och landets kodnamn är SARDINE”, twittrade Duncan Campbell i samband med mötet.

anders
anders
Gäst
18 november 2010 kl 23:06

för inte så länge sedan kunde man på en webbsida se ett rum där man själv kunde tända och släcka olika lampor, dra för gardiner osv. där skröts det om att det var det nya echelon-systemet som gjorde det möjligt att styra olika produkter, där industrin satte en gemensamt gränssnitt så att man kunde göra mycket via detta gränssnitt. sidan plockades bort av någon anledning. och kan man förmoda, även avlyssna rum, via detta system. alla våra nya elmätare är väl av echelontyp?

john olsson
john olsson
Gäst
7 november 2010 kl 23:44

USA är och har alltid varit vän till Sverige. Detta att skaffa information om svenska medborgare som kan vara potentiella terrorister är i både USAs och Sveriges intresse.

Snarare borde svenskarna vara tacksamma att få hjälp av USA att hålla koll på dessa potentiella terrorister som säkerligen finns numera i Sverige.

Josef Boberg
Gäst
Reply to  john olsson
4 februari 2011 kl 16:04

Vilka är de enda som kan bringa ordning i kaos

Wåra mer eller mindre folkkära PyramidMaktHavare – eller Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ❓

Mangan
Mangan
Gäst
7 november 2010 kl 16:39

Tja, stora delar av det svenska samhället vill ju uppfatta landet som USA:s 51:a delstat. Svassandet för USA och allt som är “made in the USA” från tv-serier, dokusåpor och design till politiskt tänkande, sport och högtider (när börjar Thanksgiving lanseras i Sverige?) vilar i en narcissistisk önskan att “ja vill ju va’ som du!” och det blir också grund öfr en utbredd, suddig känsla av att USA inte kan ha fel. Så det är ingen helt djärv förmodan att många tjänstemän, militärer eller politiker helt enkelt inte ser någon tydlig gräns mellan USA:s intressen och våra. Hur många gänger har man inte diskuterat amerikanska övertramp, massakrer och stormaktsarrogans med svenska “liberaler” och sett att de i sista hand helt öppet, lutar sig mot ett “jamen vem är det du stödjer, den fria världen eller Ahmadinejad??”

Att USA agerar i “den fria världens” intresse och har goda (eller åtminstone fullt tolerabla) avsikter är så inkört att det i mångs ögon helt enkelt inte låter sig ifrågasättas, och då ger de här personerna också jänkarna allt de ber om – de är ju våra kompisar.